27. maj 2020
10 røde områder på Sjælland er i spil til at huse nye grusgrave eller udvidelser af eksisterende. Dertil kommer to områder uden for kortet i Guldborgsund, der også er i spil. Grafik: Region Sjælland.
10 røde områder på Sjælland er i spil til at huse nye grusgrave eller udvidelser af eksisterende. Dertil kommer to områder uden for kortet i Guldborgsund, der også er i spil. Grafik: Region Sjælland.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: 12 områder i spil til nye grusgrave

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

12 områder i spil til nye grusgrave
Opdateret 04. november 2019 kl. 09:56
Sjælland - 02. november 2019 kl. 07:12
Af Tomas Revsbech og Kaj Ove Jensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Borgerne i 12 områder i Region Sjælland er kommet i spil som naboer til en grusgrav.

arrow Læs også: Vil grave grus helt op til motorvejen

Det er i hvert fald det, der lige nu er på tegnebrættet, i Region Sjælland, hvor embedsfolk sidder og bakser med at få bakset en ny råstofplan, der skal gælde i fire år, på plads.

Fra 44 til 12

Indtil for nylig var 44 områder i spil. De er efter en indledende høring- og idéfase nu blevet barberet til syv udvidelser - enten af eksisterende grusgrave eller områder, der i forvejen er udpeget som potentile graveområder i Roskilde, Greve, Holbæk og Næstved Kommuner.
Dertil kommer tre forslag om helt nye grusgravområder ved Vipperød, Stenlille og Forlev i henholdsvis Holbæk, Sorø og Slagelse Kommuner.

Politikerne har i oplægget til planen lagt vægt på, at der i udvælgelsen skal tages større hensyn til naboerne. Men det er ikke alle naboer, der i de indledende faser, har følt sig hørt:

- Med den ene hånd siger regionen, at den vil tage større hensyn til naboerne ved graveområderne. Og med den anden hånd partshører den så kun en håndfuld husstande. Det var den største frustration til at starte med, at folk ikke føler, de er blevet hørt, siger Charlotte Gustafsson, der er nabo til en potentiel grusgrav ved Vipperød i Holbæk.

Ønsker spredning

I Region Sjælland ønsker man ikke at kommentere de enkelte graveforslag eller kritikken af dem på nuværende tidspunkt.

- Vi er stadig så tidligt i processen, at vi (politikere,red.) først bliver præsenteret for forslagene til vores næste møde i december. Først herefter vil gå mere i dybden med planen og forslagene, siger Peter Jacobsen, formand for regionens Udvalg for Regional Udvikling (DF).

Andreas Dalgas Andreasen, der er projektleder på råstofplanlægningen, fortæller dog, at de 12 områder, der er i spil, er udpeget ud fra et ønske fra politikerne om at opnå en mere jævn fordeling af regionens graveområder. Samtidig har politikerne ønsket, at grusgravene så vidt muligt ligger i nærheden af områder, hvor ressourcerne forventes at skulle bruges, så man kan begrænse tung transport.

- Eksempelvis er det nye graveområde og udvidelsen af et andet i Holbæk tænkt som mulige leverandører af ressourcer til en forlængelse af Kalundborg-motorvejen. Graveområderne ved Næstved og på Lolland-Falster kan blive leverandørerer af ressourcer til en eventuel Næstved-Rønnede motorvej og til Femern-forbindelsen, siger Andreas Dalgas Andreasen.

Borgermøder på vej

Ifølge Peter Jacobsen vil regionen nu tage en snak med de berørte kommuner og i det nye år arrangere borgermøder med naboer og lokalsamfund omkring de 12 potentielt nye grusgravområder.

- Vores erfaring med de borgermøder er faktisk, at der plejer at komme noget frem, der har flyttet noget. Og vi har også tidligere pillet enkelte forslag ud fra planerne på grund af ting, der er kommet frem på de møder, siger Peter Jacobsen.

Den nye råstofplan forventes vedtaget endeligt i december 2020.

arrow Kommunen vil have lukket støvende huller i grusgrav
12. november 2019 kl. 19:34 Opdateret: kl. 14:59
arrow Ansøgning om grusgrav ved Roskilde Festival vækker bekymring
12. november 2019 kl. 15:45 Opdateret: kl. 14:57
Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?