20. januar 2021
Op 750 pesticidpunktkilder i Region Sjælland truer drikkevandet, der kommer ud af hanen hos borgerne i Region Sjælland og i mange tilfælde også i Region Hovedstaden. Foto: Thomas Olsen.
Op 750 pesticidpunktkilder i Region Sjælland truer drikkevandet, der kommer ud af hanen hos borgerne i Region Sjælland og i mange tilfælde også i Region Hovedstaden. Foto: Thomas Olsen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Drikkevand trues af fortidens pesticider: - Ikke rimeligt, men..

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Drikkevand trues af fortidens pesticider: - Ikke rimeligt, men..
Opdateret 20. maj 2020 kl. 11:47
Sjælland - 20. maj 2020 kl. 09:16
Af Tomas Revsbech

Hundredvis af drikkevandsboringer, der forsyner borgerne på Sjælland og i hovedstaden med rent drikkevand, trues af gamle pesticider, som er på vej ned gennem undergrunden.

arrow Læs også: Svært for Roskilde at blive pesticidfri kommune

Alene i Region Sjælland er der op imod 750 store landbrug, maskinstationer og gartnerier, som har spildt eller deponeret pesticider for flere årtier siden. De udgør lige nu potentielt tikkende bomber, som regionen skal opspore og i de tilfælde, det er nødvendigt, stoppe, inden de når frem til drikkevandsboringerne.

Her er der allerede sat ind
Region Sjællands eksisterende afværgeanlæg mod primært pesticider og opløsningsmidler i drikkevandsboringer, samt søer, vandløb og åer.
 • Faxe: 9 i Haslev, Faxe og Karise.
 • Greve: 8 i Greve og Tune.
 • Holbæk: 2 i Regstrup og Jyderup
 • Kalundborg: 1 i Gørlev.
 • Køge: Køge, Herfølge, Ll. Skensved, Slimminge, Borup.
 • Lejre: 2 i Hvalsø.
 • Næstved: 3 i Næstved og Sandved.
 • Ringsted: 2 i Ringsted.
 • Roskilde: 5 i Roskilde og Viby.
 • Slagelse: 2 i Slagelse.
 • Solrød: 4 i Solrød og Solrød Strand.
 • Sorø: 3 i Ruds Vedby og Dianalund.
 • Stevns: 4 i Hårlev og St. Heddinge.
 • Vordingborg: 3 i Vordingborg, Stege og Præstø.

Den samlede oversigt over anlæg kan findes her (se s. 17ff).

Men i Region Sjælland, der sammen med de øvrige regioner har ansvaret for jordforureningsområdet, kniber det med midlerne til opgaven.

Vil tage 40 år at rydde op

Kampen mod pesticiderne anslås over en årrække at koste regionskassen 360 millioner kroner.

Men dertil kommer en regning på cirka to milliarder kroner på at bremse forureninger på over 500 gamle industrigrunde, hvor blandt andet opløsningsmidler også truer grundvandet.

En opgave, der med regionens nuværende budget på området vil tage over 40 år.

- Er det rimeligt? Nej, det synes jeg ikke, det er. Problemet er, at alle synes, at grundvand er vigtigt, men vi har ikke fået flere penge til området i årevis. Så vi er nødt til at prioritere de midler, vi får, benhårdt, siger Peter Jacobsen (DF), formand for Udvalg for Regional Udvikling og næstformand i Region Sjælland.

Skal der findes ekstra penge på området, må staten til lommerne. Regionernes økonomiske virkelighed styres nemlig af, hvad de kan forhandle hjem ved de årlige økonomiforhandlinger med regeringen.

Venstre: Dyrt at vente

Og her mener Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, at regeringen må prioritere flere midler til området.

- Problemet er, at hvis vi venter for længe, så skal vi om 5-10 år bruge mange flere penge på at rense op og begrænse skaderne. Både miljømæssigt, sundhedsmæssigt og økonomisk vil det give god mening at gøre noget nu, siger Jacob Jensen.


Venstres miljøordfører Jacob Jensen mener, at jordforurening og fortidens pesticider er en meget konkret trussel mod grundvandet, der bør have større prioritering hos S-regeringen. Foto: Per Christensen.

Også SF's ordfører for jordforurening, Signe Munk, mener, at regionerne har for få midler til jordforureningsopgaven.

- Mit indtryk er, at regionerne fagligt er rigtig dygtige til den her opgave. Men de har et budget, der er så begrænset, at de må prioritere benhårdt mellem opgaverne. Og der skal død og pine være penge nok til at sikre grundvandet mod pesticidforureninger, siger hun.

S: Regionernes ansvar

Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov påpeger, at grundvandet har en høj prioritering for regeringen.


Det er ikke rimeligt, at det vil tage 40 år for Region Sjælland at rydde op efter fortidens jord- og pesticid-forureninger, mener Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov. Vil Region Sjælland, de øvrige regioner sikre rent drikkevand, må de prioritere det, når de skal have penge af staten mener hun. Foto: Hans Jørgen Johansen.

- Men jeg er nødt til at fastholde, at jordforurening er regionernes ansvar.
- Hvis man gerne vil have flere penge, er man nødt til at prioritere det, når man nu skal i gang med de årlige økonomiforhandlinger med regeringen. Og hvis det er vigtigt for de øvrige partier i Folketinget, er det jo noget, vi kan tage op i finanslovsforhandlingerne, siger Mette Gjerskov.

Fakta

 • Landets fem regioner har ansvaret for at finde og oprense forurenede grunde og pesticidforureninger fra såkaldte punktkilder, eks. påfyldnings- og vaskepladser, depoter og deponeringer.
 • Der er tale om fortidens synder. Mange af forureningerne er årtier gamle.
 • På landsplan vurderes der at være 3.000 pesticidlokaliteter (750 i Region Sjælland). Samlet pris: ca. 1,2 mia. heraf 360 mio. i Region Sjælland.
 • Derudover har regionerne ansvar for at opspore og oprense op imod 36.000 forurenede grunde, som enten truer grundvand eller naboer.
 • Dertil kommer 10 såkaldte »generationsforureninger som vil koste op imod 2,7 mia. kr. at rydde op efter.

arrow Drikkevand: Kræver minister-handling mod pesticid-trussel
26. maj 2020 kl. 16:03 Opdateret: kl. 14:18
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?