7. marts 2021
Rudersdal Kommune har som forsøg brændt blandt andet Nørrevangsletten i Birkerød af i stedet for at slå den. Det har formentligt givet bedre kår for to sommerfuglearter - blandt andet en sjældenhed. Her er det en nyklækket Lille Køllesværmer på planten Muse-vikke, hvor den formentlig har levet som larve. Foto: Lars Andersen
gallery icon

Se billedserie

Rudersdal Kommune har som forsøg brændt blandt andet Nørrevangsletten i Birkerød af i stedet for at slå den. Det har formentligt givet bedre kår for to sommerfuglearter - blandt andet en sjældenhed. Her er det en nyklækket Lille Køllesværmer på planten Muse-vikke, hvor den formentlig har levet som larve. Foto: Lars Andersen
Foto: Lars Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sjældne sommerfugle flokkes efter afbrænding

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sjældne sommerfugle flokkes efter afbrænding
Rudersdal - 12. juli 2019 kl. 11:17
Af Lars Sandager Ramlow

Den sjældne sommerfugl »Violetrandet Ildfugl«, der efter mange års fravær dukkede op på Nørrevangssletten i 2018, er nu tilbage - og i større antal. Det oplyser Rudersdal Kommune i en pressemeddelelse.

Her vurderes det, at sommerfuglens comeback i kommunen højst sandsynligt er et resultat af kommunens forsøg med afbrænding af græsland fremfor slåning.

- Det er noget af en sjældenhed, der i denne tid flagrer rundt på blandt andet Nørrevangssletten i Birkerød. Sommerfuglen violetrandet ildfugl er faktisk så sjælden, at den er vurderet som »sårbar« på den danske rødliste - en liste over danske arters bevaringsstatus, fortæller Jens Galby, driftsleder i Rudersdal Kommune og hovedmand bag forsøget med afbrænding i Frederiksborg Amts Avis fredag.

I det skønne vejr i slutningen af juni blev set ikke mindre end cirka 20 flyvende eksemplarer af Violetrandet Ildfugl på Nørrevangssletten.

Denne slette, der både bruges som cirkusplads, til sankthans og hvor også et tårnfalkepar denne sommer har fået unger - har de seneste år været omdrejningspunktet i et forsøg med omlægning af den kommunale pleje af græsarealer. Arealet bliver nu afbrændt tidligt i foråret fremfor slået midt på sommeren som hidtil.

- Driftsændringen har blandt andet medført, at en stor del af grønsværen på Nørrevangssletten er skiftet ud med et fint blomsterflor størstedelen af sommeren, siger Jens Galby, der fortsætter:

- Jeg er benovet over de fantastiske og umiddelbare effekter af afbrænding som driftsmetode. Ofte kan man først se effekten af driftsændringer efter en årrække, men i dette tilfælde har der altså været bonus allerede efter kort tid.

Det er ikke kun den Violetrandede Ildfugl, der nyder godt af den ændrede naturpleje. Også den truede sværmer »Lille Køllesværmer optræder nu i noget større tal end tidligere - formentligt fordi afbrændingen blandt andet skaber gode forhold for køllesværmer-larvens foretrukne værtsplante »Muse-vikke«.

Jens Galby understreger, at selv om der nu findes flere eksemplarer af de to arter i kommunen, end der har gjort de sidste mange år, er det ikke tilladt at indsamle sommerfugle på kommunens arealer. Bliver der alligevel indfanget sommerfugle, vil kommunen anmelde det til politiet, advarer driftslederen.

Interesserede kan læse mere om Nørrevangssletten, afbrænding og Violetrandet Ildfugl hos naturfirmaet Natur360 på hjemmesiden: http://natur360.dk/nørrevangssletten.html

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?