

Se billedserie
Roskilde: - Hvad er det her? Er det en bid af en ballon?
En gruppe studerende står med stor begejstring og kigger ned i deres godt fyldte plastikposer. Vindens suser dem om ørerne, og fjorden viser sig ikke fra sin bedste side.
De er samlet på p-pladsen ved Vigen Strandpark, og de har netop finkæmmet 100 meter strand for plastik.
- Her er både cigaretpakker, patronhylstre og slikpapir, fortæller Sara Wagner, som studerer miljøplanlægning på RUC. Gruppen arbejder videre med at få placeret deres fund i en af 111 kategorier på et medbragt skema med tilhørende billeder.
De studerende i felten er det første synlige bevis på, at et kæmpe projekt, støttet med fem millioner kroner af Villum- og Velux-fondene, er godt undervejs. Sammen med forskere fra både RUC og Aarhus Universitet på Risø skal de finde løsninger, der kan begrænse plastikforureningen i havene. Ikke bare i Danmark, men i hele verden, hvor det skønnes, at der inden længe vil være et kilo plastik for hver tre kilo fisk.
Forhåbningen er, at projektet kan munde ud i både viden og teknologiske løsninger, som kan eksporteres.
Men først skal problemets omfang og kilder kortlægges, og det er her, de bachelorstuderende kommer ind i billedet.
- Først skal vi have grupperet det, vi finder, og så skal vi til at se på, hvor plastikken kommer fra. Er det fiskere, sejlere, badegæster eller måske byggematerialer, der er blæst herned? Det skal vi se på efterfølgende, siger Stephanie Søgaard, som studerer geografi på RUC.
Projektet laves i samarbejde med blandt andre Plastindustrien, Det Økologiske Råd og Plastic Change.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her