24. juni 2021
Den 16-årige elev, der blev overfaldet midt under i en undervisningstime, har til politiet forklaret, at han har haft flere episoder med den 17-årige, der nu er varetægtsfængslet. Foto: Kristian Jørgensen
Den 16-årige elev, der blev overfaldet midt under i en undervisningstime, har til politiet forklaret, at han har haft flere episoder med den 17-årige, der nu er varetægtsfængslet. Foto: Kristian Jørgensen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Skoleleder med til at overmande overfaldsmand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Skoleleder med til at overmande overfaldsmand
Roskilde - 17. november 2020 kl. 13:46
Af Steen Østbjerg

»Du skal forholde dig roligt!«

arrow Læs også: Medbragt et bordben som slagvåben og en kniv: Ansatte får dusør for at overmande voldsmand

Det fik en 17-årig mand fra Roskilde at vide gentagne gange, efter at han iført håndjern tirsdag formiddag var blevet ført ind til et grundlovforhør i Retten i Roskilde, blandt andet sigtet for mandag formiddag at være trængt ind på Tiendeklassecenter Roskilde på Bakkesvinget, hvor han bankede en elev med et bordben eller et bat.

Men at forholde sig roligt havde han mere end svært ved. Han var stærkt ophidset, fortalte højlydt, hvordan betjentene nærmest havde mishandlet ham siden anholdelsen, og han kunne efter eget udsagn umuligt sige noget i forhold til sigtelserne, fordi han ikke havde fået noget at spise i ni timer.

Han ville desuden bestemme, at alle de fremmødte familiemedlemmer skulle overvære grundlovsforhøret, selv om der ikke var plads til dem i lokalet, og dem af dem, der blev lukket ind, havde han - trods talrige formaninger om, at han ikke måtte - travlt med at kommunikere med igennem hele retsmødet.

Og betjentene, der forsøgte at få ham til at forholde sig i ro, nidstirrede han og truede: »Bare vent, til vi kommer udenfor!«

Flere gange afbrød han senioranklager Maria Jepsen, og flere gange måtte dommeren belære ham om, at her var det ham og ikke den 17-årige, der bestemte, hvad der skulle ske, og hvem der skulle tale.

Havde bat og kniv med

Postyret i retssalen var dog for intet at regne imod det drama, der udspillede sig for øjnene af en klasse på TCR mandag formiddag. Her var undervisningen i gang, da den 17-årige, der selv tidligere har gået på skolen, dukkede op med en køkkenkniv og et bat eller et bordben.

Slagvåbnet brugte han til at slå en 16-årig, som ikke nåede at reagere, inden han blev ramt ved venstre tinding, og kniven brugte den 17-årige til at true personalet med, inden han flygtede.

Han kom dog tilbage til skolen kort efter, hvor han blev overmandet af skoleinspektøren og nogle lærere, som holdt ham fast, indtil politiet kom.

I sin tid på skolen havde den 17-årigere tidligere været i slagsmål og også tidligere medbragt en kniv i skoletiden.

Låste døren

Uddrag af politiets anmeldelsesrapport blev læst op som dokumentation ved grundlovsforhøret.

Ifølge den fortalte den kvindelige lærer, der var i gang med undervisningen, da den 17-årige dukkede op, at hun genkendte den 17-årige, som hev fat i den 16-årige, der sad lige inden for døren, og hev op i sin trøje for at vise, at han havde en kniv og et bordben med, og så trak han bordbenet frem og slog den 16-årige hårdt i hovedet.

Sammen med sin undervisningsassistent fik læreren presset den 17-årige ud af klasselokalet og råbte om hjælp, hvorefter blandt andre skoleinspektør Thue Friislund forsøgte at få den 17-årige ud. Hun gik tilbage og låste døren, så klassen kunne være i sikkerhed.

Thue Friislund sad i møde, da han hørte, at nogen råbte om hjælp. Også han genkendte den 17-årige som en tidligere elev og forsøgte at tale den 17-årige ned, men det havde ingen effekt. I stedet fik skoleinspektøren med hjælp fra et par lærere gelejdet den ophidsede 17-årige mod udgangen.

Undervejs trak den 17-årige køkkenkniven frem fra bæltet og holdt den truende over hovedet, men ved fælles hjælp lykkedes det personalet at få den 17-årige ud i et vindfang, hvortil i hvert fald den inderste dør blev lukket.

Den 17-årige begyndte at bevæge sig rundt om skolen for at finde en anden indgang, og vinduer blev hurtigt lukket, og døre låst - men ikke hoveddøren, som den 17-årige vendte tilbage til og kom ind ad igen. Han gik direkte op ad trappen mod den 16-årige, men skoleinspektøren og to mandlige lærere overmandede ham og holdt ham fast, indtil politiet kom kort efter.

Gentagne episoder

Ifølge politirapporten fortalte den 16-årige, der var målet for den 17-åriges aggressioner, at der har været flere episoder mellem ham og den 17-årige, som har været efter ham før.

Den 16-årige gættede på, at overfaldet måske drejede sig om, at den 17-årige troede, at den 16-årige havde noget at gøre med en afbrændt bil, der blev brugt af den 17-åriges far.

Det var ikke noget, den 16-årige kendte til, men den 17-årige har flere gange forsøgte at sætte den 16-årige i et dårligt lys, fortalte den 16-årige til politirapporten.

Truede ekstræner

Det er kun seks uger siden, den 17-årige sidst på voldsom vis tiltrak sig opmærksomhed. Den 6. oktober blev han smidt ud af Svogerslev Boldklub, og i den forbindelse gav han i højtruende og højlydte vendinger udtryk for, at han ville dukke op ved sit holds udekamp den følgende dag i Vipperød for at gøre et regnskab op.

Det gjorde han alvor af. Da kampen var slut, kom han ind i omklædningsrummet, hvor han for øjnene af sine tidligere holdkammerater truede holdets træner med en softgunpistol.

Eskalerende adfærd

Dagen efter dukkede den 17-årige og hans far op ved politigården i Roskilde. Ved den lejlighed var den 17-årige i besiddelse af en kniv

Senioranklager Maria Jepsen fandt, at der var tale om en meget voldsom og meget eskalerende adfærd fra den 17-åriges side, hvilket gav begrundet frygt for gentagelse. Det var dommeren enig i og besluttede, at den 17-årige skal være varetægtsfængslet i surrogat, foreløbig indtil den 10. december.

Som nævnt ville den 17-årige ikke afgive formel forklaring, men han erkendte sig skyldig i alle forhold og gav også udtryk for, at han heller ikke ville kære varetægtsfængslingen, som blandt andet giver tid til at foretage en personundersøgelse.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk