23. oktober 2021
Tusindvis af sjællandske kvinder tjekkes årligt for brystkræft på Sjællands Universitethospital i Roskilde eller i en af regionens to mammografibusser, hvor billedet her stammer fra ved en tidligere lejlighed. Men mangel på hænder til at udføre screeningerne og øget fokus på kvinder med konkrete mistanker om kræft, har øget ventetiden på screeningerne. Foto: Bjørn Armbjørn.
Tusindvis af sjællandske kvinder tjekkes årligt for brystkræft på Sjællands Universitethospital i Roskilde eller i en af regionens to mammografibusser, hvor billedet her stammer fra ved en tidligere lejlighed. Men mangel på hænder til at udføre screeningerne og øget fokus på kvinder med konkrete mistanker om kræft, har øget ventetiden på screeningerne. Foto: Bjørn Armbjørn.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Derfor er tusindvis af kvinders tjek for brystkræft udskudt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Derfor er tusindvis af kvinders tjek for brystkræft udskudt
Opdateret 01. maj 2021 kl. 00:10
Sjælland - 30. april 2021 kl. 08:58
Af Tomas Revsbech

Omkring 120.000 kvinder fra Region Sjælland mellem 50 og 59 år skal hvert andet år tilbydes en screening for brystkræft.

arrow Læs også: Ny brystkræft-uddannelse i gang: Vil gøre en forskel for kvinder

Men 10.000 kvinder må lige nu vente længere end de to år og tre måneder på en indkaldelse, som ifølge de nationale retningslinjer på området er den maksimale ventetid. Og flere vil formentlig få samme besked i den kommende tid.

- I snit kommer kvinderne til at vente i to et halvt år. Hver eneste dag er der kvinder, der ryger ind i den her forsinkelsesperiode, samtidig med at vi forsøger at indhente det forsinkede med alt, hvad vi har.

Sådan lyder det fra Jesper Gyllenborg, vicedirektør på Sjællands Universitethospital, der foretager brystkræft-screeningerne i Roskilde og i to mammografi-busser, der kører rundt i regionen.

Alvorlig situation

Jesper Gyllenborg kalder situation alvorlig, og han beklager, at kvinderne må vente for længe.

- Men hvis man er rask og ikke har symptomer, så skal man grundlæggende ikke bekymre sig. Vi opfordrer til, at man går til læge, hvis man har den mindste mistanke om tegn på brystkræft. Og folk kan være trygge i, at vi gør alt, hvad vi kan, for at nedbringe ventetiden, siger Jesper Gyllenborg.

Ubesatte stillinger

Ifølge sygehusdirektøren er årsagen til ventetiderne, at der mangler hænder til at besætte en række stillinger som mammografi-assistenter, der kan gennemføre screeningerne.

Syv ud af 35 stillinger er lige nu ledige og må besættes efter bedste evne med vikarer. Og de samlede kræfter er på det seneste i højere grad blevet koncentreret mod at undersøge kvinder, der har en konkret mistanke om brystkræft og er i kræftpakkeforløb.

Det er sket som konsekvens af, at stadig flere af disse kvinder i løbet af 2020 ikke fik deres undersøgelser til tiden.

Det er der ifølge Jesper Gyllenborg nu kommet langt bedre styr på. Men det har altså kostet i ventetiden for brystkræft-screeningerne.

- Lige nu prioriterer vi dem, hvor der er en begrundet mistanke om kræft, først. Det er vi lykkes med. Men jeg vil godt understrege, at vi ser alvorligt på ventetiderne for brystkræftscreeninger, siger han.

Jesper Gyllenborg er vicedirektør på Sjællands Universitetshospital i Roskilde og Køge. Foto: Jens Wollesen.

Flytning kostede

Problemerne med de manglende hænder er blevet forværret af, at man sidste forår rykkede brystkræftundersøgelserne fra Ringsted Sygehus til SUH i Roskilde i kølvandet på brystkræftskandalen. Her valgte flere screeningsassistenter at gå tidligt på pension i stedet for at flytte med til Roskilde.

Siden har man ledt med lys og lygte efter nye folk til at tage over.

- Vi har gjort alt, hvad vi kan, for at afsøge markedet for ledige hænder i et år nu. Og vi har bare måttet erkende, at de hænder reelt ikke findes lige nu, konstaterer Jesper Gyllenborg.

Nye uddannelser

På den lidt længere bane vil regionen løse problemet ved at oprette en screeningsassistent-uddannelse og egen radiograf-uddannelse, som tidligere omtalt i avisen denne uge. Det vil ifølge Jesper Gyllenborg afhjælpe problemet, når de første assistenter er uddannet omkring årsskiftet.

Men nu og her løser det ikke problemet.

I en handlingsplan, regionen netop har sat i værk for at nedbringe ventetiden, lægges der op til at hente hjælp fra privathospitaler og på de offentlige sygehuse i landets fire andre regioner. Og så vil man bede egne ansatte og folk, der er gået på pension, om at give en ekstra hånd.

- Sagen er, at vi rekrutterer fra et lille marked, der består af forbundne kar. I hele Østdanmark er der ikke nogen privat leverandør, der melder om ledig kapacitet. Vi kan måske få nogle fra Odense i Syddanmark til at tage herover og arbejde i weekenden på lukrative vilkår. Men vi forhandler stadig.

- Der er så sket det glædelige, at 5-6 af vores egne medarbejdere, der er gået på pension, har budt ind og sagt, de gerne vil hjælpe til i en periode. Vi ved ikke endnu, hvor meget de vil byde ind med. Men det er i hvert fald positivt, siger Jesper Gyllenborg.

arrow Brystkræft: Ny uddannelse skal få ventetiden ned
27. april 2021 kl. 06:11 Opdateret: kl. 11:00
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?