2. juni 2020
- Der er stadig behov for opmærksomhed på det her, fordi vi kan se, at kvindernes repræsentation har stået stille i rigtig, rigtig mange år, siger forkvinde for Kvinderådet, Nanna Højlund.
- Der er stadig behov for opmærksomhed på det her, fordi vi kan se, at kvindernes repræsentation har stået stille i rigtig, rigtig mange år, siger forkvinde for Kvinderådet, Nanna Højlund.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kampen for ligestillingen står i valgboksen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kampen for ligestillingen står i valgboksen
Sjælland - 15. maj 2019 kl. 09:04
Af Marianne Due
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Kampen for ligestilling i politik er ikke slut, selv om det er over 100 år siden, at kvinderne kæmpede og fik stemme- og valgret til Folketinget. Derfor har Kvinderådet lanceret kampagnen: »Stem på en kvinde«, hvor målet er, at opnå lige repræsentation mellem mænd og kvinder i det folketing, som vælgerne sammensætter. I dag er kvindernes andel af folketinget 37 procent, i forrige periode var den 39 procent.

arrow Læs også: Rødt flertal trækker rekordmange kvinder ind

- Der er stadig behov for opmærksomhed på det her, fordi vi kan se, at kvindernes repræsentation har stået stille i rigtig, rigtig mange år, siger forkvinde for Kvinderådet, Nanna Højlund.

Kvinderådet, der kan føre sin historie tilbage til 1899, er en paraplyorganisation med repræsentanter fra 42 foreninger og organisationer. Blandt medlemmerne er fagforeninger, partier, kvinde- og netværksorganisationer. Forkvinde Nanna Højlund kommer fra FOA, hvor hun er næstformand for Fagbevægelsens Hovedorganisation.

- »Stem på en kvinde« er en klassisk Kvinderåds-kampagne. Den handler om et blik på demokratiet, hvor begge køn er til stede, og hvor begge køn føler, at de kan gøre sig gældende, siger Nanna Højlund, som også er helt forberedt på den kritik, som sådanne kampagner møder.

Masser af kritik

- Vi får masser af kritik og argumenter om, at man ikke skal stemme efter køn men efter kvalifikationer. Mange opfatter kampagnen som diskriminerende, men der er en tydelig skævhed i repræsentationen, der skal rettes op på, siger Nanna Højlund og fortsætter:

- Hvis vi ikke får flere kvinder ind, så er det ikke kvalifikationerne, der er prioriteret højest. Talent er ligeligt fordelt på køn, men hvis det ene køn holder sig væk eller bliver holdt ude, så får man ikke de bedste medlemmer valgt ind, og det er megaærgerligt for os borgere.

Et andet kritikpunkt, når kampagnen ruller er, at der skal være nogle kvinder at stemme på. Derfor handler kampen for ligestilling ikke så meget om, man stemmer på en mand eller kvinde men om at få flere kvinder til at engagere sig i politik og stille op.

Hvorfor vil kvinder ikke stille op?

- Nogle partiforeninger og lokalafdelinger forsøger ihærdigt at finde kvindelige kandidater, men det virker som om, at ikke alle partier tænker i en god kønsfordeling. Jeg hører også nogle sige, at det er fordi kvinderne ikke vil, men så kan man som partiforening overveje, om foreningens kultur kun tilgodeser det ene køn. Det kunne være en meget sund diskussion at tage i partiforeningerne, siger Nanna Højlund.

- Men de kvinder, der stiller op, de er kompetente og dygtige, så man kan sagtens finde en kandidat, som man er enig med, og mændene må gerne få konkurrence, for der er slet ikke nok konkurrence. Det skaber vi ved at give lidt mere synlighed til kvinderne, siger hun og opfordrer vælgerne til at kigge på hele stemmesedlen og ikke kun i toppen af listen, når krydset skal sættes.

arrow FAKTA: Her er de 179 medlemmer af Folketinget
06. juni 2019 kl. 21:37 Opdateret: kl. 21:38
arrow Tre flere kvinder er valgt til Folketinget end i 2015
06. juni 2019 kl. 21:09 Opdateret: kl. 21:10
arrow Se hvem der bliver valgt i Nordsjælland
06. juni 2019 kl. 09:39 Opdateret: kl. 09:39
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?