11. december 2018
En blandt få. Der er ikke mange etniske minoriteter i kommunalbestyrelserne, ligesom mange ikke stemmer. Farrokh Jafari, der stiller op for Enhedslisten i Rudersdal, så gerne, at kommunerne gjorde mere for at aktivere etniske minoriteter til valg.
En blandt få. Der er ikke mange etniske minoriteter i kommunalbestyrelserne, ligesom mange ikke stemmer. Farrokh Jafari, der stiller op for Enhedslisten i Rudersdal, så gerne, at kommunerne gjorde mere for at aktivere etniske minoriteter til valg.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Valget er mest for danskerne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Valget er mest for danskerne
Rudersdal KV17 - 10. november 2017 kl. 19:12
Af Joram G. Menzer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Indvandrere og efterkommere - især dem med ikke-vestlig baggrund - halter som gruppe bagefter i forhold til stemmeprocent til kommunalvalg, ligesom de generelt er underrepræsenterede i kommunalbestyrelser i hele landet, fortæller forsker ved VIVE Yosef Bhatti.

- Indvandrere stemmer generelt mindre end resten af befolkningen, og hvis vi kigger på hele landet, så har de en valgdeltagelse på lidt over 40 procent til kommunalvalg, siger Yosef Bhatti.

Den samlede stemmeprocent endte ved kommunalvalget i 2013 på 71,9.

I Rudersdal Kommune oplyser Martha Ahlmann, der er chef i afdelingen for beskæftigelse, at kommunen har rekvireret pjecer, som på forskellige sprog informerer om at stemme. Derudover er der ikke en specifik indsats rettet mod stemmeberettigede indvandrere. Det ærgrer Farrokh Jafari, der oprindeligt er fra Iran og stiller op for Enhedslisten i Rudersdal.

- På samme måde som kommunen laver tiltag for at få de unge til at stemme, kunne det i høj grad også være en opgave for kommunen at aktivere etniske minoriteter, siger Farrokh Jafari, der fortsætter:

- Spørgsmålet er jo, hvis opgave det er at få aktiveret etniske minoriteter til et valg, og jeg synes, at en del af det skal komme fra forskellige organisationer og kommunerne, siger Farrokh Jafari.

Forsker Yosef Bhatti mener, at generelle oplysningskampagner kan have en effekt på indvandreres stemmeprocent, fordi mange måske ikke ved, at de kan stemme.

- Det tyder desuden også på, at det gør en forskel, at partierne har indvandrere på stemmesedlerne, for vi ved, at hvis der er nogen, man kan identificere sig med, har man lidt større tendens til at stemme, siger Yosef Bhatti.

Kandidat for Enhedslisten Farrokh Jafari mener også, at netop identifikationen er vigtig.

- Man skal jo også spørge sig selv, hvorfor etniske minoriteter ikke stemmer. Det gør de ikke, fordi alle partierne ligner hinanden og ikke har noget at tilbyde dem, så det er jo ikke, fordi de ikke vil eller er dumme, siger Farrokh Jafari.

Kigger man på de 115 kandidater, der stiller op i Rudersdal Kommune er der også langt mellem de etniske minoriteter, og navnene på 36 kandidater - eller 31 procent - slutter med det danskklingende -en, såsom Jensen, Madsen og Poulsen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
Frederiksborg@sn.dk