4. april 2020
Professionshøjskolen Absalon, der uddanner sygeplejersker, lærere, socialrådgivere og andre professionsuddannelser, har fået markant flere af egnens unge ind på uddannelserne. Foto: Christian Mikkelsen
Professionshøjskolen Absalon, der uddanner sygeplejersker, lærere, socialrådgivere og andre professionsuddannelser, har fået markant flere af egnens unge ind på uddannelserne. Foto: Christian Mikkelsen
Foto: Mik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flere af egnens unge læser lokalt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flere af egnens unge læser lokalt
Sjælland - 26. juli 2019 kl. 08:50
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Professionshøjskolen Absalon har arbejdet målrettet på at få flere lokale unge på deres uddannelser i Region Sjælland. Det bærer frugt.

arrow Læs også: Ingeniørchef om Kalundborg-optag: Ikke tilfreds før fuldt hus

Siden 2015 er andelen af unge med bopæl i Region Sjælland, der begynder på en af professionshøjskolens uddannelser i Roskilde, Næstved, Slagelse, Kalundborg, Vordingborg, Holbæk, Nykøbing F. og Sorø vokset fra 65 procent til 72 procent i år.

- Det er virkelig fedt. Vi vil helst uddanne flest muligt af egnens unge, fordi det halter med uddannelsesniveauet i Region Sjælland. Men man kan ikke målrette uddannelser direkte geografisk, derfor har vi gjort forskellige andre tiltag, siden jeg tiltrådte som rektor, siger Camilla Wang.

FAKTA
  • Professionshøjskolen Absalon har optaget 2672 studerende og har 164 på standby.
  • 3.235 søgte ind på en af Absalons professionsuddannelser med 1. prioritet.
  • Zealand Erhvervsakademi har optaget 1352 studerende og har 51 på standby.
  • 1470 søgte ind på en af Zealands uddannelser med 1. prioritet.
  • Roskilde Universitet har optaget 1812 studerende. Ingen er på standby.
  • I alt 1909 valgte RUC som 1. prioritet.
  • Syddansk Universitets uddannelser i Slagelse har optaget 326 studerende. Ingen er på standby.
  • I alt 246 valgte en af SDU Slagelses tre uddannelser som 1. prioritet.
  • Professionshøjskolen Absalon har uddannelser i følgende byer: Holbæk, Kalundborg, Vordingborg, Næstved, Slagelse, Roskilde, Sorø og Nykøbing F
  • Zealand Erhvervsakademi har uddannelser i følgende byer: Køge, Roskilde, Slagelse, Næstved, Nykøbing F

Blandt andet har professionshøjskolen Absalon skruet ned for e-læringstilbuddet og skruet ned for optaget på ernærings- og sundhedsuddannelsen i Sorø.

Det betyder for eksempel, at der i år bliver optaget 85 studerende - 34 procent færre end sidste år - på ernærings- og sundhedsuddannelsen.

- Det er helt med vilje. Vi har sænket antallet af pladser og højnet kravene til at komme ind, for vi vil gerne have, at flere gennemfører og får job bagefter. Tidligere har vi optaget alt for mange, og mange studerende er kommet fra København, hvor de ikke har kunnet komme ind, og er blevet overflyttet i løbet af studietiden. På denne måde får vi i højere grad plads til unge fra vores eget område, siger Camilla Wang.

Professionshøjskolen er i de senere år også rykket massivt mod Nordvestsjælland, hvor der i nogle år ikke har været muligt at læse en videregående uddannelse. I 2017 åbnede ingeniøruddannelsen i Kalundborg, bioanalytikeruddannelsen fulgte efter, og sidste år åbnede sygeplejerskeuddannelsen i Holbæk.

- De to nye uddannelsesbyer, Holbæk og Kalundborg, går imod tendensen. Samlet set har vi optaget lidt færre sygeplejersker på Absalon, men Roskilde - der jo er nærmeste studieby - får ikke færre sygeplejerskestuderende. Det fortæller noget om, at vi har fat i en målgruppe, som måske aldrig ville have søgt ind på en uddannelse, siger Camilla Wang, der også påpeger, at der er fin søgning til diplomingeniørstudiet på dansk og engelsk i Kalundborg, mens landet som helhed ser et fald i kommende ingeniører.

arrow Pæn søgning til lokale uddannelser
27. juli 2019 kl. 16:30 Opdateret: kl. 09:40
arrow Midt i arbejdet til nyt campus: Færre vil læse på uddannelse
27. juli 2019 kl. 10:03 Opdateret: kl. 18:39
arrow Færre vil studere i Slagelse: Flere studiepladser står tomme
27. juli 2019 kl. 08:33 Opdateret: kl. 18:45