17. april 2021
Den radikale partileder, Sofie Carsten Nielsen, og næstformand Martin Lidegaard var mandag i Birkerød, hvor formanden er vokset op og som er en del af næstformandens valgkreds.   Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Den radikale partileder, Sofie Carsten Nielsen, og næstformand Martin Lidegaard var mandag i Birkerød, hvor formanden er vokset op og som er en del af næstformandens valgkreds. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: R-top til krænkede: Undskyld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

R-top til krænkede: Undskyld

Med en ny samværspolitik og en uafhængig kontaktinstans vil den radikale partileder Sofie Carsten Nielsen og næstformand Martin Lidegaard en gang for alle gør op med de krænkelser og den forskelsbehandling, der martrer partiet.

Opdateret 13. marts 2021 kl. 08:17
Rudersdal - 09. marts 2021 kl. 06:00
Af Lars Sandager Ramlow

- Vi har gravet dybt. Det har været en rædselsfuld proces, og det har gjort rigtig ondt. Men det har været nødvendigt. Hvis vi skal forskelsbehandling og seksuel chikane til livs, er vi nødt til at kende hele omfanget og karakteren af krænkelserne. Det skylder vi ofrene. Og så skylder vi dem en undskyldning på partiets vegne. Hverken jeg eller partiet har håndteret problemerne ordentligt, og jeg er mere end ærgerlig, at vi ikke har håndteret disse problemer noget før, slår Sofie Carsten Nielsen fast.

arrow Læs også: Partitop har rødder i Rudersdal

Frederiksborg Amts Avis har mødt den radikale partileder, der er opvokset i Birkerød og næstformand Martin Lidegaard, der er opstillet i Rudersdal-kredsen, til et større interview, som kan læses i avisen på lørdag.

En del af interviewet handlede om den forskelsbehandling og seksuelle chikane, der martrer partiet, og som er blevet belyst i en 30 sider lang rapport og undersøgelse som Radikale Venstre havde bedt Kvinfo om at foretage.

Rapporten udkom i sidste uge og slog blandt andet fast, at 22 procent af de personer, der har svaret på spørgeskemaet vurderer, at de har været udsat for mindst én hændelse, der er kategoriseret som seksuel chikane. Samlet set svarer lidt over en tredjedel af alle, der har svaret i undersøgelsen, at de har oplevet mindst én krænkelse eller forskelsbehandling.

- Når vi taler om krænkelser, så vil der altid være gråzoner i forhold til, hvor folks forskellige grænser går. Her er det vigtigt, at vi taler åbent om tingene, lyder det blandt andet fra Sofie Carsten Nielsen. Foto: Jørgen Chr. Jørgensen

- Vi er blevet klogere

- Ingen andre partier har så vidt vides lavet undersøgelser, som kan sammenlignes med denne, men sammenligner vi resultaterne i denne undersøgelse med resultaterne fra arbejdsmarkedet, så ligger omfanget i Radikale Venstre på niveau med, hvad nogle andre undersøgelser viser, påpeger Martin Lidegaard med henvisning til Kvinfo-rapportens konklusioner.

Her kan man også læse, at det er de yngste i partiet, der er de mest udsatte, inden for både forskelsbehandling og seksuel chikane.

- Hele opgøret med krænkelserne i vores parti har været en skrækkelig proces. Det er åbenlyst for enhver, at vi er igennem en krise. Men vi er heldigvis også blevet klogere. Vi er nødt til at trække en streg i sandet, hvis vi skal videre. Samtidig har vi udarbejdet en ny samværspolitik, og vi har oprettet en uafhængig kontaktinstans, som krænkede kan gå til, fremhæver Sofie Carsten Nielsen.

Martin Lidegaard peger på, at en politisk organisation og et parti er et særligt »giftigt sted« i forhold til krænkelser:

- Hos alle partier arbejder en masse unge og frivillige, der har det sjovt og til tider også en fest med det, de laver. Ved siden af dette er der et meget klart magthierarki, der strækker sig op til det absolutte magtcentrum i Danmark. I hele dette hierarki er der mange fælder, for de fleste stræber efter indflydelse og tillidsposter, som nogle af de, der allerede sidder på magten, skal give dem. Her er det ekstremt vigtigt at være opmærksom på, hvordan man agerer som leder eller i en magtposition, understreger Martin Lidegaard.

Sofie Carsten Nielsen supplerer:

Har selv følt sig krænket

- Når vi taler om krænkelser, så vil der altid være gråzoner i forhold til, hvor folks forskellige grænser går. Her er det vigtigt, at vi taler åbent om tingene. Det skal være sjovt, spændende og især trygt at være i Radikale Venstre. Det er der også en energi i, som kan bringe os videre. Og så er der de krænkelser, der åbenlyst ikke er i orden - hverken for år tilbage eller nu. Dem skal vi en gang for alle have gjort op med. Igen - det skylder vi ofrene, og det er også den eneste vej frem, lyder det fra partilederen.

Hun fortæller, at hun som ung også selv har følt sig krænket - blandt andet med upassende kommentarer:

- Krænkelser foregår oftest ikke for øjnene af andre, og jeg har selv oplevet, hvordan jeg efterfølgende bare har skudt det fra mig og lagt det bag mig. Efterhånden som jeg steg i graderne oplevede jeg det også mindre. Og ligesom Martin siger, så tror jeg, at man skal være utroligt bevidst om, hvordan man agerer, hvis man sidder i en position, hvor man har magt i forhold til andre. Magten må ikke misbruges på nogen måde, fastslår Sofie Carsten Nielsen.

Frederiksborg Amts Avis bringer på lørdag et større interview med Sofie Carsten Nielsen, der stammer fra Birkerød og Martin Lidegaard, der er opstillet i Rudersdal-kredsen. Avisen har mødt de to radikale topfolk i haven hos Sofie Carstens Nielsens mor i Birkerød. Her fik vi en snak om de lokale relationer, magt og så selvfølgelig politik...

Kort om Sofie Carsten Nielsen

  • Position: Formand for Radikale Venstre
  • Født: 24. maj 1975 (45 år)
  • Opvokset: Birkerød
  • Valgkreds: Københavns Omegns Storkreds

Kort om Martin Lidegaard

  • Position: Næstformand Radikale Venstre
  • Født: 12. december 1966 (54 år)
  • Opvokset: Humlebæk
  • Valgkreds: Rudersdal-kredsen, der dækker Rudersdal og Allerød kommuner

arrow Top-radikale: Vi skal have fornuft ind i udlændingedebatten
13. marts 2021 kl. 05:19 Opdateret: kl. 18:49
arrow Partileder: Slut med krænkelser
09. marts 2021 kl. 05:00 Opdateret: kl. 20:18
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?