23. juni 2021
Mille Foods ejendom på Langebjerg 3 i Roskilde ligger stadig ubenyttet hen, men virksomheden har stadig store planer om produktion på stedet. Foto: Steen Østbjerg
Mille Foods ejendom på Langebjerg 3 i Roskilde ligger stadig ubenyttet hen, men virksomheden har stadig store planer om produktion på stedet. Foto: Steen Østbjerg
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Planer ændres for ny stor arbejdsplads

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Planer ændres for ny stor arbejdsplads
Opdateret 08. maj 2021 kl. 06:32
Roskilde - 08. maj 2021 kl. 05:46
Af Steen Østbjerg

Alt afhængigt af, hvordan man vælger at se på tingene, er der både gode og dårlige nyheder om de planer, Mille Food har for at etablere en virksomhed i Roskilde.

arrow Læs også: Afgående direktørs første interview: - Bundlinjen bliver historisk

Den dårlige nyhed er, at Mille Food sandsynligvis ikke kommer til at producere modermælkserstatning i Roskilde. Den gode nyhed er, at virksomheden fortsat satser på at etablere produktion i Roskilde og planlægger og i den forbindelse planlægger et investere et trecifret millionbeløb.

Mille Food kastede sin kærlighed på Roskilde i 2018, hvor virksomheden købte produktionsbygningen på det tidligere Nycomed/Takeda. Det var kun et år efter, at den dansk-kinesiske virksomhed havde etableret produktion i en anden tidligere medicinalvirksomhed, det tidligere Uno Medical i Hundested.

På det tidspunkt var der nærmest ingen grænser for, hvor meget dansk produceret modermælkserstatning Mille Food kunne sælge det til kinesiske forbrugere, så planen var hurtigt at etablere en søsterfabrik i Roskilde, hvor der forventeligt ville komme 80-100 nye arbejdspladser.

Turbulent periode

Produktionshallerne på Langebjerg står dog stadig tomme, for Mille Food har været igennem en særdeles turbulent tid, hvor der har været mange andre ting at se til.

Efter en stribe kontrolbesøg i 2019 meldte Fødevarestyrelsen Mille Food til politiet for ulovligt at have indført mælkeprotein til Danmark.

Det førte til, at hele ledelsen i Mille Food blev skiftet ud. Siden er der foretaget endnu en udskiftning i toppen, samtidig med at virksomheden har fået nye udfordringer at bokse med i form af corona.

Tidligt stadie

Meget er derfor ikke, som det har været i Mille Food, som - alle udfordringer til trods - havde et rekordår i 2020. Og noget af det, der er ændret, er altså planerne for Roskilde-sitet, fortæller John Morgen Jensen, som har været Mille Foods administrerende direktør siden december.

- I forhold til Roskilde arbejder vi på flere forskellige projekter, men vi er på et meget tidligt stadie, og præcis hvad det bliver, har vi ikke lagt os fast på endnu. Vi bliver ved med at lave modermælkserstatning i pulverform i Hundested, og hvis vi skal gøre noget tilsvarende i Roskilde, bliver det nok i flydende form - men vi har også planer om helt andre aktiviteter med produktion af andre fødevarer i Roskilde, siger John Morgen Jensen.

Banker med livrem og seler

Han vurderer, at der vil gå et halvt års tid, før der kommer afklaring på, hvad Mille Food kommer til at producere i Roskilde.

- Problemet er, at ligegyldigt hvad vi skal producere, skal der investeres 100-150 millioner kroner i en maskinpark. De penge har vi ikke selv, og hverken bankerne eller Vækstfonden er særligt villige til at låne penge ud, så det kræver, at vi selv kan stille med en stor del af pengene, så vi skal have nogle investorer med, siger John Morgen Jensen.

Knap så løse penge

Ud over bankernes manglende risikovillighed er markedssituationen også en faktor, der spiller ind for udviklingen i Mille Food. Moderselskabet Mille Diary har base i Shanghai og står for salg af marketing af de dansk-producerede produkter, som sælges i flere end 10.000 butikker over hele Kina, hvor tingene stadig ikke er helt tilbage, hvor de var før coronapandemien.

- Pengene sidder ikke helt så løst på folk, som de har gjort før. Også derfor skal man tænke sig grundigt om, før man laver mange investeringer, for man skal være sikker på, at markedet er der. Derfor skal vi lave nogle markedsundersøgelser, før vi kan gå til nogle investorer, der kan lægge det samme beløb, som vi kan låne i banken. Hvis vi selv havde haft alle pengene, var det ingen sag, siger John Morgen Jensen.

Automatisering

Han tilføjer, at Mille Food på ingen måde har grund til at fortryde købet af ejendommen i Roskilde. Prisen var måske for høj, men at den vil blive brugt til produktion igen, anser han for sikkert. Det er kun et spørgsmål om tid.

Til gengæld tvivler han på, at der bliver behov for at ansætte så mange som 100 til produktionen i Roskilde, når den tid kommer.

- 100 er nok i overkanten for de projekter, vi arbejder med i øjeblikket. Alting går i retning af, at processerne bliver mere og mere automatiserede, så jeg vil gætte på, at der til en start vil være 40-50 medarbejdere - men det kan selvfølgelig blive mere hen ad vejen, siger John Morgen Jensen.

arrow Ny fabrik lader til at være et skridt længere væk
20. juni 2020 kl. 05:33 Opdateret: kl. 16:13
Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk