20. oktober 2020
Sundhedsminister Magnus Heunicke ser med største alvor på sagerne om mangelfulde brystkræftundersøgelser på bl.a. Ringsted Sygehus. 

Foto: Thomas Olsen.
Sundhedsminister Magnus Heunicke ser med største alvor på sagerne om mangelfulde brystkræftundersøgelser på bl.a. Ringsted Sygehus. Foto: Thomas Olsen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Heunicke kaldt i samråd om brystkræft-skandale

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Heunicke kaldt i samråd om brystkræft-skandale
Sjælland - 07. september 2019 kl. 08:18
Af Tomas Revsbech og Tine Fasmer

Sagen om mangelfulde brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus og i to andre regioner skal undersøges til bunds.

arrow Læs også: Overlæger kræver Sundhedsplatformen afviklet

Sådan lyder det fra tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby, som derfor i fællesskab med Venstre-sundhedsordfører Sophie Løhde nu indkalder sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om sagen.

- Der har været sigtelser, ransagninger og en masse andet i gang de seneste måneder. Men vi mangler at blive opdateret og få en redegørelse for, hvad der er sket i den her meget alvorlige og bekymrende sag på det seneste. Hele embeds-systemet på Christiansborg blev lukket ned, da der blev udskrevet valg tilbage i maj måned og frem til den nye regering tiltrådte.

- Vi skylder de berørte at komme til bunds og lære af de fejl, der er begået, så de ikke gentager sig, siger Ellen Trane Nørby.

Ud over en fuld redegørelse om hele sagen søger Ellen Trane Nørby og Sophie Løhde også svar på, hvad Magnus Heunicke har foretaget sig i sagen siden han blev sundhedsminister i slutningen af juni måned.

- Som minister igangsætte jeg selv nogle nye procedurer, som skulle imødegå, at der gik så lang tid fra, at nogle af kvinderne klagede, til at man faktisk fortalte hinanden og de berørte kvinder, at der var noget helt galt. Vi vil gerne vide, hvordan går det med at implementere de her nye procedurer, og hvordan regeringen vil sikre et bedre samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Patientklagenævnet og så regionerne, siger Ellen Trane Nørby.

De mangelfulde brystkræftundersøgelser fandt sted på Radiologisk Afdeling på Ringsted Sygehus i perioden 2013-2017.

Her udstak den daværende ansvarlige overlæge en instruks, som betød, at en bestemt gruppe kvinder kun fik mammografi-undersøgelser (røntgen). Kvinderne burde efter de nationale retningslinjer også være undersøgt med ultralyd og via en gennemføling af en læge. Foreløbig er der fundet 304 kvinder med brystkræft i Region Sjælland, som Patienterstatningen undersøger, om de er berettiget til erstatning eller ej.

Siden da har det vist sig, at andre grupper af kvinder i Region Syddanmark og Region Midtjylland også har været igennem samme mangelfulde undersøgelser.

Magnus Heunicke ser selv frem til at få sagen rullet ud og undersøgt til bunds.

- Det her er en sag, jeg ser på med største alvor, og som vi skal lære af.

- Der er sket nogle helt grundlæggende svigt, og det er en sag, der er under politiefterforskning. Det er ikke hver dag, vi oplever den slags i sundhedsvæsnet. Så jeg ser selv frem til at sundhedsudvalget kan blive fuldt ud orienteret om sagen. Selvfølgelig med respekt for det arbejde, politiet lige nu har i gang, siger sundhedsministeren til avisen.

arrow Minister har øje for Region Sjællands udfordringer
07. september 2019 kl. 12:00 Opdateret: kl. 12:04
arrow Heunicke overså hint om ministerpost
07. september 2019 kl. 11:55 Opdateret: kl. 12:00
arrow Ny minister: Regioner har fået sidste advarsel om Sundhedsplatformen
06. september 2019 kl. 17:07 Opdateret: kl. 17:27
Kunne du godt tænke dig at arbejde mere hjemmefra?