25. juni 2021
Foto: Katrine Wied
Foto: Katrine Wied
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Voldssag: »Kom med de fingre, for nu skal du have skåret dem af«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Voldssag: »Kom med de fingre, for nu skal du have skåret dem af«
Opdateret 26. november 2019 kl. 09:52
Roskilde - 26. november 2019 kl. 05:59
Af Lars Kimer

Flere slag i ansigtet med flad hånd, flere slag med knyttet hånd på låret, trusler med en kniv og verbale trusler som »du skal hverken bo sammen med nogen eller have nogen andre, for så vil jeg skære halsen over på dig« og »kom med de fingre, for nu skal du have skåret dem af«.

arrow Læs også: Leder af kvindekrisecenter: - I den tid jeg har været her, har der altid været fyldt

Det er det billede der tegnede sig, da en 39-årig mand fra Jyllinge sad anklaget ved Retten i Roskilde, i hvad der er en meget klassisk sag om vold mod kvinder i dagens Danmark.

Kvinder i Danmark bliver nemlig i langt højere grad udsat for vold begået af en mand, de kender, end en helt fremmed, som de lige er stødt ind i.

Mindes ikke truslerne
Det er ikke ligefrem, fordi retssalen emmer af dramatik og spænding. Dommeren og de to domsmænd kommer ind og sætter sig på deres pladser.

Det kommer hurtigt frem, at den anklagede kun delvist erkender det, han står sigtet for. Volden husker han, men truslerne mindes han ikke.

Derimod forklarer han, at hans tidlige kæreste har bidt og kradset ham, og det var det, som fik ham til at give hende et par lussinger.

Men den 39-årige erkender også, at han var relativt fuld på dagen efter 9-10 øl, og efterfølgende har han fundet frem til, at han i tiden op til de voldelige episoder, som fandt sted i kvindens lejlighed, havde drukket 12-13 genstande hver dag.

- Det kniber med min hukommelse, fortæller han i retten.

Var meget bange
Der er kun et yderligere vidne i retssagen, kvinden, som samtidig er offer. Hun bliver kaldt ind og sætter sig i vidnestolen midt i lokalet. Der er vel ikke meget mere end tre meter over vidneskranken og bordet ved siden af og til den mand, hun har anklaget for vold.

Kvinden beretter stille og roligt om hendes oplevelse af de to dage i lejligheden i Jyllinge i slutningen af juli i sommer.

Det er tydeligt at høre, at de to ikke er enige om forløbet.

- Jeg var meget bange for ham. Han virkede aggressiv, allerede da han kom ind ad døren. Jeg ville ikke have ham i min lejlighed, men han nægtede at gå, forklarer kvinden blandt andet.

Da kvinden har forklaret sig, forlader hun stille og roligt salen og vender ikke tilbage. Nu er det op til dommeren, domsmændene, anklager og forsvarer at få afsluttet sagen. Hun har tydeligvis ikke mere lyst til at være til stede.

I alkoholbehandling
Efter afsluttende replikker fra både anklager og forsvarer, trækker dommeren og de to domsmænd sig tilbage for at komme frem til en afgørelse. Anklageren argumenterer for ikke under tre måneders fængsel, og forsvarerne holder fast i frifindelse for truslerne.

Efter at have voteret i lidt mere end en halv time kommer dommeren ud og læser dommen op. Den 39-årige får tre måneders fængsel, men de to af dem er gjort betinget.

- Du har siddet varetægtsfængslet i næsten en måned, så din tid i fængsel er udstået. De to andre måneder et betingede af, at du lader dig undergå alkoholbehandling og jævnligt opsyn af kriminalforsorgen, lyder konklusionen fra dommeren.

Den nu voldsdømte har i øvrigt været ædru og i behandling for alkoholmisbrug, siden han blev varetægtsfængslet. Han håber på et nyt liv og står foran et jobinterview.

arrow Heidi levede med vold: Det må ikke blive et tabu
25. november 2019 kl. 15:59 Opdateret: kl. 11:36
arrow Kontrol og nedværdigelse: Psykisk vold er blevet strafbart
25. november 2019 kl. 13:38 Opdateret: kl. 11:36
arrow Minister vil have fokus på børn og vold
25. november 2019 kl. 11:15 Opdateret: kl. 09:21
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk