5. marts 2021
Roskilde Domkirke er en teglstenskirke, men kirkens metertykke mure er ikke tegl fra ende til anden. Tegl var meget dyre at producere i middelalderen, og derfor blev murenes kerne fyldt ud med eksempelvis marksten og byggeaffald. Foto: Thomas Olsen.
gallery icon

Se billedserie

Roskilde Domkirke er en teglstenskirke, men kirkens metertykke mure er ikke tegl fra ende til anden. Tegl var meget dyre at producere i middelalderen, og derfor blev murenes kerne fyldt ud med eksempelvis marksten og byggeaffald. Foto: Thomas Olsen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Domkirke er bygget af byggeaffald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Domkirke er bygget af byggeaffald
Sjælland - 02. oktober 2020 kl. 07:50
Af Tomas Revsbech

Denne artikel blev udgivet første gang 21. april 2018. I anledning af Verdensarvsdagen kan du læse den igen her.

Nye fund i Roskilde Domkirke indikerer, at mursten fra en tidligere domkirke har fungeret som fyld i den nuværende kirkes metertykke mure.

arrow Læs også: Dengang domkirken brændte - »Ufattelig katastrofe«

Arkitekturhistoriker Thomas Bertelsen fra Nationalmuseet er lige nu i gang med et stort forskningsprojekt om domkirkens bygningshistorie, og i et lille teknikrum i kirkens sydmur har han fundet spor efter frådsten i kernen af domkirkens metertykke mure.

- Domkirken er i princippet bygget af tegl. Men tegl var meget dyrt i datiden, og derfor er det i mange store kirker kun ydermuren, der består af tegl, mens kernen består af alt muligt andet billigere fyld som marksten og byggeaffald. Det gælder også her, hvor vi altså kan se, at murkernen blandt andet består af frådsten, som en tidligere domkirke på stedet var bygget af, siger Thomas Bertelsen til avisen.

Ifølge domkirke-forskeren er der spor af mørtel på frådstenene. Og det vel og mærke en anden type mørtel end den mørtel, den nuværende kirke er bygget af:

- Det udelukker, at man har hentet frådsten ind som murfyld. Det må være en sten fra et andet byggeri, og det er nærliggende at tro, at det stammer fra den tidligere domkirke af frådsten, som lå her før den nuværende, og som man byggede den nye kirke uden om, inden man rev den gamle ned, siger Thomas Bertelsen.

Læs mere i lørdagens udgave af DAGBLADET såvel som Nordvestnyt og Sjællandske.

E-avisen kan købes her:
http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy

arrow Verdensarv: Kongegrave kaster royal glans over domkirke
02. oktober 2020 kl. 05:25 Opdateret: kl. 11:42
arrow Gåde løst: Derfor er Roskilde Domkirke »skæv«
02. oktober 2020 kl. 05:23 Opdateret: kl. 17:09
arrow Forsker: Absalon byggede ikke Roskilde Domkirke
02. oktober 2020 kl. 04:34 Opdateret: kl. 15:33
Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?