17. oktober 2021
Kommunalforsker Roger Buch siger, at det kan blive et »kæmpe handicap« for Liberal Alliance i Rudersdal, at partiet frem mod næste valg ikke længere er repræsenteret i Rudersdal Kommunalbestyrelse. Det sker efter, at Elisabeth Ildal onsdag bekendtgjorde, at hun tager sit - og partiets eneste - mandat i kommunalbestyrelsen med over til Det Konservative Folkeparti.
Kommunalforsker Roger Buch siger, at det kan blive et »kæmpe handicap« for Liberal Alliance i Rudersdal, at partiet frem mod næste valg ikke længere er repræsenteret i Rudersdal Kommunalbestyrelse. Det sker efter, at Elisabeth Ildal onsdag bekendtgjorde, at hun tager sit - og partiets eneste - mandat i kommunalbestyrelsen med over til Det Konservative Folkeparti.
Foto: Per Buurgaard Christensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommunalforsker om LA'ers partihop: Det kan blive et »kæmpe handicap«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommunalforsker om LA'ers partihop: Det kan blive et »kæmpe handicap«
Opdateret 21. maj 2020 kl. 08:24
Rudersdal - 20. maj 2020 kl. 19:57
Af Joram G. Menzer

Det kan komme til at gøre ondt på Liberal Alliance i Rudersdal, at partiet med Elisabeth Ildals skifte til Det Konservative Folkeparti ikke længere er repræsenteret i Rudersdal Kommunalbestyrelse.

arrow Læs også: Kommunalforsker: Det er højsæson for partihopperi

Det mener kommunalforsker Roger Buch, der er forskningslektor og centerleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Hvis et parti slet ikke har nogen kommunalpolitikere, der det seneste halvandet års tid frem mod valget taler deres sag og markerer dem i lokalsamfundet, er det et kæmpe handicap, siger Roger Buch, der tilføjer:

- Liberal Alliance og Dansk Folkeparti er to partier, der er gået voldsomt tilbage siden valget i 2017, og de får helt klart et ekstra problem, når siddende politikere forlader deres partier, fordi det betyder, at de har en svagere platform frem mod kommunalvalget. Kommunalpolitikere, som blev valgt ind ved sidste valg, er jo mere kendte i lokalsamfundet, end hvad man måtte komme med af nye kandidater.

Ifølge kommunalforskeren er det netop nu højsæson for partihopperi, hvilket ifølge ham hænger sammen med, at politikerne så småt begynder at »varme op til opstillingen til det næste valg«, som er i 2021.

- Det kan være, at man kan se, at man ikke kan blive spidskandidat for sit parti, selvom man var det ved sidste valg. Det kan også være, at man kigger på meningsmålingerne og ser, at det ser dårligt ud for ens parti, og så håber man, at man har en bedre chance i et andet parti, siger Roger Buch.

Kommunalforskeren siger dog, at partihoppere ofte har svært ved at opnå genvalg.

- Vi kan se, at dem, der har skiftet parti har en klart dårligere chance for at blive genvalgt. I runde tal er det omkring en halvt så stor chance for at blive genvalgt, så man bliver ofte straffet for et partiskift, siger Roger Buch.

Ifølge Roger Buch er det til gengæld ikke usædvanligt, at et parti må lade livet i kommunalpolitiske sammenhænge, som det altså nu er sket for Liberal Alliance i Rudersdal.

- Man ser det faktisk ret ofte. Vi har mange partier og mange små partier, så mange steder sidder der kun en enkelt person valgt ind for partierne. Derfor er det også ret almindeligt, at der ryger et parti hist og pist, siger Roger Buch.

Liberal Alliance er dog ikke helt døde endnu. Hvis Elisabeth Ildal eksempelvis søger om orlov eller forlader kommunalbestyrelsen, vil hendes suppleant blive indkaldt.

Hans navn er Claus Holmegaard Larsen, og han repræsenterer - indtil videre - stadig Liberal Alliance. Efter at han i 2016 under den seneste valgperiode skiftede parti. Fra Det Konservative Folkeparti.

arrow LA-politiker skifter parti og udsletter sit gamle parti
20. maj 2020 kl. 10:33 Opdateret: kl. 10:33
arrow LA-profil skifter parti: Det har været en lang romance
20. maj 2020 kl. 09:52 Opdateret: kl. 09:52
Rejser du til udlandet i år?