Hvorfor er det svært at bage honninghjerter, hvordan holdt Øverøds ældste beboer jul, og hvilken slags »konfekt« blev opfundet under 2. verdenskrig???
Rudersdal Museer og Historisk Arkiv har skrevet en historisk julekalender, som vi bringer her SN.dk. Men hvad gemmer sig bag »låge 22«:
Under 2. verdenskrig og mange år derefter var det svært at få en lang række varer i Danmark. Dette var blandt andet varer som sukker, kaffe, chokolade og smør. Ingredienser som må siges at være essentielle når der skal laves juleguf. Fantasien måtte derfor være stor ude i de små hjem, når der skulle opfindes erstatningsløsninger på julelækkerier som kager og konfekt.
Ud af dette kom blandt andet havregrynskuglen, der stadig er en klassiker på konfektfadet den dag i dag. Og hvis man skulle have lyst til at kaste sig ud i en omgang erstatningsmarcipankonfekt, følger her en opskrift. Det smager faktisk ganske udmærket.
50 g mosede kogte kartofler, 350 g flormelis, 2 spsk. salatolie, og mandelessens efter lyst. Ingredienserne æltes godt sammen, og formes til konfekt.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her