21. juni 2021
En stor del af sosu?erne drømmer sig væk fra jobbet, fordi de er utilfredse med arbejdsforholdene og lønnen. Foto: Thomas Olsen
En stor del af sosu?erne drømmer sig væk fra jobbet, fordi de er utilfredse med arbejdsforholdene og lønnen. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Analyse: Fire ud af fem sosu'er drømmer sig væk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Analyse: Fire ud af fem sosu'er drømmer sig væk
Sjælland - 22. februar 2021 kl. 13:38
Af Anders Spanggaard

Mere tid med den enkelte borger, flere hænder i hverdagen og bedre lønforhold. Sådan lyder drømmescenariet for social- og sundhedshjælpere og social- og sundhedsassistenter - i daglig tale kendt som sosu-medarbejdere. Virkeligheden ser dog helt anderledes ud - det viser jobportalen Ofirs årlige brancheanalyse, der afdækker tilfredsheden blandt danske sosu-medarbejdere fra hele landet.

I undersøgelsen svarer 80 procent, at de flere gange årligt overvejer at forlade faget, mens over halvdelen overvejer at sige op hver eneste måned. Samtidig kniber det også med jobtilfredsheden - 47 procent er tilfredse eller meget tilfredse med jobbet. Ifølge adm. direktør i Ofir Karsten Vikke er analysens resultater bekymrende.

- Tallene i rapporten er bekymrende, da de viser, at der er en tydelig ubalance i arbejdsvilkårene. Vi bliver nødt til at tage undersøgelsens resultater alvorligt. Sosu'ernes arbejde er en kerneydelse i det danske velfærdssamfund, og i fremtiden har vi brug for flere og ikke færre hænder i faget. Når næsten 60 procent overvejer at forlade sosu-området på månedlig basis, bør landets politikere overveje, hvordan man kan skabe bedre rammevilkår og gøre faget mere attraktivt, siger Karsten Vikke.

Frem mod 2030 vil antallet af ældre over 80 år stige med 160.000 ifølge Danmarks Statistik. Det betyder, at der i løbet af de næste 10 år vil blive brug for over 40.000 nye sosu-ansatte i den kommunale ældrepleje, har FOA regnet sig frem til.

Stress skaber overvejelser

I undersøgelsen svarer 30 procent af respondenterne, at ønsket om mindre stress er den primære motivation for at overveje at skifte erhverv. At arbejdsmiljøet er stressfyldt, underbygges også af, at 59 procent af sosu'erne er utilfredse eller meget utilfredse med, hvor meget tid de har til den enkelte borger.

- Det er i dag langt sværere at rekruttere dygtige folk end tidligere, og det kræver både, at man opsøger kandidaterne aktivt - og at man tilbyder nogle gode rammevilkår. Jeg håber, at resultaterne her kan være en øjenåbner og gøre os klogere på, hvad der skal til for at fastholde flere i jobbet, og hvordan sosu'er kan rekrutteres i fremtiden, siger Karsten Vikke.

Kommunerne fyrer

Men der er ikke meget, der tyder på, at øjenåbneren har virket på de sjællandske kommuner. For mens kommunerne på Sjælland med den ene hånd begræder ikke at kunne skaffe ansatte nok til at drage omsorg for det stigende antal plejetrængende ældre, deler de med den anden hånd fyresedler ud til medarbejdere netop inden for ældreplejen. Det viser en opgørelse over afskedigelsessager blandt medlemmer af FOA's social- og sundhedssektor.

- Jeg er rent ud sagt chokeret over, at dette her finder sted i den målestok, som det gør. Det strider mod al sund fornuft, når der er så stor og stadig stigende mangel på social- og sundhedspersonale i takt med, at vi bliver flere ældre borgere i samfundet, siger formand for FOA Mona Striib.

Helt konkret har de sjællandske kommuner i perioden fra januar 2017 til oktober i fjor rejst 1124 afskedigelsessager mod kommunalt ansatte FOA-medlemmer i social- og sundhedssektoren, svarende til knap 14 procent af FOA's medlemmer på området. Af dem er langt størsteparten ansat i ældreplejen ved plejecentre, plejehjem og i hjemmeplejen.

Opgørelsen viser, at der er store forskelle på, hvor flittigt kommunerne på Sjælland deler fyresedler ud. I Stevns Kommune, der har haft færrest afskedigelsessager, svarer antallet af afskedigelsessager til to procent af FOA's medlemmer i social- og sundhedssektoren, mens tallet i Faxe Kommune ligger helt oppe på knap 24 procent.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen fra jobportalen Ofir blev gennemført i november 2020. Resultaterne tager udgangspunkt i et spørgeskema, og svarene er indhentet gennem Danmarks største Facebookgruppe for sosu'er i alle aldre og fra hele landet.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?