28. februar 2020
Foreløbig har 9 kvinder, der ikke blev tilstrækkelig undersøgt, fået konstateret brystkræft. Men gruppen af kvinder, der fejlagtigt er blevet frikendt for kræft, er formentlig større. Her ses en kvinde få mammografi-undersøgelse af en læge i en anden sammenhæng. Foto: Bjørn Armbjørn.
Foreløbig har 9 kvinder, der ikke blev tilstrækkelig undersøgt, fået konstateret brystkræft. Men gruppen af kvinder, der fejlagtigt er blevet frikendt for kræft, er formentlig større. Her ses en kvinde få mammografi-undersøgelse af en læge i en anden sammenhæng. Foto: Bjørn Armbjørn.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere fejlundersøgte kvinder har fået brystkræft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere fejlundersøgte kvinder har fået brystkræft
Sjælland - 07. februar 2019 kl. 11:23
Af Tomas Revsbech og Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mindst tre kvinder fik formentligt konstateret brystkræft for sent, fordi de i perioden marts 2013 til udgangen af 2015, ikke fik alle anbefalede undersøgelser på Ringsted sygehus. Det skriver Jyllands-Posten.

arrow Læs også: Kræftsagens forløb

Patienterstatningen er nu i gang med at undersøge, om kræften var tilstede i kroppen, da de blev henvist af egen læge og undersøgt første gang.

Som tidligere omtalt her på sn.dk har en tidligere ansvarlig overlæge fra Ringsted Sygehus' radiologiske afdeling anbefalet, at en bestemt gruppe kvinder kun fik mammografi-undersøgelser, og ikke blev undersøgt med ultralyd og en læges hænder. Dermed fulgte Ringsted Sygehus ikke de nationale retningslinjer på området.

Det blev opdaget, da en ansvarlig ny overlæge trådte til i maj 2017.

Men Region Sjælland har udelukkende genindkaldt 735 kvinder, der har fået de mangelfulde undersøgelser fra nytår 2016 til maj 2017.

Det er sket efter aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed.

Kræft vil være opdaget

Ifølge Styrelsen for patientsikkerhed er der en god grund til, at styrelsen har accepteret, at Region Sjælland ikke har genindkaldt kvinder, der ikke blev undersøgt efter reglerne i perioden 23. marts 2013 til og med 31. december 2015.

De mangelfulde undersøgelser ligger så langt tilbage, at det er urealistisk, at kvinderne i dag ville gå rundt med kræft, der ikke er opdaget.

- Vi har kigget på det her sammen med eksterne sundhedsfaglige eksperter. Konklusionen er, at hvis man er undersøgt før 1. januar 2016 vil man allerede være undersøgt via det nationale screeningsprogram. Alternativt vil man formentlig have henvendt sig til sin læge med symptomer. Fra en sundhedsfaglig vinkel er det simpelthen urealistisk, at personer, der er undersøgt før 2016 vil gå rundt i dag med uopdaget kræft, siger Anette Lykke Petri, enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.

Ret til erstatning

Anette Lykke Petri understreger, at der selvfølgelig kan være er erstatningsansvar for kvinder med brystkræft, der kunne være opdaget tidligere.

Men Styrelsen for Patientsikkerhed er ikke myndighed vedrørende erstatningssager, hvorfor henvendelser herom skal rettes til Patienterstatningen, som styrelsen også har været i dialog med.

Direktør i Patienterstatningen Karen-Inger Bast opfordrer sygehuset og Region Sjælland til at gøre mere for de fejlundersøgte kvinder.

- Jeg synes, at sygehuset skylder disse kvinder, at man hjælper dem til at få søgt erstatning, udtaler hun til Jyllands-Posten.

Foreløbig har i alt 9 kvinder, der i første omgang ikke blev tilstrækkeligt undersøgt, fået konstateret brystkræft - plus formentlig de nævnte tre kvinder.

arrow Efter kræft-skandale: Her er den midlertidig sygehusledelse
14. februar 2019 kl. 14:15 Opdateret: kl. 16:10
arrow Efter brystkræft-skandale: Sygehusdirektør fyret
13. februar 2019 kl. 15:17 Opdateret: kl. 18:10