21. maj 2019
Bo Bjerregaard er netop fyldt 60. Han er uddannet pædagog - og sidenhen lærer - men har brugt størstedelen af at udleje telte og give klovneshows, som en del af Cirkus 3, der blev landskendte ved noget af et lykketræf. Foto: Allan Nørregaard
gallery icon

Se billedserie

Bo Bjerregaard er netop fyldt 60. Han er uddannet pædagog - og sidenhen lærer - men har brugt størstedelen af at udleje telte og give klovneshows, som en del af Cirkus 3, der blev landskendte ved noget af et lykketræf. Foto: Allan Nørregaard
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bo har levet af klovnerier i årtier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bo har levet af klovnerier i årtier
Rudersdal - 06. august 2018 kl. 16:27
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bo Bjerregaard, der just har rundet de 60 år, har brugt næsten 40 år på klovnerier i Cirkus 3, som blev landskendte ved lidt af et tilfælde. Egentlig bor han lige præcis i Furesø Kommune. Men hjertet ligger ubetinget i Birkerød, hvor han har boet en stor del af sit liv. Faktisk kan Bo Bjerregaard huske, at dengang han var ung, var der spræl i Birkerød. Af samme årsag nåede han aldrig - som mange af hans kammerarter og som de fleste unge i dag - at være bosiddende i landets hovedstad.

- Der var virkelig fest og gang i Birkerød dengang. Hele Hovedgaden kunne sagtens være fyldt med mennesker, siger Bo Bjerregaard.

- Sådan er det jo ikke længere. Efter natbusserne og s-toge kom til, har det ændret sig. Dengang kunne man jo ikke komme hjem fra København, hvis ikke man nåede det sidste tog hjem omkring klokken 24. Og så skulle man vente til næste morgen. Så kunne man lige så godt blive i Birkerød og fyre den af. Jeg nåede aldrig at bo i København, fordi der skete altid noget i Birkerød. Der var altid fest og enormt mange mennesker.

Det var også i Birkerød, han tog sine første spæde skridt ud i den tilværelse som klovn, der endte med at blive hans levevej igennem flere årtier, hvor han har erhvervet sig som teltudlejer og klovn i Cirkus 3.

- Jeg har optrådt som klovn i 40 år, og i de 30 har jeg levet af det og så af at udleje og opsætte store telte. Jeg er uddannet pædagog, og jeg har altid regnet med, at jeg skulle arbejde med børn. Jeg var rigtig, rigtig glad for at være pædagog, siger Bo Bjerregaard, der sidenhen også uddannede sig til lærer.

Cirkus 3 udspringer oprindeligt af musikfestivalen Ramasjang, som blev afholdt i Birkerød i 1970erne og 1980erne, som Bo Bjerregaard deltog i.

- Jeg var lige begyndt at arbejde i en børnehave og syntes også, at der skulle være noget for børnene. Så jeg startede med at lave en bod, hvor man kunne kaste store, våde svampe i hovedet på mig. Men det gik gruelig galt, siger Bo Bjerregaard.

Han fortsætter, mens han griner:

- Det var meget sjovt, indtil Birkerøds førstehold i håndbold kom forbi. De var lidt halvfulde og godt i stødet. Den første ramte ikke, men den næste ramte lige i hovedet, så halvdelen af mit ansigt hævede op. Så vi lukkede ret hurtigt den bod.

Selvom boden altså fik en kort levetid, var de første spæde skridt til Cirkus 3 blevet taget. Året efter lavede Bo Bjerregaard og Jan »Fætter« Mårtensson under navnet Cirkus 2 en klovne-forestilling efter alle kunstens regler, og efterfølgende blev de også hyret til at spille til andre arrangementer i lokalområdet.

- Så begyndte det at tage form, og der var mange, der ringede. Og så skulle Fætter og jeg på juleferie i Sverige, og Jan (Kierulf, red.) endte så med at tage med. Der sad vi så en hel nat og snakkede og lavede de første numre. Vi spillede til Projekt Hus' 10-års fødselsdag, og der kom Jan med, og så kom vi til at hedde Cirkus 3, siger Bo Bjerregaard.

I dag er de så kun to igen, fordi Jan »Fætter« Mårtensson efter 17-20 år stoppede grundet et nyt job. Navnet har de dog beholdt, og det var også under det navn, at de - ved lidt af en tilfældighed - blev landskendte i 1980erne.

- Man må nok sige, at vi var enormt heldige. Vi havde spillet i en børnehave i Brede, og så var der en producer fra DR, som boede i Brede, der havde fået at vide, at hun ugen efter skulle lave en hel masse »5-i-7ere«, fordi en instruktør var blevet syg, så der stod et kamerahold klar uden noget at give sig til, siger Bo Bjerregaard.

»5-i-7ere« var fem minutter lange indslag, der kom efter børnetime og inden TV-avisen, hvor nogle af de meste kendte nok er dem med Jørgen Clevin og Cirkus 3.

- DR-produceren sad så og kiggede ud sit vindue, hvor Jan kørte forbi i sin bil, hvor han havde skrevet Cirkus 3 på. Han havde simpelthen lige skrevet det ugen før, og der var også et telefonnummer. Og så ringede hun til os, for at få os til at lave nogle indslag, siger Bo Bjerregaard.

- Så skar vi alt vores materiale til, så det passede i formatet og fik optaget otte spots på to dage. Der var jo ikke andre tv-kanaler, og det var lige efter børnetime og før TV-Avisen, så vi havde en million seere på de spots. Så vi blev simpelthen landskendte på det, og lige pludselig ville alle booke os, siger Bo Bjerregaard, der sammen med Cirkus 3 har givet over 4000 shows i løbet af klovne-karrieren.

Med tiden er det blevet til færre årlige shows end i de unge dage, og Bo Bjerregaard estimerer, at de i dag har mellem 100 og 120 arrangementer om året, mens det tidligere lå på omkring 180 om året. Desuden er teltudlejningsdelen blevet en større del af forretningen. Hvor indtjeningen tidligere kom 80 procent fra at spille shows og 20 procent fra teltudlejningen, er fordelingen i dag omkring 60/40.

- Det er kroppen, der bestemmer, hvornår vi stopper, for det er jo et fysisk arbejder, vi har med at slå de store telte op. Så telt-delen stopper nok før klovneriet. Inden jul besluttede vi os for at tage tre år mere og så se, hvordan vi har det til den tid. Jan er seks år ældre, end jeg er, så han skal vel også pensioneres en dag, siger Bo Bjerregaard, der efter snart 40 år som klovn stadig finder stor glæde i jobbet.

- Det er et privilegium at optræde for børn, for du får kontant afregning lige med det samme. Hvis det, du laver, er kedeligt, så rejser de sig og går. De bliver jo ikke - som voksne - siddende og venter til pausen med at luske af. Hvis de keder sig, så rejser de sig og begynder at lege eller går deres vej. Og så ved man, at det ikke fungerer, siger Bo Bjerrregaard.

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.