19. oktober 2019
Det var nærmest som at køre i en tunnel. Her er det Torupvej i Sydsjælland.
gallery icon

Se billedserie

Det var nærmest som at køre i en tunnel. Her er det Torupvej i Sydsjælland.
Foto: JEDBO JOHN/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: For 40 år siden: Danmark begravet i sne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For 40 år siden: Danmark begravet i sne
Sjælland - 28. december 2018 kl. 18:11
Af Søren Arildsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I dag for 40 år siden blev Danmark begravet i sne. En snestorm slog til midt på dagen den 28. december 1978 og lagde det meste af Danmark ned. Snestormen varede i fire dage og stoppede først nogle timer inde i det nye år. Værst gik det ud over Sydsjælland og Lolland Falster, som blev helt lukket af snemasserne.

arrow Læs også: Da 150 tyskere strandede i Dalby: I den store snestorm hjalp alle hinanden

Tog og færger stoppede, veje lukkede og ambulancer kunne ikke køre ud. Flere steder var snemængderne så voldsomme, at huse nærmest blev begravet i sne.

Selv et tog med påmonteret sneplov kørte fast. Det skete ved Nørre Alslev på Falster. Først efter flere dage lykkedes det at få toget fri.

Også hærens bæltekøretøjer, som blev sat ind i aktutte situationer, havde problemer med at hente syge og gravide.

Snestormen var både i sin voldsomhed og længde helt enestående efter danske forhold. Ikke i de senste 100 år havde man oplevet så meget sne.

Der var ellers ikke meget, som i løbet af det efterår havde sendt forventningerne i retning af store snemængder. Midt i november blev der målt mere end ti plusgrader flere steder. Og indtil det voldsomme snevejr, havde vinteren været mild og grøn.

Men netop denne dag 28. december passerede en hel kæde af lavtryk syd om Danmark. De stødte sammen med et højtryk nordfra. De store temperaturforskelle mellem de tryk udløste en dyne af sne og holdt Danmark i et kuldegreb de næste mange uger. I februar 1979 ramte en ny snestorm Danmark. Den lange og kolde periode sendte for første gang i flere år isbryderne på arbejde i de danske farvande.

Faktisk sendte isvinteren 1978/79 tankerne tilbage på de tre hårde vintre omkring besættelsen, hvor bælterne og indre danske farvande helt frøs til.