5. juli 2020
Industrisabotage i Næstved. Man kan nu, på et kort udarbejdet af Frihedsmuseet, dykke ned i modstandsbevægelsens sabotageaktioner under Anden Verdenskrig. Det er muligt at søge helt ned på specifikke vejnavne. Foto: Frihedsmuseet
Industrisabotage i Næstved. Man kan nu, på et kort udarbejdet af Frihedsmuseet, dykke ned i modstandsbevægelsens sabotageaktioner under Anden Verdenskrig. Det er muligt at søge helt ned på specifikke vejnavne. Foto: Frihedsmuseet
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Digitalt kort viser sabotageaktioner under krigen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Digitalt kort viser sabotageaktioner under krigen
Sjælland - 18. juni 2020 kl. 19:00
Af Lars Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Vordingborgvej 78 i Næstved og Masnedsund Stationsvej 1 i Vordingborg har begge en ting til fælles. De har lagt vejnavn til en sabotageaktion begået af modstandsbevægelsen under besættelsen mod virksomheder, der producerede for tyskerne.

arrow Læs også: Nyt kort viser vej til besættelsestidens sabotage i Roskilde

I Næsted gik det ud over Dansk Skovindustris Krydsfinerfabrik, mens det i Vordingborg var Andelssvineslagteriet i Masnedsund, der stod for skud.

I forbindelse med genåbningen af Frihedsmuseet 3. juli har museet udviklet et helt nyt, digitalt Danmarkskort, hvor de vigtigste industrisabotageaktioner samt alle nedkastninger af blandt andet våben og allierede agenter under krigen er oplistet.

  • Kortet kan findes på www.historiskatlas.dk. Gå ind i menuen, vælg »Temaer« og derefter »Modstandskamp«.
  • Frihedsmuseet åbner fredag 3. juli fra kl. 14.00 - 19.00
  • Efter åbningsdagen er åbningstiderne mandag-søndag fra 10.00 - 17.00 fra juni-september og tirsdag-søndag fra 10.00 - 17.00 fra oktober-december
  • Frihedsmuseet ligger i Churchillparken ved Kastellet i København
  • Læs mere på: www.frihedsmuseet.dk

Alle interesserede har mulighed for at søge i kortet, hvor det er muligt at søge helt ned på specifikke vejnavne. Det fortæller museumsinspektør for Frihedsmuseet, Henrik Lundbak, der er ansvarlig for det nye kort.

- Kortet er tilgængeligt for alle, der måtte have lyst til at se, om der er sket noget i det område, hvor de bor. Eller i et andet område, de er interesserede i, siger han og tilføjer:

- Frihedsmuseet er sat i verden for at dokumentere modstandskampen. En del af den rolle er at kortlægge de forskellige aktioner, som modstandsbevægelsen udførte i forhold til sabotage mod virksomheder, der producerede for tyskerne samt nedkastninger af våben og allierede agenter.

Når man dykker ned i de forskellige aktioner, kan man læse om, hvad der skete, og ofte vil det også være muligt at se billeder. Ved industrisabotageaktionerne kan man finde den eksakte adresse, mens det for nedkastningsaktionerne er muligt at finde koordinaterne - disse aktioner fandt typisk sted på øde områder langt fra de befolkede byer.

Det nye Frihedsmuseum genåbner 3. juli på Kastellet i København efter den ødelæggende brand i 2013. Her kan publikum blandt andet prøve at være med til en nedkastningsaktion ved at morse til de allieredes fly med en lygte. Morser man rigtigt, kaster flyet sin last.

Gæsterne kan desuden prøve at trykke illegale blade, aflytte telefonsamtaler og knække tyskernes koder.

Det nye museum er bygget under jorden og tager publikum igennem besættelsestidens Danmark i selskab med fem historiske hovedpersoner, der alle levede under krigen.

arrow Tæt på sabotageaktioner i Nordsjælland under krigen
18. juni 2020 kl. 19:00 Opdateret: kl. 14:20
Har du ændret dine indkøbsvaner i forbindelse med coronakrisen?