22. september 2021
Daghjemmene er et tilbud målrettet plejekrævende borgere, der normalvis er åbne i hverdagen indenfor almindelig arbejdstid.Foto: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

Daghjemmene er et tilbud målrettet plejekrævende borgere, der normalvis er åbne i hverdagen indenfor almindelig arbejdstid.Foto: Mie Neel
Foto: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Daghjem er lukket midlertidigt grundet mangel på ferieafløsere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Daghjem er lukket midlertidigt grundet mangel på ferieafløsere

Rudersdal Kommune har været nødt til at lukke tre daghjem på grund af mangel på ferieafløsere.

Rudersdal - 30. juli 2021 kl. 04:45
Af Frederik Volstrup Kock

Mange typer virksomheder har på det seneste haft problemer med at rekruttere det antal medarbejdere, som de søger. Rudersdal Kommune er ingen undtagelse.

De har haft usædvanligt svært ved at skaffe ferieafløsere til de kommunale dagdaghjem denne sommer, at de har set sig nødsaget til at lukke dagplejehjemmene: Daghjemmet Rønnebærhus, Daghjemmet Frydenholm og Daghjemmet Sjælsø til og med den 6. august.

Kan ikke matche poderløn

Kommunens kommunikationsafdeling oplyser, at situationen er lig den for andre kommuner, der er blevet tvunget ud i lignende tiltag,

Det skyldes, at mange af dem, der normalt arbejder som vikarer i plejesektoren, i stedet arbejder som poder på testcentre til en højere løn, end de kommunale arbejdspladser kan matche.

Rammer de pårørende

- Der er ingen tvivl om, at det her – udover være en forringelse af brugernes vilkår - er en stor belastning for de pårørende. Da daghjem er en stor aflastning af pårørende i hverdagen, hvis man for eksempel har en hjemmeboende demensramt person, siger Ib Hedegaard Sørensen, formand i Seniorrådet Rudersdal.

Ib Hedegaard Sørensen er formand for Seniorrådet i Rudersdal, Rådet, der er upolitisk og uafhængigt, er sammensat af ni borgere, der er valgt af kommunens seniorer. Arkivfoto

Kommunen har ligeledes forsøgt entrere sig med et vikarbureau for at rekruttere ferieafløsere til daghjemmene. Men de har stået med samme problem, og har heller ikke har været i stand til løse opgaven og hverve de ønskede medarbejdere.

Brugere er visiteret

Daghjem er hverdagstilbud til borgere over 18 år, som har nedsat fysisk funktionsevne eller forskellige psykiske vanskeligheder, og har behov for socialt samvær, omsorg og pleje, Borgere med adgang til daghjemmene er på forhånd visiteret af kommunen.

Kommunen har ikke haft andre muligheder end at dedikere sine faste medarbejdere til at opretholde plejen af kommunens svageste borgere, samt de som har særlige plejebehov.

Øget hjemmepleje

Hjemmeplejere vil gennem perioden, hvor daghjemmene har lukket, løbende aflægge de faste brugere besøg for at sikre, at de får den væske, frokost med videre som de ellers normalt får på daghjemmet.

- En forstærket indsats fra hjemmeplejen, er efter min mening ikke tilstrækkeligt, set i lyset af den øget belastning man lægger på de pårørende, siger Ib Hedegaard Sørensen.

Rudersdal Kommune, skriver i en pressemeddelelse, at »de beklager, at de i en kortere periode ikke har mulighed for at tilbyde borgerne daghjem, men håber på forståelse for den helt særlige situation.«

Er du bruger - eller pårørende til en bruger på et af de midlertidigt lukkede daghjem hører vi gerne fra dig på frederik.kock@sn.dk

Synes du, at kommunen er der for dig?