16. oktober 2021
Mette Høj fra ROMU har fundet en kasse med et stykke meget specielt elektronik. Dette er simpelthen en tidsmåler, som blev brugt i Formel 1, da der blev kørt på Roskilde Ring, og den er stykket sammen af en af de lokale frivillige ved banen, Detlev Schønwandt. Foto: Kenn Thomsen
gallery icon

Se billedserie

Mette Høj fra ROMU har fundet en kasse med et stykke meget specielt elektronik. Dette er simpelthen en tidsmåler, som blev brugt i Formel 1, da der blev kørt på Roskilde Ring, og den er stykket sammen af en af de lokale frivillige ved banen, Detlev Schønwandt. Foto: Kenn Thomsen
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Topmoderne: Sådan målte man hastighed i Formel 1 på Roskilde Ring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Topmoderne: Sådan målte man hastighed i Formel 1 på Roskilde Ring
Roskilde - 24. april 2021 kl. 14:41
Af Lars Kimer

Papirstrimlen ligner noget fra et gammelt kasseapparat. Den løber gennem et par spoler, som sikrer, at papiret bliver ført frem ved den rigtige hastighed.

arrow Læs også: Bag byens ældste skøde ligger en lang apoteker-tradition

På siden af det, som for det utrænede øje nok bedst betegnes som en dims, sidder en gammel dørklokke. Med et tryk på dørklokken kommer der et udslag på papiret.

Det var sådan, man i de tidlige Formel 1 dage målte hastigheden på racerbiler. Og dimsen, eller tidsmåleren om du vil, har en historie knyttet til Roskilde Ring, for det var en af de frivillige ved Roskilde Ring, Detlev Schønwandt, som opfandt dette meget, meget moderne stykke tidtagerudstyr, som var i brug på Roskilde Ring i den periode, hvor banen tiltrak tusindvis af tilskuere.

- Jeg har ingen viden om, hvordan man målte tiden på racerbiler, før Schønwandt opfandt den her. Men tidtagere og opfindsomheden med den viser med al tydelighed, at Detlev Schøwandt ikke var tilfreds med det daværende grej, smiler museumsinspektør Mette Høj fra Roskilde Museum. Hun viser tidtageren frem på ROMU's magasin, som gemmer på rigtig mange skatte.

Masser af minder

Trækassen med tidsmåleren står på Roskilde Museums magasin, så den, når tiden kommer, kan komme med på en udstilling om Roskilde Ring.

Vi står sammen i en sidebygning af museets magasiner. I rummet står der flere pokaler fra tiden på Roskilde Ring, og uden for døren er der en gang med buster af forskellige vigtige personligheder.

Der blev kørt motorløb på Roskilde Ring fra 1955 til 1968, og tidtagerudstyret blev givet til museet i år 2000 af slægtninge til Detlev Schøwandt.

- Det her er et eksempel på, hvor vi selv har været i marken for aktivt at hente genstande ind. Det er jo den ene måde, vi får adgang til genstande, den anden er, når folk henvender sig, siger Mette Høj.

Brugte mange timer

Mere præcist er tidtageren bygget af en motor fra en båndoptager. Den drev en regnemaskinestrimmel med nøjagtig en centimeter i sekundet. En skive, der via indmaden fra et ringeapperat, var forbundet med en trykknap tegnede en linje på papirstrimlen.

Når man trykkede på knappen, lavede den et hak i linjen. Ved hjælp af en påmonteret lineal kunne tiden i tiendedele sekunder straks aflæses.

- Sådan en genstand fortæller os noget om, hvor meget livet på Roskilde Ring betød for nogen i Roskilde og omegn. Mange af dem, som var med på ringen, var frivillige, og tidtageren viser jo meget godt, hvad man kan få ud af frivillighed, for Schønwandt har sikkert brugt en del timer på at udtænke den her, og jeg er sikker på, at den nok også er blevet testet, inden den er blevet sluppet løs på ringen blandt motorsportsstjernerne.

Til åbningsløbet i Roskilde Ring var der i øvrigt 40.000 tilskuere - svært at forestille sig, når man i dag besøger Roskilde Ring og oplever et par løbere, folk med frisbee'er, og hvad parken ellers byder på af fred og idyl.

arrow Den Kolde Krig skulle styres fra rum under skole
24. maj 2021 kl. 12:32 Opdateret: kl. 18:36
arrow Museum gravede hul i Kino med minigraver
15. maj 2021 kl. 08:21 Opdateret: kl. 15:48
arrow På museets magasin ligger en kasse med to berømte løver
08. maj 2021 kl. 15:39 Opdateret: kl. 16:08
Rejser du til udlandet i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk