23. februar 2020
Der bliver færre plejefamilier i Region Sjælland, og det skyldes især, at plejefamiliernes vilkår er forringet, lyder det fra deres fagforening. Modelfoto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Der bliver færre plejefamilier i Region Sjælland, og det skyldes især, at plejefamiliernes vilkår er forringet, lyder det fra deres fagforening. Modelfoto: Ida Marie Odgaard/Scanpix
Foto: Frederik Bo Knudsen/Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Antallet af plejefamilier daler i Region Sjælland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Antallet af plejefamilier daler i Region Sjælland
Sjælland - 06. november 2019 kl. 12:16
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I de seneste fire år er antallet af familier i Region Sjælland, der søger om at blive plejefamilie, blevet halveret, fortæller DR.

Når man spørger Plejefamiliernes Landsforening, er der mange gode grunde til, at antallet af plejefamilier falder.

- Vi er blevet presset meget på lønnen i de senere år, for det er ikke lykkedes os at få en overenskomst med Kommunernes Landsforening, og det er ikke specielt attraktivt at arbejde som plejefamilie, siger formand for Plejefamiliernes Landsforening Thomas Vorre til sn.dk.

Men er man først plejefamilie, så holder man sjældent op, før børnene er kommet godt ud i voksenlivet.

- En plejefamilie opgiver først, når de er presset helt ud, for man får jo en tilknytning til børnene. Men det er blevet en kæmpestor og meget svær opgave at være plejefamilie i dag, siger Thomas Vorre.

Arven fra strukturreformen

Set fra Plejefamiliernes Landsforenings side så forandrede plejefamiliernes vilkår sig dramatisk efter strukturreformen i 2007.

- Tidligere delte kommunerne og amterne ansvaret. Amterne kom med en ekspertvurdering, og hvis opgaven var stor, så betalte amterne. I dag har kommunerne det fulde ansvar. Bare syv år efter strukturreformen var der 43 procent færre børn anbragt uden for hjemmet, kommunerne har sparet i omegnen af fem milliarder kroner om året på det. I samme periode er der blevet færre døgninstitutioner, så mange børn, som før kom på døgninstitution, er i dag i plejefamilier, forklarer Thomas Vorre.

Sendt i pleje i Jylland

Manglen på plejefamilier er især markant i Guldborgsund, Lolland, Vordingborg, Næstved og Slagelse. Det betyder, at kommunerne er nødt til at bruge døgninstitutioner eller finde plejefamilier meget langt væk.

- Der er jo stadig dysfunktionelle familier, som ikke kan tage vare på deres børn. Vi har kendskab til børn fra kommuner i Region Sjælland, der bliver anbragt i plejefamilie helt i Vejen, tæt ved Esbjerg. Så er der tre og en halv times kørsel til Nakskov, når de skal have samvær med deres biologiske familie, siger Thomas Vorre.

Døgninstitution er dobbelt så dyr

Ifølge Plejefamiliernes Landsforening koster en plads i plejefamilie omkring 700.000 kroner om året, mens en plads på døgninstitution koster omkring 1,4 millioner kroner om året.

Plejefamiliernes Landsforening holder konference i Ringsted torsdag med plejefamilier og politikere fra kommunerne i Region Sjælland.