18. november 2019
Frederiksborg Amts Avis talte flere bunker af 100 stemmesedler efter, og resultatet på vægten var hver gang det samme - 1244 gram. Foto: Lars Sandager Ramlow
gallery icon

Se billedserie

Frederiksborg Amts Avis talte flere bunker af 100 stemmesedler efter, og resultatet på vægten var hver gang det samme - 1244 gram. Foto: Lars Sandager Ramlow
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: SJOVT: Din stemme vejer præcist 12,44 gram

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SJOVT: Din stemme vejer præcist 12,44 gram
Rudersdal - 18. juni 2019 kl. 17:14
Af Lars Sandager Ramlow
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hver stemme vægter tungt i et demokrati... Eller - ved det netop overståede folketingsvalg vejede stemmesedlen faktisk kun 12,44 gram, men det var nyttig viden, for dem, der skulle tælle de tusindvis af stemmesedler. Det har Rudersdal Kommune erfaret, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Op til Europa-Parlaments- og Folketings-valget købte kommunen nemlig ni helt almindelige køkkenvægte, og de har nu vist deres egen vægt værd i guld. Det fortæller Jakob Vilstrup, der var administrativ valgmedarbejder på Toftevangskolen ved Folketingsvalget grundlovsdag:

- Vægtene optimerer vores tælleproces markant. De kan tælle stemmer vanvittigt hurtigt, og de er ultra præcise. Jeg vil gå så langt som til at sige, at de er fantastiske, lyder det fra Jakob Vilstrup, der fortsætter:

- Ved tidligere valg har de administrative valgmedarbejdere skulle møde ind cirka to og en halv time før valgstederne åbnede. Så blev pakkerne med stemmesedler åbnet og kontrol-talt. I år var der 37.100 sedler i alt, og det siger sig selv, at det tager tid ved håndkraft - selv med små gummidutter på pegefingrene.

Ved folketingsvalget grundlovsdag var den proces voldsomt forenklet. I de store pakker fra trykkeriet er de mange hundrede sedler delt op i bundter á cirka 25 sedler. Rudersdal Kommune har målt sig frem til, at hvert bundt på 25 sedler vejer helt præcist 311 gram - og herfra er resten matematik.

- 100 sedler vejer 1244 gram - og med en fejlmargin på vægten på kun et enkelt gram bliver optællingen pludseligt meget hurtig og præcis. Det gælder også om aftenen, når stemmerne skal tælles. Efter en vagt på 12-14 timer skal man holde tungen lige i munden, når valget skal gøres op. Der skal ikke meget til for at ødelægge koncentrationen, og så bliver der begået tællefejl. Det sker ikke med vægtene. Jeg tror, vi kontroltalte 600 stemmer på cirka 30 sekunder, siger Jakob Vilstrup, mens mundvigene trækker opad.

Han skynder sig at tilføje, at hver stemmeseddel naturligvis bliver vurderet enkeltvist - både på valgaftenen og ved den efterfølgende fintælling.

- Erfaringen er allerede nu, at vægtene stort set er fejlfri. Selvfølgelig kan der ske fejl, hvis en stemme bliver lagt i den forkerte bunke, men selve tællingen har aldrig tidligere været så præcis og hurtig, slår Jakob Vilstrup fast.

Faktisk har vægtene været så stor en succes, at Rudersdal Kommune har besluttet at købe ni køkkenvægte yderligere frem mod næste valg. Det fortæller Jeanette Skarby fra kommunens valgsekretariat.

- Op til valget var vi ude og kigge på de professionelle vægte, der er lavet til valghandlinger. De koster cirka 5000 kroner inkl. moms - og så får man en ekstra vejeplade med. Dermed stod vi overfor en udgift på 45.000 kroner for de ni vægte. Det, syntes fru Skarby, var dyrt, så efter en lille test gik vi ud og købte ni køkkenvægte af mærket »Soehnle« i stedet. De koster 279 kroner per styk, så dermed havde vi sparet 42.489 kroner. Vi passer skam på borgernes penge, slår Jeanette Skarby fast.

Medmindre der kommer en folkeafstemning, eller der igen bliver udskrevet et folketingsvalg, så er kommunalvalget i november 2021 det næste valg.

- Vi bruger ikke vægtene mellem valgene. Batterierne er taget ud, og vægtene opbevares sammen med valgkasserne, oplyser Jeanette Skarby.