18. september 2021
Andemor og hendes ællinger ved Sjælsøskolen. Foto: Rudersdal Kommune
gallery icon

Se billedserie

Andemor og hendes ællinger ved Sjælsøskolen. Foto: Rudersdal Kommune
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Hvinand yngler nær skole

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvinand yngler nær skole

Lige nu danner Rudersdal rammen om livet for en hvinand-familie, som tæller andemor og hendes tre ællinger.

Opdateret 24. juli 2021 kl. 09:13
Rudersdal - 24. juli 2021 kl. 08:56

Hvinanden er en nordsjællandsk specialitet, og lige nu er der en mor med sine tre unger i en lille sø ved Rude Skov Skole (Sjælsøskolen) i Birkerød. Det oplyser Rudersdal Kommune i en pressemeddelelse.

De tre unger bliver sandsynligvis flyvefærdige om nogle uger, men de færdes nu tæt på moderen. Hvinanden er en fåtallig ynglefugl i Danmark, og den ruger i hule træer og redekasser primært i det nordøstlige Sjælland.

- Hvinanden er en lille and, som dykker efter sin føde og ofte ses som vintergæst nordfra i de danske søer, siger Jens Erik Sørensen fra Dansk Ornitologisk Forening, Nordsjælland.

Jens Erik Sørensen fra DOF Nordsjælland (t.v.) og biolog Stig Englund fra Rudersdal Kommune med en samling redekasser før opsætning i foråret. Opsætningen af kasserne har nu båret frugt, idet hvinanden yngler i en sø ved Sjælsøskolen. Foto: Rudersdal Kommune

Navnet hvinand skyldes, at vingerne frembringer en hvinende lyd i flugten, og som dansk ynglefugl er den ret ny.

Ællingerne er med stor sandsynlighed kommet til verden i en redekasse sat op i et træ på stedet tæt ved vandet. Initiativet med redekasserne er sket i samarbejde mellem Rudersdal Kommune og Dansk Ornitologisk Forening, DOF.

Ved flere nordsjællandske søer har der været opsat redekasser til hvinanden i nogle år - blandt andet i Vaserne ved Furesøen, hvor Fugleværnsfonden har sørget for kasserne. I foråret 2021 satte Rudersdal Kommune kasser op ved flere andre søer i Birkerød.

Mindst en af kasserne - ved den lille sø nær Sjælsøskolen - blev hurtigt beboet. Næste år vil der forhåbentlig komme endnu flere unger ud af de kommunale redekasser.

Ællingen her er en hvinand, men ikke fra det nuværende kuld. Den er fra 2019, Foto: Jens Erik Sørensen

- Hvinanden lægger gerne sine æg i hule træer, som er sjældne nu om dage. Derfor benytter den gerne redekasser, især hvis de er ophængt i et træ lige ved søbredden, forklarer Jens Erik Sørensen fra DOF

Han fortsætter:

- Så hopper ungerne direkte ned i vandet meget snart efter klækningen, og de begynder straks at dykke efter føden, som om de var helt professionelle fra dag et. Ungerne bliver ikke fodret, hunnen passer bare på flokken, mens hannen er over alle bjerge.

Ligesom i de foregående år har der også været succes hos tårnfalkene i kommunens falkekasse på Byageren (Nørrevangssletten) i Birkerød. Seks unger er fløjet fra reden i juni. Redekassen blev sat op i marts 2019 - også i samarbejde med DOF. Allerede samme år var der unger i kassen, og både i 2020 og 2021 har der igen været falke i kassen.

Synes du, at kommunen er der for dig?