2. august 2021
Hans Jakob Helms vil gerne indgyde håb hos mænd, der - som han fik det i 2007 - får diagnosen prostatakræft. Foto: Jørgen C. Jørgensen
Hans Jakob Helms vil gerne indgyde håb hos mænd, der - som han fik det i 2007 - får diagnosen prostatakræft. Foto: Jørgen C. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hans Jakob bryder tabu om potens, kræft og mandighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Hans Jakob bryder tabu om potens, kræft og mandighed

Når mandens allerbedste ven får problemer med at fungere, er det sjældent noget, man taler så højt om. Men det gør Hans Jakob Helms.

Opdateret 29. april 2021 kl. 09:55
Sjælland - 17. april 2021 kl. 10:00
Af Tine Fasmer

For risikoen for impotens er betydelig, hvis en mand bliver ramt af kræft i blærehalskirtlen, prostata.

Det er den mest udbredte kræftsygdom blandt mænd, og mange lever med sygdommen uden at være klar over det, og mange kræftramte får behandling, der i årevis holder sygdommen i skak.

Derfor er der også god grund til at tale om, hvordan sygdommen kan forandre ens intime liv og sætte mandigheden på spil.

Det mener Hans Jakob Helms. Han var 57 år, da han ved et lidt af et tilfælde til et lægetjek fik konstateret forhøjet PSA-tal (Prostata specifikt antigen) - et tegn på kræft i den lille kirtel, der producerer sædvæsken, som sædcellerne transporteres i.

Artiklen fortsætter efter faktaboksen.

- Jeg var slet ikke færdig med alt det spændende i livet. Jeg var selvfølgelig først og fremmest bange for at dø. Men jeg var glad for sex; det er en kæmpestor rædsel for mænd at blive impotente. Det var frygteligt. På Rigshospitalet ville de operere prostata ud, så alle nerver til rejsningen ville være blevet skåret over, så havde det været slut, fortæller Hans Jakob Helms, som heldigvis ikke havde spredning af kræften. Den var kun i selve blærehalskirtlen.

Fandt selv frem til behandling

Hans Jakob Helms er forfatter og blandt andet forhenværende sekretær for Den Nordatlantiske Gruppe i Folketinget, direktør for det grønlandske direktorat for turisme, trafik, handel og kommunikation samt rådgiver for Siumut.

I dag er han 71 år, og der er sket meget siden den livsomvæltende første tid med sygdommen.

Stædighed og research fik ham på sporet af, at man dengang på Herlev Hospital udførte en anden type behandling mod prostatakræft, brachyterapi, som ikke blev tilbudt på Rigshospitalet.

Artiklen fortsætter efter billedet.

En af de svære samtaler efter diagnosen måtte Hans Jakob Helms have med sin søn. Hans kræftform er arvelig, så sønnen blev gentestet - og heldigvis er han ikke ramt. Foto: Jørgen C. Jørgensen

Ved brachyterapi indlægges små radioaktive korn i prostata. Hvert korn er på størrelse med et lille riskorn og afgiver stråling i nogle få måneder.

Sex bliver anderledes

Når prostata bliver gjort uvirksom af strålingen, kan en mand stadig få rejsning og orgasme. Men behandlingen påvirker sexlivet og ændrer seksualiteten, fastslår Hans Jakob Helms:

- Når man ikke længere producerer bærevæsken for sæden, får man tørre orgasmer. For mænd handler sex meget om noget, der skal ud, og det er anderledes - som en båd, der lander i ørkenen. Ens libido bliver også lavere, på en måde bliver ens seksualitet mere kvindelig, det kommer til at handle mere om stemning og nærhed. Det er en anden oplevelse, men én man sagtens kan leve godt med.

Det er vigtigt for Hans Jakob Helms at indgyde andre mænd i en lignende situation håb og fortrøstning, for han kender smerteligt til den angst og forvirring, som kræftdiagnosen, behandlingerne og den efterfølgende jævnlige kontrol udløser.

- De behøver ikke være så bange for deres mandighed. Nogen kan godt bevare et seksuelt liv efter en diagnose med prostatakræft; der er også nogle, der ikke længere kan få rejsning, som får hjælp af en pumpe, der kan få svulmelegemerne til at reagere, fortæller Hans Jakob Helms.

Fodbold åbner snakken

Fodboldklubben FC Prostata er blevet et vigtigt mødested for Hans Jakob Helms og mange andre mænd med samme lidelse.

- Det begyndte som et forskningsprojekt, men i dag er der omkring 20 klubber over hele landet (bla. i Holbæk, Køge, Roskilde, Hillerød og Sorø, red.) under DBU. Vi kommer for at spille fodbold, men vi får jo også lige snakken, om hvordan det går, siger Hans Jakob Helms, der er formand for Prostataforeningens Propa Sport og Motion.

- Vi vil gerne lave vandreture og fisketure, og andre aktiviteter, hvor man også kan tage konen med. Det er vigtigt at holde sig i gang og undgå at gå i sort og synke hen.

Gode råd

Han råder mænd, der bliver ramt af prostatakræft, til at søge information hos Prostataforeningen og fremhæver video-seminarer:

- Det kan være svært og overvældende at gå til et møde. En video kan du sidde derhjemme og se med din hustre og se dem igen. Og først og fremmest: Lad for guds skyld være med at fortvivle; der er stadig et godt liv, et fint liv, og der er håb, siger Hans Jakob Helms og tilføjer:

- Kræft sætter sig også i dine tanker; du skal om på den anden side, så du kan se, at du kan leve, som om du skulle leve for evigt. Men
der er psykiske bivirkninger; jeg er blevet langt mere blød og har fået lettere til tårer.

Artiklen fortsætter efter boksen.

Der er stadig håb

Dengang i 2007 faldt hans PSA-tal i de første måneder efter brachyterapien, som det skulle. Men efter ni måneder gik det pludselig den forkerte vej, og det viste sig, at kræften alligevel var aktiv.

Men i de følgende ti år kunne medicin holde kræften i skak.

Så gik det ikke længere. I dag er Hans Jakob Helms' medicin en type, der fjerner den seksuelle trang.

- Det er kastraktionsmedicin, så nu er der ikke noget at snakke om. Men sexlivet var efterhånden også ebbet mere og mere ud, og det behøver jo ikke kun have noget med prostatakræften at gøre. Jeg har talt med andre mænd i min alder, som siger: »Altså hjemme hos os, sker der heller ikke så meget på den front«. Og vi har et dejligt liv uden det stykke gymnastik, fortæller han.

Og selv om kræften nu har spredt sig til lymferne, har Hans Jakob Helms ikke mistet sin livsgnist.

- Jeg er faktisk mere bange for at blive dement end for at dø af prostatakræft, siger Hans Jakob Helms, der har skrevet bogen »Hold da kræft mand: En sørgmunter beretning om livet med prostatakræft«.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?