7. marts 2021
Violetrandet Ildfugl er en sjælden sommerfugl i Danmark, men nu har arten slået sig ned på Nørrevangsletten i Birkerød, oplyser landskabsforvalter Michael Wessing, Rudersdal Kommune.
gallery icon

Se billedserie

Violetrandet Ildfugl er en sjælden sommerfugl i Danmark, men nu har arten slået sig ned på Nørrevangsletten i Birkerød, oplyser landskabsforvalter Michael Wessing, Rudersdal Kommune.
Foto: Lars Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sjælden sommerfugl er landet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sjælden sommerfugl er landet
Rudersdal - 03. juli 2018 kl. 06:37
Af Lars Sandager Ramlow

Opdagelsen af den sjældne sommerfugl, »Violetrandet Ildfugl« på det grønne område Nørrevangssletten i Birkerød er et af de første beviser på, at afbrænding af græs gavner naturen. Det vurderer Rudersdal Kommune i hvert fald i en pressemeddelelse:

- For tredje år i træk blev der i foråret gennemført forsøg med afbrænding for at undersøge, om denne form for naturpleje kan tilføre naturarealet en højere biodiversitet, end det hidtidige høslæt har kunnet. Afbrændingen har fjernet det døde visne plantemateriale og skabt en blottet sortbrændt jord, hvor frø nu har fået gode muligheder for at spire. På den korte tid forsøget har kørt, er der konstateret et højere antal plantearter i de felter, som er brændt af. Særligt blomstrende urter er nu langt mere talrige her, fortæller landskabsforvalter Michael Wessing, der arbejder i Natur, Park og Miljø i Rudersdal Kommune.

Den tidlige afbrænding og de flere plantearter medvirker endvidere til en længere blomstringsperiode til gavn for insekter knyttet til nektar- og pollenplanter - eksempelvis sommerfugle og vilde bier.

- Den violetrandede ildfugl, som både er sjælden og i tilbagegang, er - med undtagelse af et enkelt eksemplar i 2014 - ikke set i Rudersdal i mange år. Foreløbig har seks-otte individer indfundet sig på Nørrevangssletten, men der er muligvis tale om flere, da arten klækker over en periode på nogen uger.

Endnu er ikke hele arealet gennemgået og optalt systematisk. Det forventes at ske i den nærmeste fremtid, oplyser Michael Wessing.

Violetrandet ildfugl er ellers stort set forsvundet fra flere landsdele. Der er stadig en håndfuld kendte bestande tilbage i Nordsjælland, men flere af disse er skrantende og individmæssigt meget fåtallige.

- Bestanden på Nørrevangssletten er i den sammenhæng helt ny og skaber håb om bedre at kunne bevare og sammenbinde bestandene på tværs af kommunerne. Du skal være opmærksom på, at det generelt ikke er tilladt at indsamle dagsommerfugle. Det er heller ikke tilladt at indsamle sommerfugle på Rudersdal Kommunes arealer, understreger Michael Wessing.

Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?