22. september 2021
Retten i Roskilde har sat fire dage af til behandling af hvidvasksagen. Dommen forventes i sidste halvdel af marts. Foto: Thomas Olsen
Retten i Roskilde har sat fire dage af til behandling af hvidvasksagen. Dommen forventes i sidste halvdel af marts. Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tiltalt for hvidvask: Jeg ville bare hjælpe

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tiltalt for hvidvask: Jeg ville bare hjælpe
Roskilde - 26. februar 2021 kl. 14:18
Af Steen Østbjerg

Pludselig væltede pengene ind kontoen i to små selskaber, som en holbækker og en roskildenser stod som ejere i og direktører af. Men lige så hurtigt, anselige pengebeløb kom ind på kontoen, blev de videreoverført til andre selskaber, fortrinsvis udenlandske.

arrow Læs også: Skyldige i hvidvask for mere end 40 millioner kroner

Da det gik hedest for sig, kom der på en enkelt dag over 900.000 koner ind på et af selskabernes konto, samtidig med at der blev videreoverført 600.000 kroner.

Alarmklokker i Jyske Bank

Så store beløb var højst usædvanlige i de små firmaer, som ikke havde den store omsætning, så trafikken på kontiene fik alarmklokkerne til at ringe i Jyske Bank - og sendte holbækkeren og roskildenseren i retten, anklaget for hvidvask.

I to anpartsselskaber er de to tiltalt for som henholdsvis direktør og daglig leder at have vasket henholdsvis 20,1 og 19,7 millioner kroner over en periode på to en halv måned fra midten af september 2018 til slutningen af november samme år. Det svarer til, at der i perioden i gennemsnit blev vasket mere en halv millioner kroner hver dag. Desuden er roskildenseren tiltalt for at have vasket 2,9 millioner kroner i sit eget iværksætterselskab.

Tavs som graven

Roskildenseren, der er 37 år, ønskede ikke at afgive forklaring på den første retsdag torsdag. Det gjorde holbækkeren derimod. Han fortalte, at han efter en håndfuld år som medarbejder i diverse telemarketingfirmaer besluttede at blive selvstændig inden for samme branche i begyndelsen af 2018.

Han fik sin barndomsven fra Holbæk med som kompagnon. Få måneder senere stiftede han endnu et firma, som skulle løse opgaver med fx nedrivning. Da dette firma søgte medarbejdere, dukkede roskildenseren op til en jobsamtale og blev ansat.

Samtidig var holbækkerens kone blevet gravid, og hans barndomsven var blevet syg, så den 26-årige holbækker købte vennen ud og aftalte med roskildenseren, at han skulle overtage begge holbækkerens firmaer.

Aftalen blev indgået i september 2018, hvorefter holbækkeren - ifølge sin egen forklaring - overdrog koderne til firmaernes bankkonti til roskildenseren. Fra det tidspunkt havde holbækkeren intet med virksomhedens overførsler at gøre, påstod han.

Godkendte overførsler

Holbækkeren var imidlertid stadig officielt opført som direktør og ejer, og en del tydede på, at han måske også reelt var mere involveret i, hvad der foregik. Han blev fx ved med at køre i den Mercedes 350, som var et af firmaernes direktørbil, helt frem til april 2019 - det viste de p-bøder, han fik.

Ifølge ham selv skyldtes det endnu en mundtlig aftale mellem ham og holbækkeren, der endnu ikke havde betalt de i alt 110.000 kroner, han skulle betale for firmaerne. Først når de sidste penge var faldet, skulle han aflevere bilen, sagde han, og det skete - ifølge ham - i februar, skønt han også havde fået p-bøder både i marts og april.

Når de mistænkelige overførsler skulle godkendes, var det også holbækkeren, der gjorde det på sin mobiltelefon. Han vedstod, at det var hans nem-ID, der blev brugt til overførslerne, men han afviste, at han kendte beløbene, og at det var ham, der stod bag transaktionerne. Han godkendte dem alene som en form for starthjælp for at gøre tingene lettere for roskildenseren, der skulle drive firmaets videre.

Kun tre møder

Det var også holbækkeren, udlejeren af firmaets kontor henvendte sig til så sent som i december, da det kneb med at få betalt huslejen, og da holbækkeren besvarede mailen, skrev han ikke, at han ikke længere havde noget med firmaet at gøre, men at han ikke havde set opkrævningen og bad dem om at sende den igen - og han underskrev sig fortsat som selskabets direktør.

Det sidste var en forglemmelse, mente holbækkeren, men at han ikke bare vare ligeglad, var der er god grund til, mente han.

- Så længe jeg ikke havde fået mine penge, ville jeg ikke gøre tingene værre for roskildenseren, og jeg ville også gerne hjælpe udlejeren, som havde været flinke over for os. De skrev kun til mig, fordi de ikke kunne få fat i roskildenseren. Jeg ville bare gerne hjælpe, så jeg måske kunne få mine penge hurtigere, sagde holbækkeren.

Dom i marts

Ifølge ham mødtes de to tiltalte kun tre gange - ved jobsamtalen, ved indgåelsen af aftalen om, at roskildenseren skulle købe begge firmaer, og da holbækkeren overdrog koderne til bankkontiene til roskildenseren på en McDonalds-restaurant.

Siden havde holbækkeren meget svært ved at få roskildenseren i tale, sagde han, og i retten kiggede roskildenseren ikke så meget som én gang på holbækkeren.

Sagen mod holbækkeren og roskildenseren er programsat over fire dage. Der ventes dom i sidste halvdel af marts.

arrow Anklager: Hvidvask skal koste tre et halvt års fængsel
18. maj 2021 kl. 13:43 Opdateret: kl. 11:33
arrow 78-årig dømt for hvidvask af 50 millioner
22. januar 2021 kl. 12:34 Opdateret: kl. 11:44
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk