26. juni 2019
Rektor Anders Kloppenborg kaldte årgang 2016 den smukkeste... Foto: Lars Sandager Ramlow
gallery icon

Se billedserie

Rektor Anders Kloppenborg kaldte årgang 2016 den smukkeste... Foto: Lars Sandager Ramlow
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Billedserie: Birkerød-rektor: I skal tage medansvar

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Billedserie: Birkerød-rektor: I skal tage medansvar
Opdateret 27. juni 2016 kl. 07:15
Rudersdal - 25. juni 2016 kl. 07:58
Af Lars Sandager Ramlow
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Nedenfor følger et uddrag af rektor Anders Kloppenborgs tale fredag til dimittenderne på Birkerød Gymnasium.

arrow Læs også: Årets studenter-tale i Birkerød: - Vi har lært at bekæmpe usikkerhed

Et symptom på tillidskrise mellem befolkningen og politikerne, mellem befolkningen og myndigheder/autoriteter og mellem befolkningen indbyrdes er, når der i det offentlige rum udvikler sig en »Brokke-Kultur«. Det er der heldigvis stigende opmærksomhed på.

Men det er ganske tydeligt for alle, der enten følger med i de traditionelle medier eller færdes på og i de sociale medier, at tonen er skarp, og at der ikke lyttes til hinanden. Dialogen har trange kår. Modsætninger tales op og skaber en metavirkelighed af konflikter og mistillid, som bæres med ind i den virkelige virkelighed.

Det er som om, man glemmer, at demokratiet som vi tager for givet, er et resultat af alle de mennesker som er omfattet af det - af deres gøren og laden og af deres positive vilje til at kombinere hensynet til sig selv med hensynet til både de nære og lidt fjernere omgivelser, som tilsammen konstituerer det demokrati, man er sammen om og lever i.

Det er her I kommer ind, årgang 2016. Det er her I skal virke og medvirke. Men inden da et konkret eksempel på demokratiets og vores samfundsindretnings kompleksitet.

En rektor kan synes meget magtfuld af både elever og lærere, men det er han ikke. Han har delegeret magt til inden for snævre grænser at træffe beslutninger, som berører såvel elever som personale på både godt og ondt. Men han skal begrunde sine beslutninger, og han bliver holdt i ørerne af bestyrelsen som tilser, at han udøver sit virke i overensstemmelse med de af bestyrelsen udstukne retningslinjer.

Bestyrelsen, som der er regler for, hvordan den bliver udpeget, må også underlægge sig en overordnet autoritet, som er såvel Undervisnings- som Finansministeriet. Heller ikke repræsentanterne fra disse ministerier kan omgås magten ukontrolleret, idet de må underlægge sig den til enhver tid siddende ministers politiske intentioner.

Og ministeren må indordne sig den til enhver tid af Folketinget vedtagne lovgivning. Vi er ved finalen, for clouet er jo, at Folketinget udskiftes løbende af vælgerne, af os alle.

Det betyder ganske enkelt, at vi alle, hver eneste af os har et medansvar for tingenes tilstand og for det niveau vores samfund på alle parametre befinder sig på og er på vej imod.

Hvis I skulle falde for den fristelse at brokke jer over dette eller hint, så husk på disse ord. I skal ind i kampen og selv gøre noget ved det. Som en tidligere dansk udenrigsminister sagde om, hvorfor han havde brugt hele sit aktive liv i politik: »Politik er for vigtigt at overlade til andre«.

Vi har på skolen i de år, I har været hos os efter bedste evne forsøgt at skabe et miljø og en organisering af alle vores aktiviteter sammen med jer på og uden for skolen, som har haft til formål: at dygtiggøre jer, at I har været i trivsel, og at I har udviklet jer til ansvarlige borgere.

Det har vi gjort ikke kun af hensyn til jer selv, men af hensyn til at I fremover skal blive engagerede borgere i vores samfund, der med dygtighed, flid, vilje og lyst vil bidrage til at udvikle Danmark til fortsat at være en civiliseret oase i en bevægelig verden, hvor alle har mulighed for at leve et liv i fordragelighed med hinanden præget af gensidig respekt. Kan I udbrede dette globalt, hvor I måtte komme frem, så vil vi blive endnu mere stolte af jer.

Lad mig afslutningsvis trække linjerne helt tilbage til vikingerne, i hvis tid grundlaget for den mellem danskere høje umiddelbare tillid til hinanden blev skabt, da man - når man få i tal stod ud på togter til fjerne kyster, hvor man ikke vidste hvad man kom ud for - var nødt til at stole på hinanden, også selv om man først lige var mødtes, inden man stod til søs. De værdsatte modige mænd (men ført op til nutiden gælder det også jer piger) med et godt ry - og de sagde det på denne måde:

MOD: »Fåmælt og tænksom - og rap til våben - bør hver mand være - Munter og lystig - bør hver mand være - indtil den dag han dør«

ET GODT RY: »Kvæg dør - og frænder dør - selv skal du også dø - Kun en ting - vil aldrig dø - mindet om en modig mand«

Kære årgang 2016: Må modet aldrig svigte jer og må I være velsignet af den skotske MacNab klans livsmotto: »Let fear be far from all«.

arrow Billedserie: Nærum-rektor: Vi har brug for jeres mod
25. juni 2016 kl. 08:34 Opdateret: kl. 16:36
arrow Billedserie: Årgang 2016 fra Nærum
24. juni 2016 kl. 16:32 Opdateret: kl. 08:34
arrow Billedserie: Se den flotte årgang 2016
24. juni 2016 kl. 16:15 Opdateret: kl. 18:59

FREDERIKSBORG AMTS AVIS
NYHEDSBREV TILMELDING

SE EKSEMPEL

Læs mere om vores privatlivspolitik på https://sn.dk/cookies.

Du kan altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på "Afmeld nyhedsbrev" i de modtagne nyhedsbreve.
Nyhedsbrevet udkommer hver dag kl. 7.00 undtagen søndage.