25. september 2018
Vi skal turde tænke anderledes, skrev Kenneth Birkholm (K) på sin ovale valgplakat ved valget i 2013. I den kommende valgkamp skal han nu være spidskandidat for K. Foto: Lars Sandager Ramlow
gallery icon

Se billedserie

Vi skal turde tænke anderledes, skrev Kenneth Birkholm (K) på sin ovale valgplakat ved valget i 2013. I den kommende valgkamp skal han nu være spidskandidat for K. Foto: Lars Sandager Ramlow
Foto: Arkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kommentar: Formandsskifte er også et stilskifte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kommentar: Formandsskifte er også et stilskifte
Opdateret 19. oktober 2016 kl. 23:46
Rudersdal - 19. oktober 2016 kl. 23:00
Af Lars Sandager Ramlow, redaktør
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Når 62-årige Birgitte Schjerning Povlsen overlader stafetten som gruppeformand og spidskandidat hos de Konservative til den 48-årige Kenneth Birkholm, er der tale om et generationsskifte. Men der er i lige så høj grad tale om et markant stilskifte, som skal blive spændende at følge i den kommende valgkamp.

arrow Læs også: K peger på ny spidskandidat

Gennem 20 år er Birgitte Schjerning Povlsen vokset markant som politiker og i popularitet - først i Søllerød og siden i Rudersdal kommunalbestyrelse. Ved seneste valg blev hun således nummer tre på listen over personlige stemmeslugere - kun overgået af borgmester Jens Ive (V) og Lokallistens Maria Steno. Næsten 1100 satte deres kryds ud for den konservative profil, mens hendes arvtager, Kenneth Birkholm som debutant, sikrede sig 470 personlige stemmer ved valget i 2013.

Derfor er det et særdeles vigtigt signal for De Konservative, at Schjerning Povlsen har meldt ud, at hun genopstiller og fuldt og helt støtte op om Birkholm som spidskandidat.

Birgitte Schjerning Povlsen træder således et skridt bagud. Hun lader Kenneth Birkholm overtage, og det sker helt uden sværdslag, uden drama og en masse larm, som De Konservative ellers tidligere har excelleret i - både på landsplan og lokalt.

Tænk blot på valget af Christian Kjær som spidskandidat op til valget i 2005. Det fik Birkerøds siddende konservative borgmester, Ove C. Alminde til at forlade partiet, og De Konservative fik efterfølgende en lussing uden sidestykke - da partiet kun fik to ud af 27 mandater i den allerførste udgave af Rudersdal kommunalbestyrelse. Siden har Birgitte Schjerning Povlsen formået at vende skuden. For en stor del var det den 62-årige gruppeformands fortjeneste, at de Konservative efter mere end 20 år »ude i kulden« med Venstres Erik Fabrin som borgmester, fik arbejdet sig ind i varmen igen.

Først fik Birgitte Schjerning Povlsen posten som formand for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget, og fra 2010 og frem til nu (og i valgperioden ud), har hun passet hvervet som formand for Social- og Sundhedsudvalget, der er det økonomisk allertungeste politiske udvalg i kommunen. Med denne post fik Birgitte Schjerning Povlsen og De Konservative samtidig en politisk ønskeplatform til at eksponere sig fra.

Men trods posten og de pæne stemmetal møder den 62-årige politiker alligevel kritik hos en række konservative, Frederiksborg Amts Avis har talt med. Flere vurderer, at Birgitte Schjerning Povlsen simpelthen ikke har været synlig nok i medierne som udvalgsformand.

Fra en anden vinkel kan man anskue det sådan, at med flere markante politikere i udvalget, der er dygtige til at markere sig i pressen, er det bemærkelsesværdigt, hvor lidt uro, der har været om Social- og Sundhedsudvalget trods kraftige nedskæringer også på dette område.

Det tjener Birgitte Schjerning Povlsen til ære, for det er værd at huske på, at politiske sager ikke løses i pressen. De løses bag lukkede døre.

Ved ikke at gå for kraftigt ud og profilere sig selv og De Konservative har Schjerning Povlsen reelt undgået en masse »støj«. Lidt populært sagt har hun sat masser af Konservative fingeraftryk - uden at lave de store offentlige armbevægelser.

Man kan også sige det på en anden måde. Birgitte Schjerning Povlsen er personificeringen af den »borgerlige stemme, der arbejder«. Hun er ordentlig, grundig og alene det, at hun nu helt uden drama overlader top-kandidaturet til Birkholm viser, at hun sætter partiet før sin egen person. Det er desværre en mere og mere sjælden kvalitet i dansk politik i dag!

Birgitte Schjerning Povlsen har altså gjort det godt, men når det er sagt, så er tidspunktet for generations- og stilskiftet også rigtigt. De Konservative i Rudersdal rider på en positiv bølge i øjeblikket. Mette Abildgaard blev valgt til Folketinget i Rudersdalkredsen, og lokalt har partiet i løbet af forsommeren haft hvervekampagne og fået 30 nye medlemmer i en tid, hvor mange andre partier går tilbage.

Derfor skal det blive spændende at følge, hvordan Kenneth Birkholm vil surfe videre på bølgen, når han nu skal være spidskandidat. Hvor Birgitte Schjerning Povlsen er klassens pæne pige, så er Kenneth Birkholm i langt højere grad en »rebel«, der fylder i landskabet. Et godt eksempel på det var, da han stillede op som debutant til kommunalvalget i 2013. Modsat samtlige andre kandidater var hans valgplakater ovale frem for firkantede. Budskabet på nogle af plakaterne var samtidig: »Vi skal turde tænke anderledes«.

Siden har Kenneth Birkholm deltaget i De Konservatives talent-udviklingsprogram, og lokalt har han været partiets budgetordfører i kommunalbestyrelsen. Den 48-årige kommende spidskandidat er helt klar til at tage over. Han er god til at brænde igennem, han har stor økonomisk indsigt i kommunens udfordringer, og så er han stærk på de sociale medier, hvilket er en styrke i moderne politik.

Kenneth Birkholm er et stærkt kort, der nu er kastet ind i valgkampen. Det er et frisk pust af fornyelse, og i baghånden har han stadig stemmeslugeren Schjerning Povlsen, som netop har meldt ud, at hun stiller op igen - blot ikke som spidskandidat.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk