1. marts 2021
Snoldelev Sogn bliver fremover en del af et nyt Gadstrup-Snoldelev Pastorat. Dermed er mange hundrede års pastorat med Tune slut. Foto: Kim Rasmussen
Snoldelev Sogn bliver fremover en del af et nyt Gadstrup-Snoldelev Pastorat. Dermed er mange hundrede års pastorat med Tune slut. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Snoldelev indgår ægteskab med Gadstrup

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Snoldelev indgår ægteskab med Gadstrup
Roskilde - 09. maj 2020 kl. 07:51
Af Britt Nielsen

Den 20. maj vil gå over i historien, som den dag, hvor Snoldelev Sogn officielt indgår i det nye Gadstrup-Snoldelev Pastorat. Samme dag bliver Tune Sogn helt selvstændigt. Biskop Peter Fischer-Møller oplyser, at der har været ført drøftelser over Skype, altså via internettet, og alle menighedsrådene har sagt god for denne løsning.

arrow Læs også: Menighedsrådsvalg: To sogne bliver til ét

Næsten siden reformationen har Snoldelev og Tune været sammen i et pastorat, men med tiden er Tune vokset sig så stor, at sognet kan klare sig selv. Samtidig har de to sogne hørt til hver deres kommune og hvert deres provsti, og det har indimellem været lidt bøvlet.

Enig om skilsmisse

Snoldelev ligger i Roskilde Kommune og Roskilde Domprovsti, mens Tune ligger i Greve Kommune og Greve-Solrød Provsti. Derfor bad de to menighedsråd tilbage i januar biskop Peter Fischer-Møller om at blive skilt fra hinanden.

Det gav dog nogle udfordringer for Snoldelev Sogn, som ikke er stort nok til at beskæftige en fuldtidspræst. Løsningen er altså blevet et nyt pastorat, hvor Gadstrup og Snoldelev skal samarbejde.

- Gadstrups sognepræst Malene Guassora bliver kirkeførende sognepræst for begge sogne. Derudover bliver pastoratet tilført en deltidspræst fra den 1. juni og ét år frem, som en overgangsfase. Det er Randi Rye, som i forvejen er deltidspræst i Svogerslev, fortæller Peter Fischer-Møller og forklarer, at Randi Rye dermed varetager en fuldtids-præste-stilling det næste år.

Kenn Thomsen

Randi Rye, som i to år har været deltidspræst
i Svogerslev, skal det næste år også være
deltidspræst i Snoldelev. Foto: Kenn Thomsen


Beholder præsteboligen

Indtil i efteråret boede sognepræst Karen Nabe-Nielsen i 38 år i præsteboligen ved siden af Snoldelev Kirke. Siden hun gik på pension, har boligen stået tom.

- Tanken er, at sognet vil kunne råde over præsteboligen. Den kan de få lov til at beholde og bruge den, som de finder passende. Så de får mulighed for at opretholde det kirkelige liv, siger Peter Fischer-Møller og forklarer, at det bliver en lokal vurdering, hvordan det skal hænge sammen økonomisk.

Biskoppen tilføjer dog, at det faktum, at der nu ikke bor en præst, som betaler husleje, vil indgå i den samlede vurdering i provstiet, når midlerne i provstiet skal fordeles.

- Nu er det en ny situation, og det betyder nye præmisser og nye vilkår også rent økonomisk, siger Peter Fischer-Møller.

Kan bruge præstegården

Formand for Snoldelev Sogneråd, Johannes Woller har tidligere fortalt, at der er masser af aktiviteter i sognet, som ikke foregår i kirken. De vil kunne foregå i præstegården.

Der er omkring 1800 sognebørn i Gadstrup og 1100 i Snoldelev. Som tommelfingerregel skal der være mindst 2800 sognebørn per præst, så dermed kan de to sogne fremover supplere hinanden.

arrow Snoldelev Sogn går en ny fremtid i møde
23. januar 2020 kl. 14:21 Opdateret: kl. 13:17
arrow Sogne vil skilles efter flere hundrede år
23. januar 2020 kl. 13:07 Opdateret: kl. 13:07
Nu må butikkerne igen åbne dørene op for kunder. Skal du derfor ud og bytte julegaver?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk