21. juli 2019
Det er i det grønne område, Seas-NVE's andelshavere bor. Grafik: Seas-NVE:
Det er i det grønne område, Seas-NVE's andelshavere bor. Grafik: Seas-NVE:
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: El-kunder har fået mod på at holde Seas-NVE i ørerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

El-kunder har fået mod på at holde Seas-NVE i ørerne
Opdateret 05. februar 2019 kl. 08:18
Sjælland - 01. februar 2019 kl. 09:19
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Efter flere år med faldende interesse, fredsvalg og flere tomme stole, er der kamp om 31 pladser til Seas-NVE's repræsentantskab.

arrow Læs også: De stiller op på Stevns

43 kandidater er der alt i alt opstillet til valget, der i denne omgang foregår i Holbæk Stevns og Guldborgsund kommuner.

Ifølge Seas-NVE's formand Jens Stenbæk er det selskabets ambition, at der skal være kampvalg ved hver eneste valg til repræsentantskabet. Det gælder således også ved næste valgrunde i Faxe, Køge, Ringsted og Vordingborg kommuner i slutningen af 2019 og begyndelsen af 2020.

- Vi har erkendt, at mange af vores andelshavere faktisk ikke ved, at de er medejere af selskabet. Derfor har vi valgt, at bruge optakten til valget på at skabe noget mere kendskab til valget og få flere til at stille op. Det er det, der ser ud til at lykkes, og det er jeg rigtig glad for, siger Jens Stenbæk.

I skrivende stund er der 131 medlemmer af repræsentantskabet. Men også 18 ledige pladser, der fordeler sig på 13 af de 15 kommuner, som andelshaverne kommer fra.

- Som andelsselskab skal vi stræbe efter at have alle pladser fyldt op. Hvis ikke vi får vendt udviklingen, ville der opstå risiko for, at der kunne der stilles berettiget tvivl om den forankring, vi har som andelsselskab. Det skal vi ikke ud i, og det tror jeg heller ikke, vi kommer. Men vi skal helst have kampvalg hver eneste gang, siger Jens Stenbæk.

Det argument køber ekspert i andelsselskaber, Henning Otte Hansen.

- Det er jo hele grundstenen ved et medlemsejet selskab. Hvis ikke der er aktive ejere, er det svært at bevare sin legitimitet som andelsselskab, siger han.

Et andet problem, når færre ejer-kunder gider engagere sig er, at det bliver stadig sværere at finde kompetente folk i repræsentantskabet, der kan tage plads i selskabets bestyrelse og give selskabets professionelle topdirektører et modstil. I det her tilfælde eksempelvis Seas-NVE's magtfulde administrerende direktør Jesper Hjulmand:

- Der stilles større og større krav til bestyrelserne omkring teknik og regnskabsledelse. Samtidig skal de kunne udfordre den daglig ledelse. Så det er af mange årsager vigtigt med et aktivt ejerskab i et andelsselskab, siger Henning Otte Hansen.

arrow Otte kandidater til fire pladser
04. februar 2019 kl. 13:53 Opdateret: kl. 12:50
arrow Valg i Seas-NVE: Sådan foregår valget
02. februar 2019 kl. 14:13 Opdateret: kl. 08:18
arrow 38årig stiller op til »støvet« andels-demokrati
02. februar 2019 kl. 11:46 Opdateret: kl. 08:19