28. februar 2020
Foto: Anders Ole Olsen
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Efter brystkræft-skandale: Sygehusdirektør fyret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter brystkræft-skandale: Sygehusdirektør fyret
Opdateret 13. februar 2019 kl. 18:10
Sjælland - 13. februar 2019 kl. 15:17
Af Tine Fasmer og Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vagn Bach, direktør for Næstved-Ringsted-Slagelse Sygehuse har mistet jobbet i kølvandet på skandalen med for ringe brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus.

arrow Læs også: Kræftsagens forløb

Tilliden til sygehusdirektør Vagn Bach led et afgørende knæk hos politikerne i Region Sjælland, da det først i december kom frem, at Ringsted Sygehus ikke har undersøgt kvinder korrekt for mulig brystkræft.

Sygehusdirektøren for Næstved-Ringsted-Slagelse Sygehuse fik efter eget udsagn besked om de mangelfulde undersøgelser allerede i januar 2018.
Med andre ord politikerne blev holdt i uvidenhed i knap et år.

Efter et fire timer langt ekstraordinært møde i regionens forretningsudvalg blev Vagn Bach indstillet til fyring.

- Vi er kommet frem til, at man ikke har levet op til sine ansvar og pligter hos sygehusledelsen, derfor har vi bedt direktionen om at indlede en fratrædelsessag med sygehusdirektør Vagn Bach, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S) og tilføjer:

- Det er summen af det hele, men det er meget afgørende for mig, at sygehuset ikke har informeret de berørte kvinder godt nok, da man blev klar over fejlen.

Styrelsen for Patientsikkerhed har flere gange i løbet af 2018 måttet gå i rette med sygehusledelsen, der i første omgang udsendte et så kryptisk brev med tilbud om ny undersøgelse til de berørte kvinder, at under halvdelen tog imod tilbuddet.

Gitte Simoni (DF) er glad for den grundige redegørelse fra regionens administration.

- Det har oplyst mig godt nok til, at jeg kunne tage stilling til sagen. Det er ikke godt nok, når vi ikke følger de nationale retningslinjer. Sygehusdirektøren har ikke levet op til sit ansvar, og derfor har jeg ikke længere tillid til ham, siger hun.

Anne Møller Ronex (R) er også særligt bekymret for de berørte kvinder, foreløbing har ni kvinder fået konstateret brystkræft efter først at have fået en positiv besked i årene 2013-maj 2017.

- Vi er nødt til at tage politisk ansvar for det, der er sket. Men i sidste ende er det de berørte kvinder, som betaler prisen, siger Anne Møller Ronex.

Venstres medlemmer af forretningsudvalget Kirsten Devantier og Jacob Jensen var forhindret i at deltage. Det samme var det konservative medlem Christian Wedell-Neergaard.
Til gengæld deltog Flemming Damgaard Larsen (V), næstformand i sygehusudvalget, og han tog fyringen af Vagn Bach til efterretning
- Jeg tror ikke, at sagen kunne have været endt anderledes. Samtidig har forretningsudvalget nu lagt en syvpunktsplan, der tager konsekvensen af det, der er sket, og som samtidig peger fremad, siger han,

Enhedslistens Bruno Jerup undrer sig fortsat over, at ingen læger eller andet personale på radiologisk afdeling i Ringsted gik videre med deres viden om den daværende ansvarlige overlæges instruks om ikke at følge de nationale retningslinjer for en bestemt gruppe kvinder - henvist med ønske om mammografi, men hvor egen læge ikke havde fundet tegn på brystkræft og åbnet en »kræftpakke«.

- Der er et centralt spørgsmål, der stadig ikke er besvaret; hvordan er det muligt, at en ansvarlig overlæge beslutter ikke at ville følge de nationale retningslinjer uden, at det øvrige personale råber op. Det er stadig et mysterium.

Sn.dk følger sagen

arrow Efter kræft-skandale: Her er den midlertidig sygehusledelse
14. februar 2019 kl. 14:15 Opdateret: kl. 16:10
arrow Sygehusdirektør: Ingen kommentarer
13. februar 2019 kl. 12:48 Opdateret: kl. 12:49