31. maj 2020
Styrelsen for Patientsikkerhed kommer på tilsynsbesøg på Radiologisk Afdeling på Ringsted Sygehus 22. november, for der er stadig ikke styr på, hvordan kvinder med mulighed brystkræft bliver visiteret til undersøgelser.
Styrelsen for Patientsikkerhed kommer på tilsynsbesøg på Radiologisk Afdeling på Ringsted Sygehus 22. november, for der er stadig ikke styr på, hvordan kvinder med mulighed brystkræft bliver visiteret til undersøgelser.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Brystkræftsag: Sundhedsminister fik Region Sjælland til at kontakte kvinder igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brystkræftsag: Sundhedsminister fik Region Sjælland til at kontakte kvinder igen
Sjælland - 05. november 2019 kl. 18:16
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Selv om de mangelfulde brystkræftundersøgelser af kvinder i Region Sjælland burde være standset i maj 2017, da en ny ansvarlig overlæge på Ringsted Sygehus ændrede hans forgængers instruks fra marts 2013, dukker der stadig nye misforhold op.

arrow Læs også: Journalister får Cavlingprisen for at afsløre brystkræftskandale

Under tirsdagens åbne samråd i Folketingets Sundhedsudvalg lød det fra en frustreret Liselott Blixt (DF):

Fakta
  • Kræftskandalens kerne er en bestemt gruppe kvinder, der i 2013-2017 fik mangelfulde undersøgelser på Ringsted Sygehus.
  • Det skete efter instruks fra den daværende ledende overlæge.
  • 734 kvinder (undersøgt 1. gang i 2015-2017) blev tilbudt nye undersøgelser i år.
  • I foråret blev der fundet 10 brystkræftramte blandt de genindkaldte.
  • I alt 304 brystkræftramte har muligvis krav på erstatning.
  • Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har sigtet fire ansatte og Region Sjælland i sagen.
  • Sygehusdirektør Vagn Bach er blevet fyret.
  • Tre kvinder har i Jyllands-Posten fortalt, at de i 2019 blev afvist af Ringsted Sygehus, trods henvisning fra egen læge til kræftpakke-forløb.
  • Derfor er en overlæge sat under skærpet tilsyn af Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Jeg ved snart ikke, hvilke kvinder vi taler om. Nu viser det sig, at der er seks kvinder ud af 60 i en stikprøveundersøgelse fra i år, der er forkert henvist. Det er lige før, at vi ikke kan nå at behandle det, før der dukker flere sager op. Hvad Søren stiller vi op, ville det være det samme, hvis vi lavede stikprøver i de øvrige regioner? Det er skræmmende.

Skærpet tilsyn

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) redegjorde over for udvalget for den seneste udvikling i sagen.

En læge på radiologisk afdeling i Ringsted er under skærpet tilsyn på grund af tre nye sager fra 2019, hvor kvinder, som blev henvist fra egen læge til undersøgelse for mulig brystkræft, ikke kom i kræftpakkeforløb med det samme.

- Det er mig en gåde, at der kan være tvivl (om at sygehuset får en henvisning fra egen læge, red.). Der er to bokse, som lægen krydser af, sagde Magnus Heunicke, der fortalte, at Styrelsen for Patientsikkerheds bebudede tilsynsbesøg i Ringsted finder sted 22. november.

Region ringede i oktober

Han oplyste endvidere, at Region Sjælland i dagene 8.- 10. oktober i år ringede rundt til 105 kvinder, som ikke tidligere havde reageret på henvendelser fra regionen. De har - sammen med i alt 734 kvinder - fået tilbudt nye undersøgelser, fordi de ikke blev undersøgt korrekt i 2016 og 2017, og derfor kan have uopdaget brystkræft.

- Regionen fik fat i 71 af kvinderne og har skrevet ud til 32 andre (de sidste to er emigreret, red.). I alt 52 har takket ja til nye undersøgelser, lød det fra sundhedsministeren, der fik regionen til at gribe telefonen:

- Jeg tog kontakt til Region Sjælland for at høre, hvad de ville gøre for at få fat på de sidste kvinder. De andre regioner ringede rundt (Region Midtjylland og Region Syddanmark har også haft kritiserede undersøgelser, red.). Det undrede mig, at Region Sjælland ikke havde gjort det.

Foreløbig er der ikke fundet brystkræft hos nogen af de kvinder, som først er blevet genundersøgt nu. I foråret 2019 blev der fundet 10 kræfttilfælde blandt de genindkaldte kvinder. Samlet set har 304 kvinder fra Region Sjælland muligvis ret til erstatning, fordi deres brystkræft er opdaget for sent.

Sundhedsstyrelsen undersøger alle kræft-procedurer

Sundhedsministeren har også sat Sundhedsstyrelsen i gang med en hasteopgave, der sætter spot på, hvordan sygehuse i alle fem regioner modtager og behandler henvisninger til kræftpakkeforløb fra praktiserende læger.

arrow Kræft: Brysttjek i Ringsted er i top
25. november 2019 kl. 16:42 Opdateret: kl. 16:42
arrow Rapport: Flere kvinder fik forkert brystkræftundersøgelse
05. november 2019 kl. 12:52 Opdateret: kl. 12:54
arrow Brystkræft-skandale: Sygehus får påbud ophævet
05. november 2019 kl. 11:01 Opdateret: kl. 11:01
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?