25. september 2021
Randi Mondorf (V), er formand for Erhvervsudvalget i Rudersdal. Foto: Lars Sandager Ramlow
Randi Mondorf (V), er formand for Erhvervsudvalget i Rudersdal. Foto: Lars Sandager Ramlow
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Konservativ udmelding undrer: Rudersdal siger nej til negativ social kontrol

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Konservativ udmelding undrer: Rudersdal siger nej til negativ social kontrol

Rudersdal Kommune har indgået en samarbejdsaftale med Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), som har en specialiseret viden og stor erfaring med æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol.

Opdateret 06. maj 2021 kl. 16:21
Rudersdal - 06. maj 2021 kl. 12:33
Af Lars Sandager Ramlow

Negativ social kontrol kan føre til betydelig mistrivsel, blive en barriere for social integration og i sidste ende føre til æresrelaterede konflikter. Nu siger politikerne i Rudersdal endnu mere tydeligt fra.

arrow Læs også: Solcellevirksomhed skaber energien, hvor den bruges

Eksemplerne ses oftest, men ikke udelukkende, i indvandrermiljøerne og vækker naturlig bekymring, fordi det ofte har alvorlige konsekvenser for den, som den negative sociale kontrol retter sig imod. Det fortæller Randi Mondorf, der er formand for Erhvervsudvalget i Rudersdal:

- Udfordringerne med negativ social kontrol blev behandlet onsdag i flere af vores politiske udvalg. Blandt andet i Erhvervsudvalget, der har hovedansvaret på området. Her var vi flere, der undrede os over, at De Konservative var ude med et læserbrev i Frederiksborg Amts Avis onsdag morgen forud for udvalgsbehandlingen. Dermed kortslutter De Konservative den normale politiske proces. Det er lidt ærgerligt på så vigtigt et område, hvor vi faktisk alle var enige. Jeg synes, det er fint, at De Konservative melder ud. Normalt gør man det dog efter mødet, siger Randi Mondorf.

Hun understreger, at der i Rudersdal Kommune indtil videre kun har været meget få sager, hvor man kan tale om negativ social kontrol eller æreskrænkende konflikter.

- Når vi alligevel har valgt at styrke vores indsats, er det først og fremmest, fordi vi erkender, hvor vanskeligt det ofte er at identificere social kontrol. Og vi ved, det finder sted i flere kommuner omkring os.

Social kontrol er et problem, når eksempelvis børn, unge og kvinder udsættes for det og begynder at mistrives. Så bliver det til negativ social kontrol.

- I ekstreme tilfælde kan negativ social kontrol betyde, at det er nødvendigt at anbringe kvinder og børn på krisecentre på grund af alvorlige, æresrelaterede konflikter i hjem med psykisk og fysisk vold og trusler, siger Randi Mondorf, der uddyber:

Traditioner og følelser

- Vi taler om et område, hvor der er mange følelser og traditioner involveret, og hvor vi ofte oplever store kulturelle barrierer. Derfor er det vigtigt, at vores medarbejdere har klare retningslinjer at arbejde ud fra og en sikker viden om, hvornår og hvordan man skal gribe ind. For uanset omfanget, så er enhver sag om negativ social kontrol eller æresrelaterede konflikter en sag for meget, understreger hun.

Rudersdal Kommune har indgået en samarbejdsaftale med Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), som har en specialiseret viden og stor erfaring med æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol.

- SIRI vil hjælpe Rudersdal Kommune med at udarbejde en plan mod negativ social kontrol og æresrelaterede konflikter. I planen defineres begreberne, bekymringstegn beskrives, og der fastsættes en målsætning for indsatserne. Desuden beskrives, hvordan både akutte og bekymrede henvendelser skal håndteres, og hvilke indsatser der iværksættes i forhold til de forskellige målgrupper, forklarer Randi Mondorf.

Hun fortsætter:
- Jeg forventer, at vi med dette arbejde får en samlet plan, der sikrer, at både medarbejdere og ledere kan agere professionelt og effektivt, når de mistænker eller informeres om en sag om negativ social kontrol eller en æresrelateret konflikt. Det er uhyre vigtigt, at vi evner at identificere negativ kontrol og at gribe ind så tidligt som muligt. Vi kan ikke acceptere, at kvinder eller børn bliver udsat for fuldkommen urimelige restriktioner og indgreb i deres personlige frihed.

arrow Uenighed om råstofplan tæt op mod deadline
12. juni 2021 kl. 04:00 Opdateret: kl. 16:03
arrow Udvalgsformand om coronapas: Uvisheden fortsætter
24. marts 2021 kl. 05:58 Opdateret: kl. 15:51
arrow Jens Ive genvalgt som borgmesterkandidat
18. marts 2021 kl. 20:10 Opdateret: kl. 22:04
Stemmer du til kommunalvalget i år?