12. august 2020
Nye anlægsbyggerier som eksempelvis det nye universitetshospital her i Køge kræver masser af sten, grus og sand. Men grusgravene har sværere ved at følge med efterspørgslen. Foto: Kim Rasmussen.
Nye anlægsbyggerier som eksempelvis det nye universitetshospital her i Køge kræver masser af sten, grus og sand. Men grusgravene har sværere ved at følge med efterspørgslen. Foto: Kim Rasmussen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Grusgrave er ved at blive tømt for grus: Efterlyser national handlingsplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Grusgrave er ved at blive tømt for grus: Efterlyser national handlingsplan
Opdateret 22. november 2018 kl. 11:55
Sjælland - 22. november 2018 kl. 11:26
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der bygges huse, sygehuse, veje og jernbaner som aldrig før. Det kræver grus, sten, sand, ler og kalk, som skal hives op af grusgrave rundt om i landet.

arrow Læs også: Grusgrav-sag går sin skæve gang

Men grusgravene har svært ved at følge med efterspørgslen, der vokser markant i de kommende år, viser analyse af konsulentfirmaet Niras for Danske Regioner, der har ansvaret for råstofudvindingen i Danmark.

Problemet er så stort, at der i 2032 er der ikke flere råstoffer i de nuværende grusgrave øst for Storebælt. Det betyder, at der skal findes nye områder at grave i.

Udviklingen vækker bekymring hos Heino Knudsen (S) formand for Region Sjælland og formand for Danske Regioners miljøudvalg .

- Når forbruget stiger og ressourcen bliver mindre, skal råstofferne graves op stadigt længere væk fra der, hvor de skal bruges - og det er både dyrt, miljøskadeligt og trafikbelastende, siger han.

Danske Regioner vil derfor have regeringen på banen for at sikre en samlet strategi på området. Både for at sikre større genanvendelse af byggematerialer, ligesom der ifølge regionerne bør udvindes flere råstoffer til havs. Et område, som regeringen har ansvaret for, og som i dag bidrager med 10 procent af råstofferne:

- Vi mangler, at regeringen snart melder sig på banen, så vi kan hente flere råstoffer fra havet og få en fælles strategi for vores råstoffer. Miljøet og væksten i Danmark har simpelthen ikke råd til andet, siger Heino Knudsen.

Minister åben
Ifølge Danske Regioner har man banket på døren hos skiftene miljøministre gennem en årrække uden held.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er dog ikke helt afvisende over for regionernes opråb:

- Jeg er bekendt med, at regionerne og andre ønsker sig en national råstofstrategi. Jeg kan ikke udelukke, at der kan være elementer, vi kan kigge på i staten, og jeg ved, at Miljøstyrelsen har holdt møder med regionerne og branchen, lyder det i et skriftligt svar til Sn.dk fra ministeren.

arrow - Sæt i gang med grusgrav
30. november 2018 kl. 09:17 Opdateret: kl. 09:17
arrow Lokal entreprenør ønsker at grave efter grus ved Tegners
28. november 2018 kl. 04:00 Opdateret: kl. 18:14
arrow Skruer op for grusgravtilsyn efter nabo-klager
22. november 2018 kl. 11:13 Opdateret: kl. 13:45
Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?