21. maj 2019
Gruppe1: Hjertereddere og de reddede fra første halvdel fra hyldestarrangementet fredag 8. februar.
Bagest fra venstre: Tre medlemmer af dommerpanelet, Freddy Lippert (direktør, Den præhospitale virksomhed i Region Hovedstaden), Lars Suhr Olsen (direktør, Østifterne) og Anne Kaltoft (adm. direktør i Hjerteforeningen). Dagens vært, Camilla Miehe-Renard, står bagest i midten.
gallery icon

Se billedserie

Gruppe1: Hjertereddere og de reddede fra første halvdel fra hyldestarrangementet fredag 8. februar. Bagest fra venstre: Tre medlemmer af dommerpanelet, Freddy Lippert (direktør, Den præhospitale virksomhed i Region Hovedstaden), Lars Suhr Olsen (direktør, Østifterne) og Anne Kaltoft (adm. direktør i Hjerteforeningen). Dagens vært, Camilla Miehe-Renard, står bagest i midten.
Foto: Heidi Maxmiling/Hjerteforeningen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hjertereddere hyldet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hjertereddere hyldet
Opdateret 08. februar 2019 kl. 20:54
Sjælland - 08. februar 2019 kl. 19:18
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

"Tak fordi du trådte til". Sådan lød det mange gange fredag, da en lang række hjertereddere fra hele landet blev hyldet ved et stort arrangement i København.

Det var både bevægende og livsbekræftende, da værten Camilla Miehe-Renard fra scenen gang på gang genkaldte sig de dramatiske minutter, hvor et menneske med hjertestop var blevet reddet tilbage til livet med en hurtig og snarrådig indsats.

– Jeg har aldrig oplevet noget lignende. På én dag at møde og opleve så mange mennesker, der hver især havde en vild og voldsom historie at fortælle – en historie, der trods alt heldigvis ender godt, siger Camilla Miehe-Renard.

I alt blev hovedpersonerne fra 27 hjerteredninger interviewet, og de ca. 140 deltagere (hjerteredderne, de reddede og deres pårørende) var udsat for følelsesmæssige rutsjeture mellem grin og gråd, store krammere og stemmer, der knækkede.

Kim Jespersen fra Højby på Sjælland, som reddede Peter Andersen fra Stårup, fortalte fra scenen:

- Jeg ser, at Peter ligger og spørger, om jeg skal overtage, så det gør jeg. Han får en anden farve.

Peter Andersen:
- Jeg er så glad for Kim. Han knækkede tre ribben på mig. Ingen problemer med det. Jeg holder min tid ud.

Det var Hjerteforeningen, der sammen med Østifterne hyldede de mange hjertereddere. Det foregik i Nykredits domicil i København.

I alt har Hjerteforeningen modtaget 54 indstillinger til prisen som Årets hjerteredder 2019.

- Det er vigtigt for Hjerteforeningen, at vi kan hylde jer. I er forbilleder for os alle sammen. I havde modet og viljen til at træde til, da det gjaldt livet for et andet menneske. En af jeres kære eller en vildt fremmed. Selv om vi i sidste ende kun kan kåre én ”Årets hjerteredder 2019”, har I alle fortjent den samme anerkendelse, sagde Hjerteforeningens adm. direktør, Anne Kaltoft.

Stem på Årets Hjerteredder
Blandt de mange indstillinger har et dommerpanel valgt at nominere tre redninger, der dermed har muligheden for at opnå den ultimative hæderspris, ”Årets hjerteredder 2019”.

Dommerpanelet består af Lars Suhr Olsen, direktør for Østifterne, Freddy Lippert, direktør for den præhospitale virksomhed i Region Hovedstaden, Mads Volck, redaktør på TV 2, og Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.

– Med kåringen af Årets hjerteredder ønsker vi at skabe maksimal opmærksomhed om nytten af livreddende genoplivning. Vi støtter Hjerteforeningens ”Hjerteredderkursus – 30 minutters introkursus i genoplivning”, hvor 25.000 danskere allerede har lært at træde til, når det gælder. Med 1-1-2, 30 tryk og 2 pust og brug af en hjertestarter, fortæller Lars Suhr Olsen fra Østifterne.

Den hjerteredder, der får flest stemmer bliver hyldet som "Årets hjerteredder 2019" i Hjertegalla, der sendes live på TV 2 CHARLIE lørdag den 9. marts kl. 21.

Alle kan se Hjerteforeningens indsamlingsshow gratis på TV 2 Play. Camilla Miehe-Renard vil igen møde hjerteredderne, for hun er vært på Hjertegalla sammen med TV 2-korrespondenten Jesper Steinmetz.

De nominerede
1) Birgitte Omann Christensen (Herning), Tinna Hjort Bergstedt (Silkeborg), Charlotte Schultz Dahm (Herning) og Mette Holm Moesgaard (Brande) redder Ulla Elisabeth Andreasen (Herning), der falder om med hjertestop på gangen på NextJob i Herning.

2) Johannes Juul (Aarhus) redder sin far, Allan Juul (Nibe), da faren falder om med hjertestop uden for sønnens lejlighed.

3) Lene Bregnholt Larsen (Hedehusene) redder sin mand Anders Augustinus Larsen, da han får hjertestop midt om natten. Deres små døtre hjælper med at guide ambulancen.

Hvert år bliver ca. 4.000 danskere ramt af hjertestop uden for hospitalet. I hjemmet, på gaden, på boldbanen, i en forretning … det svarer til næsten 11 om dagen. Af dem overlever i gennemsnit kun et menneske.
Hvis en person får hjertestop, og der ikke ydes genoplivning, før ambulancen når frem, overlever 1 ud af 30. Hvis vidner træder til og yder genoplivning, overlever 1 ud af 8.

arrow Læs også: 15-årig dreng reddede sin far ved hjertestop
12 indstillet fra vores egn

I år er der indstillet 12 mennesker fra vores egn, der har reddet et andet menneskes liv.

Det er Tove Møller Nielsen og Mads Rye fra Næstved, Anne Kobbernagel fra Undløse og hendes familie, Dennis Larsen fra Korsør, Birgitte Jessen fra Roskilde, Bente og Pernille Brodthagen fra Slagelse, Signe Nielsen fra Lille Skensved, Lene Hansen fra Haslev og Klaus Tscherning Thomsen. Kim Jespersen fra Højby i Odsherred og Helle Færk fra Næstved.

De blev fredag hyldet sammen med de øvrige 42 nominerede fra resten af landet ved et arrangement i København.

Fakta

Knap 11 mennesker om dagen bliver ramt af hjertestop uden for sygehuset; på gaden, i sportsklubben, derhjemme - og i gennemsnit overlever kun en enkelt.

Region Sjælland søger stadig frivillige, der vil lade sig træne i hjerte-lungeredning og registrere som førstehjælper. Se mere på www.redderliv.dk

arrow Jørgen fik hjertestop i soveværelset - Dennis reddede ham
08. februar 2019 kl. 06:55 Opdateret: kl. 16:14
arrow Kat kan vinde årets hjerteredder-pris
31. januar 2019 kl. 19:44 Opdateret: kl. 15:07