

Se billedserie
Mens store dele af campingområderne på Roskilde Festival ligner et dystopisk fremtidsscenarie efter festivalen, er der også områder, der ser helt anderledes ud.
Festivalen har de seneste år udviklet flere såkaldte »clean«-områder, hvor festivalgæsterne selv sørger for at rydde op, og det begynder at gøre en markant forskel i oprydningsarbejdet.
På årets festival boede en stor del af gæsterne - næsten 26.000 - i clean-områder, og det vækker glæde hos Roskilde Festivalen.
- For mange er det blevet en naturlig del af festivaloplevelsen at rydde op efter sig selv, og det er vi naturligvis meget glade for. Vi forsøger fra festivalens side at bakke op om, at gæsterne selv holder pladsen ren, siger talskvinde fra Roskilde Festival, Christina Bilde.
I clean-områderne var den første del af oprydningen allerede overstået dagen efter festivalen sluttede, og nu venter en såkaldt håndoprydning, hvor småting skal samles op fra jorden.
Cigaretskodder og plastiklåg er eksempelvis for små til, at man kan fjerne dem på andre måder.
Håndoprydningen forventes at være overstået inden for tre måneder.
Roskilde Festival arbejder samtidig på at ændre gæsternes indstilling til det skrald, som de efterlader under festivalen.
- Det er en slagside af frirummet, når folk bliver ligeglade med at rydde op. Det forsøger vi at ændre på flere måder. Vi ved fra undersøgelser, at man kan skabe en social standard, hvor folk kan se, at det rent faktisk kan lade sig gøre at rydde op under festivalen, og vi ser flere og flere, der rydder op, selvom de ikke bor i et clean-område, siger Christina Bilde.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her