26. maj 2020
Fødeafdelingen på Holbæk Sygehus har lavet en video til de kommende forældre, så de kan lære sygehuset at kende hjemme bag skærmen under corona-nedlukningen.
Fødeafdelingen på Holbæk Sygehus har lavet en video til de kommende forældre, så de kan lære sygehuset at kende hjemme bag skærmen under corona-nedlukningen.
Foto: Per Jensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Corona-kreativ: Fødeafdeling går til filmen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Corona-kreativ: Fødeafdeling går til filmen
Sjælland - 20. maj 2020 kl. 17:00
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hvad gør man, når sygehusene er lukket land for folk, der ikke er patienter - endnu?

Fødeafdelingen på Holbæk Sygehus har produceret en video, der viser kommende mødre og fædre rundt på afdelingen.

- Vi kan jo ikke lave rundvisning på afdelingen, hvor der plejer at være måske 40 mennesker. Så vi måtte jo finde en anden måde. Det er vigtigt især for førstegangsfødende og deres partnere, at de ved mere om, hvad der skal ske, og hvordan afdelingen ser ud. Vi ved i mange af livets forhold, at visualisering er vigtig, at man kan forestille sig, hvad der kommer til at foregå, siger chefjordemoder Heidi Fischer.

Når vandet går, og fødslen er oppe over, er det især den kommende far, med-mor eller anden person, der skal med til fødslen, som har brug for at have et rygstød.

- Når de har set vores film, har de i hvert fald en ide om, hvad der skal ske, og de har »mødt« en af jordemødrene. Så kan de bedre bevare overblikket, når der har været vandafgang; huske at få tasken med og komme godt af sted, siger Heidi Fischer.

Corona-frygt: Fødende tog hurtigt hjem

I begyndelsen af coronakrisen florerede der et rygte om, at faderen ikke måtte komme med til fødslen.

- Det har aldrig været tilfældet. Den fødende kan få en med til fødslen, og faderen eller hustruen, hvis det er et lesbisk par, veninden eller den fødendes mor kan også være medindlagt efter fødslen, understreger Heidi Fischer.

Lige efter Danmark var lukket ned, så Fødeafdelingen på Holbæk Sygehus en bekymrende tendens:

- Flere førstegangsfødende end normalt tog hjem hurtigt efter fødslen. Derfor har vi gjort meget for at understrege i jordemoderkonsultationen og på facebook, at det er trygt at være på sygehuset, og at de ikke behøver være bange for at få Covid-19. Heldigvis ser vi dem jo i hvert fald på 2.-3.-dagen, hvor de kommer til hælblod-screening og høreundersøgelse. Der taler vi også fødslen igennem og fokuserer på mors, fars og barnets trivsel, og i den første uge efter fødslen kan de ringe til afdelingen 24-7. Men førstegangsfødende er typisk indlagt to døgn efter fødslen, og det er godt med ro til at få amningen godt igang, siger Heidi Fischer.

Holbæk Sygehus er fødested for kvinder i Holbæk, Odsherred, Kalundborg, Lejre og Sorø.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?