26. november 2020
Hos den særdeles udskældte virksomhed Solum har man nu sat gang i et forsøg med at tilsætte ilt til kompostbunkerne. Håbet er, at det vil nedbringe lugtgenerne, når kompostbunkerne skal vendes. Foto: Steen Østbjerg
Hos den særdeles udskældte virksomhed Solum har man nu sat gang i et forsøg med at tilsætte ilt til kompostbunkerne. Håbet er, at det vil nedbringe lugtgenerne, når kompostbunkerne skal vendes. Foto: Steen Østbjerg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Solum med nyt forsøg for at begrænse lugtgener

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Solum med nyt forsøg for at begrænse lugtgener
Opdateret 18. juni 2020 kl. 11:02
Roskilde - 18. juni 2020 kl. 06:37
Af Lars Kimer

I øjeblikket gennemfører Solum et større forsøg med »aktiv beluftning« af de store mængder have- og parkaffald, som i øjeblikket er i gang med at blive omdannet til jord, der bruges på blandt andet byens fodboldbaner.

arrow Læs også: Ret vildt: Solum bugner og må køre haveaffald væk

Forsøget, som Roskilde Kommune har bedt Solum om at gennemføre, skal teste, om der kan ske en reduktion i de lugtgener, som borgerne i Trekroner, Vindinge, dele af Himmelev og dele af Roskilde by af og til udsættes for, når materialet på pladsen vendes, skriver Solum i en pressemeddelelse.

- Ved at tilføre ilt til processen skulle vi i teorien få materiale, der lugter mindre, når vi vender det. Det er ikke fordi, at vi har daglige lugtgener, men de dage om året hvor vi vender materialet, som jo stille og roligt ligger og muldner, så er der en vis mængde lugt. Er vindretningen ikke med os, så generer det naboerne på de dage om året. Det er de lugtgener, vi ser, om vi med forsøget, Roskilde Kommune har bedt om, kan reducere, siger Christian B. S. Christensen, direktør i Solum.

Selv har han store forventninger til forsøget, som han synes giver rigtig god mening. Senere på året vil det så vise sig i hvor stort omfang, teorien også kan omsættes i praksis.

Nye initiativer

Solum har allerede gennemført en lang række initiativer og investeringer, der skal sikre mindst mulig lugt de dage om året, hvor man vender mængderne med mere eller mindre formuldet have- og parkaffald.

- Vi har investeret millioner af kroner i nye maskiner, som hurtigere kan få arbejdet gjort - og vi har ændret arbejdsgange, så vi ikke længere har have- og parkaffald liggende, som allerede er startet med at lugte, før det overhovedet kom ind til Solum, siger Christian B. S. Christensen.

Lader til at virke

Siden de nye maskiner ankom, og procedurerne er blevet ændret, har Solum ikke oplevet de samme problemer og klager.

- Det virker heldigvis. Vi står overfor at skulle foretage meget store investeringer og skabe nye arbejdspladser, så vi har naturligvis også brug for sikkerhed omkring virksomhedens vilkår. Det betyder også, at vi ikke kan arbejde med vilkårlige ændringer af tilladelsen, understreger Christian B. S. Christensen.

Ikke kun Solum lugter

En del af de lugtgener, der opstår i området, skyldes ikke Solum, men derimod naboen eller naboerne. For der er yderligere fire-fem andre i området, som der kan være lugtgener fra, skriver virksomheden i pressemeddelelsen.

Egentlig skulle politikerne have behandlet den fremtidige tilladelse til Solum i maj, men det er foreløbig udskudt til senere på året.

arrow Solum: Det vælter ind med haveaffald
08. april 2020 kl. 13:41 Opdateret: kl. 22:03
arrow Strengere krav til kompost-virksomhed - men ingen lukket hal
30. marts 2020 kl. 12:15 Opdateret: kl. 17:38
arrow Stanken over Roskilde: Solum står til at miste miljøgodkendelse
05. december 2019 kl. 06:38 Opdateret: kl. 13:27
Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk