3. august 2021
Tidligere direktør i Statens Serum Institut forstår ikke, hvorfor der tillades kor-og salme-sang i kirkerne til jul. Billedet her stammer fra en solhverv-gudstjeneste i Roskilde Domkirke ved en tidligere lejlighed. Foto: Per Christensen.
Tidligere direktør i Statens Serum Institut forstår ikke, hvorfor der tillades kor-og salme-sang i kirkerne til jul. Billedet her stammer fra en solhverv-gudstjeneste i Roskilde Domkirke ved en tidligere lejlighed. Foto: Per Christensen.
Foto: Per Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ekspert fraråder kirkegang i julen: Derfor er det farligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ekspert fraråder kirkegang i julen: Derfor er det farligt
Opdateret 18. december 2020 kl. 12:24
Sjælland - 18. december 2020 kl. 05:03
Af Lars Jørgensen

Denne artikel blev offentliggjort 15. december. Lad være med at gå i kirke denne jul.

arrow Læs også: Sognepræst om »nej« til julegudstjeneste: - Det har styrket sognets syn på deres lokale kirke

Sådan lyder det kontante råd fra Statens Seruminstituts tidligere direktør, Nils Christian Strandberg Pedersen.

Han kan slet ikke forstå, at myndighederne har valgt at lade det være op til kirkerne selv, om de vil holde åbent eller ej i julen.

- Man bør aflyse alle gudstjenester og julekoncerter. Vi skal jo i alle andre sammenhænge undgå forsamlinger. Det mener jeg også bør gøre sig gældende i kirken, siger Nils Christian Strandberg Pedersen, der dog samtidig understreger, at han udelukkende taler på egne vegne.

Som omtalt andetsteds på Sn.dk udtrykker flere kirkesangere stor bekymring over, at skulle synge i kirken til de kommende julegudstjenester og -koncerter. Og det møder fuld forståelse hos Nils Christian Strandberg Pedersen.

Smittede kor
  • Belmont Koret ved Bellahøj Kirke sang sammen lige før nedlukningen i marts. 20 ud af 42 sangere blev smittet med Covid-19, fem blev indlagt på sygehuset, to afgik ved døden.
  • I marts - inden nedlukningen - optrådte Lukaskoret i Hareskov Kirke. Efterfølgende fik 18 ud 20 sangere Covid-19-symptomer, og korets egen optælling viser, at mellem 60-70 sygdomstilfælde blev kirkegængere og korets familie kan relateres til koncerten.
  • I Bergen i Norge blev 12 ud af 16 korsangere smittet med Covid-19 i august.
  • I Godthaabskirken på Frederiksberg blev 16 ud af 26 i korsangere inklusiv dirigenten smittet i september.
  • For nylig blev i alt 26 korsangere fra DR Vokalensemblet og Koncertkoret testet positive.


Kilder: Avisen Danmark, Politiken, Berlingske, Vg.no, Ritzau.

Han mener simpelthen ikke, at man kan forsvare kirkesang, selvom man overholder de to meters afstand, som anbefalingerne pt. lyder på.

- Helt overordnet spreder man flere aerosoler, når man synger - eller taler med høj og kraftig stemme. Så hvis man absolut føler behov for at synge i et rum med en masse mennesker, man ikke omgås til daglig, skal der i hvert fald være mere end to meters afstand mellem dem, der befinder sig i rummet. Derudover skal man kigge nøje på rummets størrelse og ventilation. Men vi ved faktisk ikke nok om det til at kunne lave klare afstandskrav og restriktioner. Derfor mener jeg også, at man helt bør lade være, siger han.

Nils Christan Strandberg Pedersen gør opmærksom på, at man allerede har set flere smitteudbrud flere steder i forbindelse med gudstjenester og andre kirkelige aktiviteter.

Blandt andet har Kingos Kirke på Nørrebro været lukket i en periode på grund af coronasmitte. Her blev mindst 30 personer smittet efter et arrangement med fællesspisning og legestue. Og i Sydkorea kunne mindst 400 tilfælde af coronasmitte spores tilbage til én bestemt menighed.

- Det er ikke fordi, der er tale om religiøse handlinger, men simpelthen fordi der er tale om forsamlinger, der ikke burde have fundet sted, fastslår Nils Christian Strandberg Pedersen, som er bekymret for de mange ældre mennesker, der måtte finde vej til kirken i juledagene.

- Jeg vil fraråde det på det kraftigste. Det er helt uansvarligt at sende ældre mennesker afsted til et fyldt kirkerum. Og så er det, i mine øjne, også helt unødvendigt at holde kirkerne åbne. Langt størstedelen af dem, der kommer i kirke juleaftensdag, kommer der kun den ene gang om året. Der ville det måske være en bedre løsning at se en af de tv-transmitterede gudstjenester i stedet for, siger han.

arrow Biskop: Hvorfor fravige sundhedsmyndighedernes anbefalinger?
21. december 2020 kl. 12:31 Opdateret: kl. 14:28
arrow Præst: - Svært ikke at være bekymret for sognebørn
20. december 2020 kl. 10:11 Opdateret: kl. 16:25
arrow Idrætshal coronalukket: Julegudstjeneste må flytte
18. december 2020 kl. 15:40 Opdateret: kl. 13:40
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?