

Se billedserie
Denne artikel blev udgivet første gang 21. april 2018. I anledning af Verdensarvsdagen kan du læse den igen her.
Nye fund i Roskilde Domkirke indikerer, at mursten fra en tidligere domkirke har fungeret som fyld i den nuværende kirkes metertykke mure.
Arkitekturhistoriker Thomas Bertelsen fra Nationalmuseet er lige nu i gang med et stort forskningsprojekt om domkirkens bygningshistorie, og i et lille teknikrum i kirkens sydmur har han fundet spor efter frådsten i kernen af domkirkens metertykke mure.
- Domkirken er i princippet bygget af tegl. Men tegl var meget dyrt i datiden, og derfor er det i mange store kirker kun ydermuren, der består af tegl, mens kernen består af alt muligt andet billigere fyld som marksten og byggeaffald. Det gælder også her, hvor vi altså kan se, at murkernen blandt andet består af frådsten, som en tidligere domkirke på stedet var bygget af, siger Thomas Bertelsen til avisen.
Ifølge domkirke-forskeren er der spor af mørtel på frådstenene. Og det vel og mærke en anden type mørtel end den mørtel, den nuværende kirke er bygget af:
- Det udelukker, at man har hentet frådsten ind som murfyld. Det må være en sten fra et andet byggeri, og det er nærliggende at tro, at det stammer fra den tidligere domkirke af frådsten, som lå her før den nuværende, og som man byggede den nye kirke uden om, inden man rev den gamle ned, siger Thomas Bertelsen.
Læs mere i lørdagens udgave af DAGBLADET såvel som Nordvestnyt og Sjællandske.
E-avisen kan købes her:
http://sn.dk/modules/sn/flow_page_buy
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her