14. august 2020
Tidligere kunstnerisk leder på Mantziusgården, Asger Ahn, mindes Porgy & Bess, der var med til at sætte Mantziusgården på landkortet helt fra start i november 1994.
gallery icon

Se billedserie

Tidligere kunstnerisk leder på Mantziusgården, Asger Ahn, mindes Porgy & Bess, der var med til at sætte Mantziusgården på landkortet helt fra start i november 1994.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: DEBAT: Tillykke til Mantziusgården med de 25 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DEBAT: Tillykke til Mantziusgården med de 25 år
Rudersdal - 12. november 2019 kl. 15:08
Af Asger Ahn, Tidligere kunstnerisk leder på Mantziusgården
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lørdag den 12. november 1994 blev en skelsættende dag for kulturlivet i Birkerød. Et nybygget kulturhus åbnede efter flere års politisk slagsmål om, hvad man skulle bruge Mantziusgårdens område til. En del af Mantziusgården - den tidligere Hvide Sal - var brændt ned og andre bygninger var mildest talt miserable.

arrow Læs også: Håndplukkede talenter indtager Mantzius-scenen

Der var forslag om rive det hele ned og bygge ældreboliger, mens andre gerne så bygningerne renoveret og endelig at den gamle Blå Sal, Vinterhaven og den gamle gymnastiksal blev jævnet med jorden og erstattet af en ny, moderne koncertsal.

Det sidste blev tilfældet og Multisalene - som de blev kaldt i starten - stor færdig til indvielse allerede den 11. november 1994 til uofficiel indvielse.

Sjællands Symfoniorkester var på programmet og de 80 musikere fyldte næsten hele salen, så publikum på balkonen ikke kunne se dirigent og solist, som næsten var anbragt under balkonen.

Det var en hård fødsel, men barnet blev født.

På den officielle åbningsdag var glasfoyeren blevet overmalet med grafitti, så et rengøringsselskab blev tilkaldt i huj og hast og fik fjernet spraymalingen inden åbningen.

Alt, hvad der kunne krybe og gå indenfor kulturlivet, var mødt op og diverse foreninger og musikere diverterede med alskens underholdning i løbet af dagen og de følgende uger op til årsskiftet.

Porgy & Bess havde repremiere og lavede fem udsolgte forestillinger. På scenen var et 90 mennesker stort kor anbragt i venstre side på stilladser skjult for publikum.

Et 20 mands stort orkester anbragt i fire meters højde over scenen i højre side og på selve scenen optrådte ca. 40 sangere og skuespillere, så der var trangt i garderoben med blot ét toilet.

Alt lykkedes og siden gik det slag i slag.

Cabaretforeningen Arthur lavede en flot udgave af »Et juleventyr« af Charles Dickens, der blev spillet folkemusik, rockmusik, jazzmusik, revy og klassisk musik så det var en fryd.

Siden har Mantziusgården udviklet sig til at blive et velfungerende kulturhus, der tiltrækker alskens kunstnere i alle genrer på allerhøjeste niveau. Det har kostet sved, blod og tårer og mange søvnløse nætter, men har været det hele værd.

Tillykke og en kærlig hilsen til Mantzius.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?