27. juli 2021
Foto: Seas-NVE koncernens  elnetselskab Cerius måtte i april 2018 annullere et stort energispare-udbud. Nu er man så i mål i andet forsøg. Pressefoto: Seas-NVE.
Foto: Seas-NVE koncernens elnetselskab Cerius måtte i april 2018 annullere et stort energispare-udbud. Nu er man så i mål i andet forsøg. Pressefoto: Seas-NVE.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fik kritik for urent trav: Seas-NVE i mål med million-udbud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fik kritik for urent trav: Seas-NVE i mål med million-udbud
Sjælland - 29. marts 2019 kl. 07:20
Af Tomas Revsbech

Energikoncernen Seas-NVE kan endelig sætte punktum for et langt og uskønt forløb om udbud af energibesparelser.

arrow Læs også: Kort om Seas-NVE Strømmen

Koncernens monopolselskab Cerius kan i dag offentliggøre, at man har fundet fire leverandører til at levere energibesparelser, som elnet-selskabet har forpligtet sig på at levere i 2019 og 2020, for i alt 270 gigawat-timer. Det svarer til strømforbruget i 54.000 husstande årligt. Samlet pris: 122 millioner kroner, som betales af forbrugerne via deres elnet-regning.

For knap et år siden valgte Cerius at annullere en lignende aftale om energibesparelser. Det skete efter beskyldninger om urent trav, fordi eneste byder på opgaven var Cerius kommercielle søsterselskab Seas-NVE strømmen. Noget, fik blandt andre Forsyningstilsynet til at tvivle på, at aftalen var indgået på markedsmæssige vilkår. - Vi har siden været i god dialog med Forsyningstilsynet om, hvordan vi kunne undgå at lande i en lignende situation igen. Denne gang har vi brudt hele opgaven op i otte udbud efter dialog med tilsynet og markedets aktører, siger Henrik Wej, direktør i Cerius, til Sn.dk.

Udbuddet er dog også i denne omgang trukket ud. Der var nemlig kun var bud på seks af de otte opgaver.

Derfor har Cerius i sidste ende alligevel måttet tildele to af opgaverne til Seas-NVE Strømmen. Ifølge Cerius til en pris på niveau med den, de øvrige deltagere har opnået. - Det har forsinket os lidt. Oven i måtte en af de øvrige bydere trække sig, fordi de ikke kunne levere den krævede dokumentation. Det betød, at vi måtte tage den næste i rækken, siger Henrik Wej.

Hos Forsyningstilsynet kan man først vurdere, om aftalen med SEAS NVE Strømmen er indgået på markedsvilkår i 2020, når der ligger noget dokumentation for betalingerne og realiseringen af de energibesparelser, der har været i udbud.

- Men på baggrund af, at der har været afholdt et udbud og at der var fire uafhængige bydere på opgaverne, har selve udbudsprocessen umiddelbart virket ganske fornuftig, siger kontorchef Barbara Hoffmann Christiansen til Sn.dk.

Cerius vurderer, at man har sparet otte millioner kroner på at dele det nye udbud op i små bidder i stedet for i en stor opgave.

Hos brancheforeningen De Frie Elselskaber er direktør Jette Miller ikke imponeret. Gennemsnitsprisen, Cerius har fået på opgaverne lyder på 45 øre pr kilowat-time. Til sammenligning betalte Ørsted-selskabet Radius 34-38 øre pr. kilowat-time på alle deres udbud i 2018.

- Hvis et elselskab får 0 eller få bud, har elselskabet åbenlyst skåret sit produkt forkert sammen. I et marked for energireduktion er det en fiasko for ethvert elselskab, hvis ikke man kan få bydere til et så attraktivt produkt, siger Jette Miller til Sn.dk.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?