11. juli 2020
Om nogle uger er Roskilde Miniby helt genrejst. Birthe Linde er her ved at færdiggøre det sidste af minibyen inden for bymuren. Foto: Kristian Jørgensen
gallery icon

Se billedserie

Om nogle uger er Roskilde Miniby helt genrejst. Birthe Linde er her ved at færdiggøre det sidste af minibyen inden for bymuren. Foto: Kristian Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tre års arbejde med ny miniby er snart i mål

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre års arbejde med ny miniby er snart i mål
Roskilde - 16. august 2019 kl. 15:07
Af Kristian Jørgensen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Til september står Roskilde anno 1400 igen opført på Sct. Ibsvej, hvor Roskilde Miniby er ved at blive genopbygget i forbedret udgave.

Miniatureudgaven af Roskilde i byens storhedstid blev oprindeligt skænket byen af FOF i forbindelse med Roskildes 1000 års jubilæum i 1998. Minibyen blev dog så medtaget, at Roskilde Minibys Venner meddelte, at de ikke ville fortsætte vedligeholdelsen, hvis ikke den fik en overdækning.

Det udløste en del tovtrækkeri, indtil plan- og teknikudvalget i efteråret 2016 fandt penge til projektet. Siden da har de frivillige arbejdet på den genopbygning, som nu nærmer sig en afslutning.

Det er til at se forskel på den nye miniby og den gamle, men de forestiller det samme. Der er bare kommet flere detaljer på, og nogle unøjagtigheder er blevet rettet.

- Det er stadig år 1400, men det er mere korrekt. Den gamle var lidt mere på slump, siger Finn Gaunaa, formand for Minibyens Venner, som blandt andet har fået historisk assistance fra Roskilde Museum.

Minibyen forestiller Roskilde i år 1400, fordi byen på det tidspunkt var på sit højdepunkt som magtfuldt bispesæde for Sjælland, Møn og Rügen med 10.000 indbyggere. I løbet af 1400-tallet begyndte kongerne at foretrække København, og efter reformationen sluttede storhedstiden endeligt, da klostrene forsvandt, og indbyggertallet skrumpede gevaldigt.

Fem frivillige har siden maj arbejdet på minibyen to gange om ugen. En sjette, Erik Nielsen, har ikke været i stand til at deltage i selve minibyen, men han har siddet derhjemme og bygget domkirken.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk