25. september 2021
Regeringen præsenterede S-tog til Roskilde som en del af sin infrastrukturplan, men Socialdemokratiet i byrådet holder fast i, at det handler om at få bedre regionaltog. Foto: Jens Wollesen
Regeringen præsenterede S-tog til Roskilde som en del af sin infrastrukturplan, men Socialdemokratiet i byrådet holder fast i, at det handler om at få bedre regionaltog. Foto: Jens Wollesen
Foto: Jens Wollesen SJ-MEDIER
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: S-tog kommer stadig i anden række i Roskilde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

S-tog kommer stadig i anden række i Roskilde
Roskilde - 29. april 2021 kl. 14:33
Af Kristian Jørgensen

Det er lidt den omvendte verden. Den socialdemokratiske regering lancerer en infrastrukturplan, der indeholder S-tog til Roskilde. Det omfavner Venstre og vil have byrådet til ændre sin noget skeptiske indstilling til de røde baner, men det blokerer Socialdemokratiet for med støtte fra SF.

arrow Læs også: Dilemma: S-tog kan give færre regionaltog

Det var Venstres Bent Jørgensen, der tog sagen op, idet byrådet i mange år ikke har ønsket sig S-tog som supplement til regionaltogene for ikke at få forringet antallet af regionale afgange.

Det er nu alligevel sket i kraft af den nye bane over Køge, og Venstre mener derfor, det er på tide at sende et andet signal om S-tog.

- Nu er der kommet en ny plan, men byrådets officielle holdning er stadig, at det vil man ikke. Vi fornemmer et flertal for en mere positiv holdning, så vi bør tage vores officielle holdning op til revurdering, så vi kan levere et mere nutidigt svar til staten, sagde Bent Jørgensen med den følgende erkendelse, at det er kompliceret stof, så opgaven bør gå til videre bearbejdelse i økonomiudvalget, men med en positiv grundtone.

S og SF holder fast

Det prellede dog af som vand på en gås hos Socialdemokratiet. Gitte Kronbak fastslog, at de vil fortsætte linjen med at fremhæve behovet for bedre betjening med regionaltog frem for at arbejde for S-tog.

De får støtte af SF, om end Torben Jørgensen godt kan se det besnærende i at springe på S-toget.

- Vi vil ikke bare give efter for S-tog, fordi det nu er et ønske et sted fra - og jeg tror godt, vi ved hvor - at vi får trukket det her ned over hovedet, sagde han og tilføjede, at SF hellere arbejder for andre tiltag som en station i det sydlige Roskilde end S-toget, som heller ikke er så grønt som påstået.

Det mener Enhedslisten nok, det er. Jonas Paludan - der netop er genindtrådt i byrådet i stedet for Susanne Lysholm - går gerne ind i diskussionen, men savner noget grøn substans i regeringens store trafikplan.

- Problemet er lidt, at der ikke ligger nogen analyse bag. Hvad er det, der vil være det positive ved S-togene? spurgte han.

K læner mod S-tog

Dansk Folkeparti kan godt støtte den S-togspositive linje og forstår ikke, at man holder fast i det modsatte på grund af regionaltogene.

- Der er absolut nogle fordele, og det har ikke hjulpet at sige nej til S-tog: Regionaltog ér blevet forringet, sagde Merete Dea Larsen.

Konservative kan godt se fidusen i S-tog og tager de positive udmeldinger fra handel og turisme til sig.

- Vi begynder at se nogle særdeles stærke argumenter for at læne os over på den fod, der siger ja til S-tog, sagde Lars Lindskov og endte alligevel med at stemme blankt, fordi sagen endnu ikke er diskuteret med partiets kandidater til det kommende valg.

Intet at forhandle

Bent Jørgensen tager bemærkningerne til efterretning, men er skuffet over, at Socialdemokratiet ikke vil rykke sig for at skubbe til udviklingen.

Han ved ikke, hvordan det er, man skal presse på for at forbedre regionalforbindelsen.

- Det hele ligger jo på statens hænder. Vi har ikke en forhandlingsposition, men kan sige, at hvis S-tog er rigtigt tilrettet, får vi et bedre og mere fleksibelt system, sagde Bent Jørgensen, inden borgmester Tomas Breddam kunne opsummere sagen.

- Vi synes, det er rigtig fint at få et S-tog, den dag regionaltogene kører bedre.

arrow Minister: Roskilde er den store vinder
13. april 2021 kl. 13:11 Opdateret: kl. 13:22
arrow S-tog til Roskilde får opbakning
08. april 2021 kl. 14:28 Opdateret: kl. 14:28
arrow Pendlere glade for ny ringbane, men frygter S-tog
08. april 2021 kl. 12:21 Opdateret: kl. 13:50
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk