19. januar 2021
Jeanette Glad Højberg Nielsen ville ønske, at hun allerede havde fået effektiv behandling i ungdommen, så det smertefulde og evigt kløende eksem ikke havde plaget hende så meget.
Jeanette Glad Højberg Nielsen ville ønske, at hun allerede havde fået effektiv behandling i ungdommen, så det smertefulde og evigt kløende eksem ikke havde plaget hende så meget.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Jeanette har endelig fået styr på den evige kløe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jeanette har endelig fået styr på den evige kløe
Opdateret 03. december 2018 kl. 14:06
Sjælland - 03. december 2018 kl. 13:18
Af Tine Fasmer

Hun har drukket krystalvand, smurt sig med diverse urtecremer, strudse- og slangefedt, som barn tigget sin mor om at binde hende til sengen, så hun ikke kunne kradse sig til blods, og gået til alskens alternative behandlere.

Men det er medicinen, der virker på atopisk eksem. Det har 44-årige Jeanette Glad Højberg Nielsen efterhånden indset.

- Jeg fik atopisk eksem allerede som baby, og jeg har kløet nærmest nat og dag i 44 år, fortæller Jeanette Glad Højberg Nielsen, der udover eksem og astma også har allergi overfor pollen, skimmelsvamp, husstøv og dyr med pels.

Kløen, smerterne og de hyppige infektioner i eksemet har medført flere hospitalsindlæggelser gennem årene.

- I gymnasietiden blev jeg på et tidspunkt indlagt, fordi hele min hals var et stort sår, og jeg har også været dagindlagt i flere uger, hvor jeg fik tjærebehandlinger, og jeg har også været indlagt som voksen. Det har meget store konsekvenser for psyken og for privatlivet. Og man sover utroligt dårligt, når det hele tiden klør, klør og klør.

Lægerne har gennem tiden afprøvet lidt af hvert for at dæmpe hendes vedvarende eksemlidelse. Og hun har selv afprøvet alt inden for det alternative.

- Jeg ville jo gerne helbrede mig selv. Men der er ingen trylleformular. Eksemet blusser op igen og igen, og det har kun været stærk steroid-creme, klimaterapi og Prednisolon, der har haft en effekt. Men det er jo heller ikke uden bivirkninger, siger Jeanette Glad Højberg Nielsen.

Men for et halvt år siden fik hun et helt nyt præparat Dupilumab - en biologisk medicin, som hun selv sprøjter sig med hver anden uge.

- Jeg kalder det vidundermidlet. Jeg er symptomfri for første gang i 44 år. Jeg ville sådan ønske, at jeg havde fået en effektiv behandling som ung, siger Jeanette Glad Højbjerg Nielsen.

Onsdag holder Atopisk Eksem Forening åbent møde i Gimle i Roskilde klokken 19-21, hvor man både kan møde Jeane.tte Glad Højberg Nielsen og læge Kristina Ibler.

Fakta

Atopisk eksem er den hyppigste kroniske børnesygdom i Danmark. Det er en delvist arvelig sygdom, som ikke kan kureres, men kun lindres. 55% af sygdomstilfældene udvikles inden et-års-alderen, og da 80-90% af sygdomstilfældene udvikles hos børn før skolealderen, kaldes sygdommen ofte for børneeksem.
Sygdommen forsvinder for de fleste børn, når de er 7-11 år, men børnene har stadig risiko for at udvikle håndeksem og ca. 25% af eksembørnene får tilbagefald med børneeksem i 20-30 års alderen.

Dette er en forkortet udgave en artikel bragt i DAGBLADET, Sjællandske og Nordvestnyt mandag den 3. december.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?