21. februar 2020
Komponisten og violinisten Kuno Kjærbye har skrevet musikken til forestillingen »Dunkle Stille«, der uropføres på Roskilde Gymnasium den 10. oktober. Her ses han under en optræden på Færøerne.
Komponisten og violinisten Kuno Kjærbye har skrevet musikken til forestillingen »Dunkle Stille«, der uropføres på Roskilde Gymnasium den 10. oktober. Her ses han under en optræden på Færøerne.
Foto: DALI
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Publikums larmende stole bliver en del af koncerten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Publikums larmende stole bliver en del af koncerten
Roskilde - 08. oktober 2019 kl. 19:42
Af Lars Ahn Pedersen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det er ikke en helt almindelig forestilling, der er uropførelse på torsdag den 10. oktober i Salen på Roskilde Gymnasium. »Dunkle Stille« er skabt af komponisten Kuno Kjærbye og filmkunstneren Maria Mac Dalland, og det bliver en koncert, hvor publikum i høj grad skal forvente at blive inddraget.

arrow Læs også: Video: Gymnasieelever med til at lave musik til klassisk festival

- For eksempel skal publikum skubbe en spillende pianist i tredje afsnit for at skabe plads i salen, og i fjerde afsnit skal der flyttes rundt på stolene, og den larm, det giver, bliver en del af værket, siger Kuno Kjærbye, som også er formand for Roskilde Musikforening.

Han understreger dog, at tilskuerne ikke behøver at frygte, at de pludselig skal optræde for hinanden.

- Vi skal ikke gøre publikum forsvarsløse, men vil guide dem gennem oplevelsen, siger han.

Om Dunkle Stille
  • Koncerten »Dunkle Stille« er skabt af komponist Kuno Kjærbye og filmkunstner Maria Mac Dalland.
  • Der er uropførelse torsdag den 10. oktober kl. 19.30 på Roskilde Gymnasium. Billetter sælges i døren og kan forudbestilles på stine@stine-c.dk
  • Finalen på værket er skabt i samarbejde med gymnasieelever fra Roskilde Gymnasium og Leibniz-Gymnasium og A.P. Møllerskolen, Tyskland.
  • Dunkle Stille er støttet af Roskilde Kulturpulje og KultKIT.
  • Koncerten opføres også som en del af Nordische Filmtage i Skt. Petri Kirche, Lübeck 31. oktober og i A.P. Møllerskolens koncertsal, Slesvig den 1 november.
Gymnasieelever involveret

»Dunkle Stille« tager udgangspunkt i et digt af den østrigske digter Georg Trakl (1887-1914), som Kuno Kjærbye har været betaget af, siden han hørte det første gang som helt ung. Tidligere i år brugte han digtet under Roskilde Musikforenings festival Tidløs, hvor han præsenterede det for elever fra Roskilde Gymnasium og bad om at genkomponere Beethovens sonate nr. 4 til koncerten »Utilrettelæggelse«.

Men den oplevelse fortalte ham, at der var mere at hente i digtet, og det har resulteret i »Dunkle Stille«, hvor det ikke er kun elever fra Roskilde Gymnasium, som har været involveret, men også elever fra Leibniz-Gymnasium i Lübeck og A.P. Møllerskolen i Slesvig.

- De unge er kommet med mange overraskende bud, der har påvirket værket, fordi de havde andre opfattelser, end jeg har, siger Kuno Kjærbye, som har samarbejdet med cirka 80 elever i alt.

Ikke en stumfilm

Kuno Kjærbye ser »Dunkle Stille« som en stafet, hvor han giver sit værk videre til andre kunstnere og ser, hvad de får ud af det.

Maria Mac Dalland sørger for billedsiden, mens musikken spilles af tre tyske musikere fra Lübeck: Ninon Gloger, klaver, Daniel Sorour, cello, og Jonathan Shapiro, percussion.

- Udfordringen er, at det ikke må stivne i musikere, der spiller til et lærred, for så er det en stumfilm. Det er lige så meget en installation, hvor publikum bliver sat i gang med aktioner, så koncertsalen forandres, siger han.

arrow Musikforening vil have kvinder og ny musik
17. september 2017 kl. 09:11 Opdateret: kl. 17:23
arrow Roskilde-komponist er huskunstner i Nordjylland
22. september 2016 kl. 16:49 Opdateret: kl. 12:10

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk