16. maj 2021
Sarah Bønnelykke Peen og Christoffer Nielsen, syntes begge, at insekterne smagte godt.Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Sarah Bønnelykke Peen og Christoffer Nielsen, syntes begge, at insekterne smagte godt.Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fremtidens menu: Skolebørn spiser insekter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fremtidens menu: Skolebørn spiser insekter
Opdateret 18. november 2016 kl. 12:32
Rudersdal - 18. november 2016 kl. 06:19
Af Joram Gregers Menzer

Op mod 100 skolebørn var i løbet af ugen samlet i Holte i Vangeboskolens gymnastiksal for at spise melorme, græshopper, voksmøllarver og andre insekter. Det skriver Frederiksborg Amts Avis. Eleverne var fra 0.a og 0.b på Vangeboskolen og fra 3.x og 3.y på Bistrupskolen, og årsagen til den alternative menu er, at der i denne uge har været »Energiuge« på alle Rudersdal Kommunes skoler, hvor der blandt andet er blevet arbejdet med bæredygtighed, energiadfærd, madforbrug og alternative madkilder.

- Med energiugen som en del af »Den bæredygtige skole« håber vi på, at eleverne også vil dele deres oplevelser, læring og viden med deres forældre, når de kommer hjem fra skole. Eleverne er gode ambassadører for en ansvarlig og bæredygtig handlen, noget som vi alle kan lære af, siger projektleder for »Den bæredygtige skole« Anette Schjødt Thorsen.

Onsdag formiddag var emnet de alternative fødevarekilder, og derfor var bloggeren Nina Askov, der har bloggen www.buglady.dk, forbi for at tilberede insekterne til eleverne, som tog godt imod menuen.

- Jeg synes, at det smager ret godt, for nogen af dem smager faktisk ret meget af chips, siger Sarah Bønnelykke Peen fra 0.a på Vangeboskolen

Nina Askov mener, at der er meget at vinde ved at vænne kommende generationer til at få insekterne på menuen.

- Det er nødvendigt, at børnene får informationer om, at den måde vi spiser på i dag har konsekvenser. Det har konsekvenser for CO2-regnskabet, det har konsekvenser for naturen, for dyrevelfærden og for vores sundhed. Og mens de er små, har de ikke så mange reservationer i forhold til at spise insekter, så hvis man kan vende dem til, at insekterne er lækre, kommer det måske til at påvirke deres madlavning, når de bliver ældre, siger Nina Askov.

Udover at have sin blog er Nina Askov professionsbachelorstuderende i Ernæring og Sundhed, og det var en oplevelse på studiet, der fik hende til at ændre sin egne madvaner.

- For et par år siden havde vi på mit studie om bæredygtighed og dyrevelfærd, og jeg kunne godt se, at den var helt gal begge steder. Så jeg tænkte, at jeg blev nødt til at bruge min uddannelse til at trække i en anden retning, siger Nina Askov, der mener, at forbrugerne må være bevidste om deres ansvar for fremtidens verden.

- Jeg nåede til et punkt, hvor jeg ikke længere kunne sidde mit eget ansvar overhørigt. Jeg kunne ikke bare sige: »Det er politikerne, der skal tage sig af det, eller det er leverandørerne, der skal tage sig af det«. Forbrugerne har også et ansvar, siger Nina Askov.

Læs hele artiklen i Frederiksborg Amts Avis fredag den 18. november.

Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?