29. juli 2021
Adskillige undersøgelser dokumenterer, at investering frem for besparelser ofte er den rigtige strategi i recession, lyder det blandt andet fra Randi Mondorf (V), der er formand for Erhvervsudvalget i Rudersdal Kommune. Foto: Privat
Adskillige undersøgelser dokumenterer, at investering frem for besparelser ofte er den rigtige strategi i recession, lyder det blandt andet fra Randi Mondorf (V), der er formand for Erhvervsudvalget i Rudersdal Kommune. Foto: Privat
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Coronakrisen skaber nye vilkår og muligheder for erhvervslivet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Coronakrisen skaber nye vilkår og muligheder for erhvervslivet
Rudersdal - 29. juni 2020 kl. 12:16
Af Lars Sandager Ramlow

Coronakrisen har bremset den økonomiske aktivitet blandt ikke bare danske virksomheder, men globalt, og den har desværre også betydet, at alt for mange virksomheder har været i likviditetskrise eller værre og helt afhængig af de forskellige hjælpepakker.

Det dystre billede, der har tegnet sig begynder dog heldigivs at blive mere nuanceret.

Det bekræfter Randi Mondorf (V), der er formand for Erhvervsudvalget i Rudersdal Kommune:

- Krisen har også accelereret væksten for nogle virksomheder og bragt dem i en enestående konkurrencemæssige situation, som det ellers ville have taget år at nå. Det gælder eksempelvis industrivirksomhederne Efsen Technology, der ligger i Holte og JVL Industri Elektronik A/S, der ligger i Birkerød, påpeger Randi Mondorf.

Efsen Technology har normalt fokus på industrielle UV-løsninger til at hærde maling, men ifølge en pressemeddelelse fra Rudersdal Kommune greb Holte-virksomheden hurtigt en mulighed for at levere UV-løsninger til at dræbe bakterier og vira.

JVL Industri Elektronik holdt produktionen i gang i den første del af krisen, og var derfor i stand til hurtigt at øge sin produktion og levere 1000 motorer til brug i respiratorer til de norske sundhedsmyndigheder på meget kort tid.

- Begge virksomheder har bidraget til at mindske samfundets sårbarhed i en vanskelig situation ved at levere unikke løsninger, der matcher et aktuelt markedsbehov, siger Randi Mondorf, der fortsætter:

- Derved har begge set sig ud over, de markante udfordringer som globale forsyningskæder skaber navnlig for industri- og eksportvirksomheder, som almindeligvis betyder længere genopretningsforløb efter en økonomisk recession. Samtidig har virksomhederne valgt at investere sig ud af krisen i stedet for at spare sig ud af den.

Randi Mondorf påpeger i samme åndedrag henviser til, at adskillige undersøgelser dokumenterer, at investering frem for besparelser ofte er den rigtige strategi i recession.

Rudersdal Kommune har over de seneste år registreret en markant stigning blandt kommunens industrivirksomheder. Erhvervshus Hovedstadens undersøgelse »Kommunalt Erhvervsoverblik 2020« viser, at antal job og arbejdssteder indenfor dette område er vokset mere end dobbelt så meget i Rudersdal sammenlignet med Region Hovedstaden i perioden 2016-18.

- Den positive udvikling vil vi meget gerne fastholde og udbygge. Som kommune gør vi, hvad vi kan for at informere om hjælpepakker og supportmuligheder. Vi har også fokus på, hvordan vi bedst muligt kan understøtte den fremadrettede udvikling af erhvervslivet, siger Randi Mondorf.

Sammen med Erhvervshus Hovedstaden arbejder Rudersdal Kommune blandt andet på nye tiltag for eksportvirksomheder og muligheder for at støtte udviklingen af detailhandlen og iværksættermiljøet.

Trods coronakrise og stor usikkerhed om den fremtidige økonomiske situation tyder meget ifølge pressemeddelelsen fra Rudersdal Kommune på, at grøn omstilling og bæredygtighed vil præge de kommende års erhvervsudvikling.

Etik, ansvarlighed og langtidsholdbare og bæredygtige forretningsløsninger forventes at være nogle af de væsentligste forudsætninger for overlevelse og fornyelse, skriver kommunen.

Den grønne industri kan blive en af de store vindere efter coronakrisen, men om det bliver inden for cleantech, klimavenlig infrastruktur, bygninger, vedvarende energi eller et helt femte område, er derimod mindre klart.

Nordsjællands største teknikentreprenør, Poul Sejr Nielsen A/S i Birkerød, tror på grøn omstilling.

- Efter en årrække med vækst har vi fokuseret på at ruste virksomheden bedre til fremtiden og ændrede kundebehov siger administrerende direktør i Poul Sejr Nielsen A/S, Michael Madsen.

Han tilføjer:

- Det har betydet øgede investeringer i form af nyansættelser, digital understøttelse og logistik. Vi har en forventning til, at fremrykningen af grønne investeringer vil fremme efterspørgsel på energirenoveringer af boliger og bygninger.

Rudersdal Kommunes nye erhvervsstrategi har netop fokus på strategiske partnerskaber og en samskabende udviklingsproces med virksomhederne.

Rudersdal Kommune har valgt Grøn omstilling og bæredygtig udvikling som tema for erhvervsudviklingen i Rudersdal i 2020 og 2021. Temaet udfoldes i en tæt efterspørgselsorienteret dialog med kommunens erhvervsinteressenter i et nyt virksomhedspanel fra efteråret 2020.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?